OECD şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei mondiale în 2020

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 noiembrie 2019

OECD şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei mondiale în 2020

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi-a revizuit ieri, în scădere, estimările privind ritmul de creştere a economiei mondiale în 2020 şi nu se aşteaptă la o revenire puternică în 2021, având în vedere tensiunile comerciale care afectează schimburile şi investiţiile, transmite AFP, conform Agerpres.

La fel ca în acest an, Produsul Intern Brut mondial ar urma să înregis­treze o creştere reală de 2,9% în 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin faţă de precedentele estimări publicate de OECD în septembrie. Pentru 2021, OECD mizează pe un avans de 3%.

"Aceste ritmuri de creştere sunt cele mai slabe de după criza financiară mondială", subliniază OECD, care avertizează că economia mondială va fi afectată de o "puternică incertitudine politică, dar şi de un nivel scăzut al investiţiilor şi schimburilor".

Chiar dacă salută acţiunile luate de băncile centrale pentru a susţine economia, OECD atrage atenţia asupra dezechilibrului existent între politicile monetare şi cele bugetare şi face un apel către state să adopte politici fis­cale care să stimuleze investiţiile pe termen lung.

OECD avertizează însă că un motiv de îngrijorare şi mai mare este faptul că guvernele nu reuşesc să răspundă provocărilor globale precum schimbările climatice, digitalizarea economiilor şi prăbuşirea ordinii multilaterale care a apărut după căderea comunismului. "Ar fi o eroare politică" să considerăm aceste modificări drept factori temporari care pot fi rezolvaţi prin intermediul politicii monetare sau a celei fiscale, ele sunt structurale", insistă economistul şef al OECD, Laurence Boone.

În ceea ce priveşte marile economii, OECD estimează că economia americană va înregistra în acest an un avans de 2,3%, mai puţin cu 0,1 punc­te procentuale faţă de previziunile din septembrie, urmând ca în 2021 şi 2022 să înregistreze o creştere de 2%.

China, ţară care nu este membră a OECD, dar care este urmărită de Organizaţia cu sediul la Paris, va înregistra în acest an o creştere de 6,2%, cu 0,1 puncte mai mult decât estima anterior, însă în următorii ani ritmul de creştere va coborî sub pragul de 6%, ajungând la 5,7% în 2020 şi 5,5% în 2021.

În zona euro, ritmul de creştere este prognozat la 1,2% în 2019 şi 1,1% în 2020, în ambii ani fiind vorba de un avans cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât cel prognozat în septembrie.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 36 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb