Odobescu: "Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin"

F.D.
Politică / 6 februarie

Odobescu: "Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin"

Republica Moldova este "în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin", a afirmat, marţi, ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în cadrul unei declaraţii comune de presă cu omologul său de la Chişinău, Mihai Popşoi, aflat în vizită la Bucureşti, relatează Agerpres.

"Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin. Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru administraţia de la Chişinău, confruntată cu un val nemaiîntâlnit de acţiuni de destabilizare şi provocări. Vedem încercări de manipulare şi diverse acţiuni vizibil orchestrate din exterior. Din nefericire pentru cei care finanţează astfel de planuri şi din fericire pentru Republica Moldova, Chişinăul a rezistat şi va rezista. Îşi consolidează capacităţile instituţionale, este în plin proces de reforme şi, mai ales, ţara este ferm ancorată în parcursul său european", a declarat Odobescu.

Şefa diplomaţiei române şi-a arătat convingerea că ministrul Mihai Popşoi va acţiona "hotărât" pentru consolidarea rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova. Ea a subliniat că ţara vecină "se bucură de sprijinul puternic, durabil şi multidimensional al Bucureştiului".

Luminiţa Odobescu l-a asigurat pe Mihai Popşoi de eforturile făcute pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene şi a pledat pentru un proces de aderare sustenabil şi durabil.

"România va continua să sprijine Chişinăul, ferm, în tot acest proces", a transmis ministrul român, care a evidenţiat că eforturile de reformă ale Republicii Moldova sunt "vizibile" şi "apreciate".

Potrivit Luminiţei Odobescu, din păcate, Rusia continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei şi acţiunile "de destabilizare regională".

"Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii internaţionale bazate pe reguli", a explicat ea.

"Republica Moldova nu va fi niciodată singură, inclusiv la nivel european şi internaţional", a mai punctat ministrul român de Externe.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministrul Mihai Popşoi, i-a mulţumit omologului român pentru decizia de la Consiliul European din decembrie anul trecut pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Chişinăul.

El a afirmat că, în actualul context internaţional, între Chişinău şi Bucureşti există o comunicare "strânsă", "intensă".

"Ultimii doi ani au fost pentru Republica Moldova o mare provocare, dar şi o oportunitate de a se transforma pozitiv, pe calea integrării europene. În acest proces am beneficiat de asistenţă masivă din partea României în dezvoltarea, modernizarea şi rezilienţa statului nostru. Apreciem sprijinul solid, permanent al diplomaţiei române, al Guvernului, al Parlamentului, al Preşedinţiei, inclusiv al europarlamentarilor care ne-au ajutat să obţinem această decizie importantă a Consiliului European din 14 decembrie", a transmis el.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a amintit că anul acesta se împlinesc zece ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

"Continuăm să condamnăm ferm agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o violare gravă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de Federaţia Rusă. Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea din regiunea Mării Negre. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci în apărarea principiilor şi normelor internaţionale bazate pe lege", a spus Mihai Popşoi.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. si?

    cum isi asterne,asa doarme!eu daca ma cert cu vecinul,cred ca nu e bine!

    peste tot exista un compromis pt ca exista tari puternice si slabe la fel cum exista si oamenii! 

    1. Ca bine zici...dar daca vecinul face avansuri partenerei tale sugerandu-i ca i-ar fi mai bine cu el,

      faci un compromis sau...recurgi la argumente?

    In aceiasi situatie este si Romania .Harta ne arata clar .Ucraina este situata intre noi si Rusia .Umbrela NATO devine concreta doar in momentul in care vom vedea o suta de mii de militari ai Frantei si Germaniei (plus restul) pozitionati la granita cu Ucraina impreuna cu o suta de mii de militari romani .Pina atunci NATO ar trebui sa isi pozitioneze macar jumatate din totul evocat mai sus spre a linisti populatia Romaniei ce devine zi de zi tot mai pacanicata .Tot mai multi cetateni vor sa voteze cu Sosoasca spre a spera la o garantie viitoare de securitate daca NATO nu devine activ imediat.Ideea cu apararea noastra preventiva pina vin fortele NATO este eronata .„Mamaliga ” momentului nici nu vrea si nici nu stie sa lupte .Daca nu ne pregatin inca de acum si nu fortificam inca de azi granitele cu Ucraina si daca nu solicitam in clar Tarilor membre NATO sa trimita imediat mii de luptatori si tehnica aferaenta atunci cetatenii se vor napusti sa voteze Sosoaca .Ne intreban cu totii unde naiba sunt fortele NATO altele decit cele romanesti de linie .Cu citeva mii de militariamericani si francezi nu putem razbi . Descurajarea atit de des invocata nu mai are sustinere in acest moment .Rusiei nu ii mai pasa de nici o descurajare .

    "Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin"

    dar conflictul rusnac nu este razboi hibrid al occidentului ???

    chiar suntem luati de fraieri ?? 

    1. Nu e nici un "conflict Rusnac"...Ucraina nu are nimic in comun cu mujicia, poate doar planeta Pamant:-)...Mujicii au atacat si invadat o tara independenta, recunoscuta de toata lumea, reprezentata la ONU.

      o tara noua,formata de rusi din bucati din tarile vecine,inclusiv din Rusia,Harcovul e rusesc de la calendele grecesti!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb