Ţările aliate nu îşi pot permite să fie "slabe" şi trebuie să continue să susţină Ucraina atât cât este nevoie, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său lituanian, Gabrielius Landsbergis, relatează Agerpres.
Şefa diplomaţiei române a participat joi, în Lituania, la reuniunea informală pe teme de securitate "Snow Meeting" organizată la Trakai.
Ea a precizat că a vorbit cu Landsbergis despre implementarea planurilor regionale NATO şi despre o "prezenţă militară solidă" pe Flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
"Totul este legat de războiul nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei şi acesta este motivul pentru care, acum, nu ne putem permite să fim slabi şi trebuie să continuăm să susţinem Ucraina. Pentru ei este vital, dar este şi o chestiune de securitate pentru noi. Am văzut asta direct sau indirect, cu dronele ruse căzute pe teritoriul României, dar nu e vorba doar de asta. Din acest motiv - şi am vorbit despre asta azi - trebuie să continuăm să susţinem Ucraina bilateral, dar şi la nivelul UE. Ne-am exprimat speranţa că, la începutul lunii februarie, la Consiliul European va fi găsită o soluţie pentru adoptarea mecanismului de sprijin pentru Ucraina", a afirmat Odobescu.
România va continua susţinerea "consistentă" şi "multidimensională" pentru Ucraina, a transmis ministrul.
"Vom continua să susţinem lupta Ucrainei pentru independenţa sa, integritatea sa teritorială şi suveranitatea sa atât cât este nevoie", a adăugat ea.
Luminiţa Odobescu a remarcat, totodată, că Republica Moldova este "cel mai afectat" vecin al Ucrainei.
Întrebată în conferinţa de presă referitor la incidentele cu drone ruse pe teritoriul român, ea a vorbit despre sprijinul aliat pe Flancul estic.
"Securitatea din regiunea noastră a fost şi rămâne o prioritate pentru NATO. Nu doar în decembrie, ci şi la începutul lunii septembrie (anul trecut - n.r.) am avut câteva incidente care au implicat drone ruse ce au căzut pe teritoriul României. Asta arată cât de gravă este situaţia în Ucraina, dar şi în regiunea Mării Negre. Ne-am coordonat îndeaproape cu aliaţii noştri şi cu secretarul general al NATO şi am avut o reacţie puternică din partea aliaţilor, nu doar de condamnare, ci şi de contribuţie cu capabilităţi de apărare. De aceea, una dintre priorităţile noastre este să implementăm complet ceea ce am decis la summitul de la Vilnius. Una din aceste decizii este legată de securitatea în regiunea Mării Negre", a spus Odobescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2024, 20:12)
Nu exista alternativa daca Romaia vrea sa ramina intreaga .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.01.2024, 20:44)
Absolut de acord !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 01:42)
Esti dus rau de tot. Incercati sa speriati populatia vu povesti de adormit copiii.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 08:28)
Rusnacii care fură și violează tot ce prind nu s-ar atinge de România. Ne spune un sărac pe net.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 08:55)
Te-au prins și pe tine?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 01:36)
Deci dna Odobescu critica SUA si o numeste "tara slaba" pentru ca Biden si oficialii americani spun ca incearca sa ajute Ucraina "atat cat pot", nu mai spun "atat cat este nevoie".
Europa Libera, 18 dec 2023 "Biden despre ajutorul pentru Ucraina: „Atât cât putem”
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 09:19)
Exact! e bine ca o critica! Trebe sa dea mai mult, adica pana ii pune cu botul pe labe pe rusnaci si pe trolache care scriu prostii pe-aici!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 10:02)
Cand USA "ajuta" prea mult - toti zic ca "colonizare"; cand nu ajuta toti zic ca nu ajuta "democratia si liberatea";
Cand "rusii" ataca prea tare toti zic ca cotropitori; cand rusii nu ataca tori zic ca rusia slaba;
Cand ucraina nu are nevie de ajutor toti zic ca mareata si se descurca; cand are nevoie de ajutor toti zi ca se vinde pe schimbul armelor primite; cand primeste arme toti zic ca nu sunt bune armele;....
Rusia a spus ca "nu invadeaza" si a "invadat"; cand americanii au dat public imaginile din satelit TOTI au DORMIT IN PAPUCII LOR; Ucraina striga ca "proasta" in timp ce se chinuia cu NPLurile balon in economie... dupa ajutora - adica ucraina pur si simplu nu avea capacitate si putere de consum ca sa dea drumul la armament /productie etc... pentru ca era pana in gat in credite neperformante iar asta cauzeaza depresie economica; Rusnacii au atacat marsav vazand ca prada e "Ranita" dar uite ca prada ranita nu a putut fii "omorata".. ci putin ciuntita.
Unii "sacali" urmaresc "atacuri" financiare sau militare in tari ce sunt sau urmeaza sa faca balonari de NPLuri - pentru ca acele state cad pe burta... aici statu poate sa adopte rapid politici de spalare NPLuri cu sufernita aferenta interna a pietei pentru a evita caderea sistemului economic - politic - militar a natiei... si a nu risca pe cat posibil rascoale intarne; revolutii, razboi civil sau altele.... Jocul cu creditul este distractiv cand toti castiga nu mai este distractiv cand incep sa piarda pe capete... aici se uita de "mama" de "tata" si se "loveste" in tot ce prinde... la inceput pe parte de financiar pe urma pe parte de uman: executari; desproprietariri; abandonuri familii; divorturi; saracie...etc... nebunii... care pot fii mereu sesizate de "oportunisti"... asa cum HITLER a sesizat "Oportunitatea" pocnirii bulei financiare globale din anii 1929 spre depresia din 34... iar din "urat" s-a nascut "uratul" ce a domnit mult timp peste "sclavii" indatorati ai "pamantului"... adica peste natii ce erau in debt trap.... una dupa alta cotropite si inabusite..... Statele nici nu au avut timp sa vada ce le loveste... aveau capacitati productie in intarziere... se chinuiau sa isi curete ranile si NPLurile..... numai in USA dupa cras 9000 (9 mii) de banci au dat faliment... despre ce vorbim.
Alt urat nascut pe glob in "recesiunea /depresiva" recenta a fost nebunia cu "extremismul terorist" pe glob... atentate dupa atentate prin londra, paris, etc.... decapitari de oameni pe la arabi... asta a dat oportunitate altui urat sa se ridice din uratul economic.... acum cand sunt semne de iesire din recesiunea/depresiunea de peste 10 ani la nivel global (unele state-pe europa mai intens si usa) tre sa vcada periodic cant un "razboi" mai grav care sa dea acceleratie de noi formari capacitati militare si de aparare... ca altfel nu se poate.
Atentatul 9 11...2000... a fost exact in BULA DOW IN GOLD.... dupa stim cu totii ce a urmat ...pravale la vale cu tot... si razboaiele aferente.
Cu uratul cand face urat nu te joci.... nascut din vremuri urate... poate declansa un si mai mare urat la nivel global.... Numai faptul ca aduce in discutii amenintari "nucleare" chiar si la cacialma... ne poate spune multe de profilul psihologic al "uratului".
PS: urat cu sens de "nefrumos/aspectos-comportamen tal-social-ideologic" si ura; ura t(a) ul(articulat).... uratul....
Indexul de Risc Geopolitc a stat "dormind" pre mult timp pe minime... cu ceva treziri scurte din 2000 si recent... alte zile fara somn au fost prin 1915-1920 si 1934-1946.... speram sa nu repetam acele evenimente pe glob.
Cum vad eu treburile cu toate datoriile astea globale... alta spalare nu e decat prin forme conflictuale... sau la masa rotunda..daca se doreste taiere din pix... pentru ca oricum e groasa treaba... cu cat printam mai mult...si datoria creste cu atat viteza banilor se prabuseste si perceptia de "saracie" a oamenilor creste in unele state ce nu pot compensa prin productie consum -sau nu sunt lasate de alte state monopol sa dea drumul la anumite capacitati de productie consum... acutizand inegalitatile sociale intre tari si socurile de migratii din tari sarace destabilizate de monedele forte pe glob...
Un aspect putin discutat pe aici este:
Cel ce actual este vazut ca "ura" are un ase exceptional in mana si acela este datoria gov ca procent din pib!!!
Asta ar trebuii sa fie un semnal de alarma pentru multe state!
Acel conducator are posibilitatea in fata sa isi foloseasca cetatenii in pregatire capacitati productie - consum ... pentru a isi intarii pozitia pe regiune...militara sau economica.
Intrebarea ramane cine ii v-a cumpara bondurile pentru expansiune gov debt to gdp... aici piaa internationala daca este unita poate sa il tina in frau...dar stim ca pe la "negru sau gri" se vor gasii unii sa il "ajute".
Alta dilema pe care o au marile state /economii...este: Cum facem ca acest "nebun" sa nu isi creasca gov debt to gdp pe militarizare ci pe infrastructura interna si civila productie consum?
Aiti ramane o problema fara raspuns... momentan.
Daca cineva distruge "nebunului" in avans ceva capacitati (noi sau vechi) productie consum atunci nebunul e net pe minus in capacitat si net pe plus in putere noua de debt to gdo gov... si deci o sa fie inclinat sa verse banetul in piata pentru a regla cele necesare de utilitate imediata pentru populatie.
Care sunt avantajele si celor ce se lupta cu "nebunul" dar au munte de debt gov to gdp... au "rezerve" lichide... aceste rezerve se pot folosii pentru varsare in piata si achizitii sau creeare capacitati productie consum in raport cu socurile externe primite... acest mecanism da boom economi si in vremuri de "razboi"... atat timp cat rata de distrugere a "nebunului" in piata "salvatorulu" nu depasese viteza de creeare noi capacitati productie consum.
s c c r e t
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 10:49)
O sa-i sustinem pana devenim noi cei mai slabi din continent.Nu suntem departe de acest obiectiv si am pornit pe drmul cel bun -spre faliment.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.01.2024, 11:44)
in faliment era in 82-92... alt risc de "faliment" a fost prin 2008-2014.... unul a fost mai mare (90) cu caderea regimului altul a fost mai mic cu caderea "speculei" de dupa "liberalizare".....
alt risc de "faliment" il vad da... la populatia de rand ce risca desproprietarire si cresterea avutiei bancherilor/bancilor.... uraaaa liberalizare si cadere comunism bun venit in jungla capitalista; unde bogatii devin mai bogati si saraci mai saraci .... in timp ce clasa de mijloc intermediaza saracia si bogatia celor doua clase.
s c c r e t