OFERTĂ EDUCAŢIONALĂ Alternativă pentru studiatul în străinătate

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 15 iunie 2021

Alternativă pentru studiatul în străinătate

Absolvenţii de liceu au reînceput să se reorienteze în ceea ce priveşte studiile universitare, plecarea în străinătate înregistrând o scădere din mai multe motive, inclusive legate de pandemie. Univeristăţile autohtone încearcă să-i atragă pe aceştia cu diverse proiecte legate de o viitoare carieră. Universitatea Politehnica Timisoara este pregatită să integreze elevii care au renunţat să studieze în străinătate, aceştia pot fi admişi pe baza unui CV educaţional şi vor avea siguranţa unor joburi bine plătite şi se pot implica în proiecte de cercetare.

Datele UNESCO arată că aproximativ 40.000 de studenţi autohtoni învaţă la universităţi din străinătate. Un sfert dintre ei sunt înmatriculaţi la universităţile din Marea Britanie, ţară care şi-a schimbat politica de acordare a împrumuturilor către tineri, după ieşirea din Uniunea Europeană. Această situaţie, dar şi faptul că există temeri din partea tinerilor de a pleca în străinătate, din cauza pandemiei de coronavirus, a dus la o scădere a interesului elevilor de clasa XII-a pentru universităţile din străinătate. Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnica Timişoara a vorbit despre această ofertă: "Din discuţiile purtate cu directorii liceelor de elită din vestul ţării rezultă că numărul elevilor care vor să meargă la studii universitare în străinătate este în scădere. Putem vorbi de două motive: pe de-o parte pandemia de coronavirus i-a făcut să se reorienteze către o universitate din România, pe de altă parte Brexitul a îngreunat accesul la împrumuturile guvernamentale. Acest model de admitere bazat pe CV educaţional este o evaluare pe întreg parcursul celor patru ani de liceu. Noi analizăm competiţiile la care se înscrie tânărul, precum şi rezultatele pe care le are individual sau în echipă cu alţi colegi. Examinarea clasică, la o singură dis­ciplină, îţi evaluează cunoştinţele la un moment din timp în care poţi fi într-o formă mai bună sau mai rea. În schimb, evaluarea bazată pe CV educaţional surprinde un parcurs mai lung, bazat pe cunoştinţele aplicate ale tânărului. Este al doilea an în care avem această metodă alternativă de admitere, iar anul trecut am avut inclusiv candidaţi din Bucureşti, cu un parcurs foarte bun pe perioada liceului. Astfel, tinerii evită un examen de admitere şi ajung la specializarea dorită".

Potrivit UPT, în general cei care îşi doresc să studieze în străinătate sunt tinerii cu performanţe, care au participat la diverse concursuri şi au spirit inovator. Piaţa muncii din ţara noastră cere foarte mulţi ingineri, în toate domeniile, iar salariile sunt bune chiar chiar şi pentru angajaţii entry-level. Universitatea Politehnica Timişoara are o strânsă legătură cu marile companii, astfel că mulţi studenţi sunt angajaţi în domeniile pe care le studiază încă din anul trei de facultate. Spre exemplu, un studiu privind accesul absolvenţilor UPT în piaţa muncii arată că domeniile IT şi construcţii au o rată de angajabilitate care ajunge până la 89%. De altfel, Politehnica oferă programe de studiu şi materii adaptate cerinţelor din piaţa muncii. Pentru a înţelege mai bine de ce absolvenţii de liceu merg să studieze în străinătate, reprezentanţii Universităţii Politehnica Timişoara au discutat cu studenţi care sunt deja înmatriculaţi la facultăţi din vestul Europei. Cel mai important motiv pentru care au ales să părăsească ţara a fost faptul că în ţări precum Marea Britanie, Germania sau Olanda, universităţile pun accent pe cercetare. Florin Drăgan a vorbit şi despre acest subiect: "Putem spune că în următoarea decadă vom încerca să dezvoltăm la maximum partea de cercetare. Noi chiar suntem incluşi în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cu un proiect pe zona de microelectonică prin care vom încerca să dezvoltăm microcipuri în România. De asemenea, dorim să construim împreună cu companiile un centru de cercetare pe zona de inteligenţă artificială şi sisteme inteligente. Ne propunem să atragem în astfel de proiecte nu doar absolvenţi ai politehnicii, şi ci din alte centre universitare". Studenţii vor putea avea acces la finanţări de până la 100.000 de euro pentru propriile afaceri.

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu va acorda şi în acest an câte un laptop absolvenţilor de liceu, promoţia 2021, care vor obţine media 10 la Bacalaureat sau care s-au clasat pe podium la olimpiade şcolare naţionale şi/sau internaţionale şi care aleg să urmeze unul dintre programele de studii de licenţă ale ULBS: "'Universitatea "Lucian Blaga' din Sibiu îşi continuă şi la admiterea din 2021 politica de încurajare a excelenţei în rândurile tinerilor. Drept urmare, instituţia noastră a decis să acorde şi anul acesta câte un laptop absolvenţilor de liceu, promoţia 2021, care au obţinut media 10 la examenul de Bacalaureat sau premiile I, II sau III la olimpiade şcolare naţionale şi/sau internaţionale (recunoscute de către Ministerul Educaţiei) şi care aleg să urmeze unul dintre programele de studii de licenţă ale ULBS în sesiunea de admitere 2021''.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb