Ofertele neangajante pentru activele "Oltchim", aşteptate până pe 23 ianuarie

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2016

Ofertele neangajante pentru activele "Oltchim", aşteptate până pe 23 ianuarie

Investitorii care doresc să păstreze locurile de muncă, avantajaţi

Investitorii interesaţi de vânzarea "Oltchim" pe bucăţi trebuie să depună ofertele neangajante, până pe 23 ianuarie, iar cei calificaţi pentru etapa următoare vor primi acces la "camera de date", adică o serie de informaţii confidenţiale despre companie.

Astfel, calendarul ofertei nu prevede finalizarea sa în acest an, aşa cum estima ministrul Economiei, Costin Borc, în septembrie.

"Până la finalul anului cred că vom avea o ofertă angajantă de la un investitor, străin sau român (n.r. pentru Oltchim)", a arătat ministrul Economiei, în septembrie, la întâlnirea de la Râmnicu Vâlcea cu administratorii judiciari şi conducerea combinatului. Domnia sa a adăugat: "Climatul este foarte bun acum pentru găsirea unui investitor care să continue să dezvolte partea viabilă a Oltchim".

În august, compania a anunţat că va lansa un proces competitiv de vânzare a activelor, grupate în nouă pachete, înlocuind astfel metoda anterioară de privatizare, printr-un vehicul special SPV.

Decizia a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat, în aprilie, o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru "Oltchim" şi a transmis că opinează că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).

Avocatul Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsolv, administrator judiciar al combinatului ne-a explicat, în luna august, că varianta de vânzare pe pachete a fost solicitată de Comisia Europeană şi discutată cu creditorii, astfel încât să se asigure discontinuitatea dintre stat şi cumpărător, iar eventualul ajutor de stat să nu treacă la cumpărător.

Cum "Oltchim" se află în insolvenţă, orice modificare a planului de reorganizare trebuie aprobată de instanţă. Societatea a anunţat că, pe 23 noiembrie, Tribunalul Vâlcea a confirmat prelungirea duratei executării Planului de reorganizare judiciară a debitoarei Oltchim cu o perioadă de încă un an, aprobată anterior de creditori. Însă planul prevedea metoda de privatizare printr-un SPV. Tot pe 23 noiembrie, creditorii erau convocaţi la Tribunal, pentru aprobarea modificării planului de reorganizare, însă societatea nu a comunicat nimic în acest sens.

Cu toate acestea, investitorilor le-a fost transmisă o procedură de vânzare. Conform acesteia, după etapa depunerii ofertelor neangajante, cei care se vor califica vor trebui să fie pregătiţi să depună ofertele angajante, în ianuarie-februarie 2017. Conform scrisorii transmise de consultanţi investiorilor, vor fi avantajaţi aceia care sunt dispuşi să reangajeze lucrătorii concediaţi. Surse din piaţă spun că investitorii trebuie să declare câţi lucrători vor să reangajeze, iar ofertele lor vor fi considerate că sunt mai mari cu aproximativ 5.000 de euro/angajat.

Conform surselor noastre, cele nouă pachete de active sunt: fabrica de sodă, fabrica de oxoalcooli, fabrica de polioli, serviciile din perimetru, 1000 de vagoane, procesarea PVC, petrochimia/PVC, rafinăria Bradu şi fabrica de Anhidridă ftalică. Investitorii trebuie să depună oferte separate pentru pachetele de care sunt interesaţi.

Unele voci susţin că sunt viabile numai secţiile sodă caustică, oxo-alcooli şi polioli. De altfel, aceste trei active reprezintă 94% din vânzări.

"Oltchim" a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea Oltchim, dar fără succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania. PCC este cel mai important acţionar minoritar al "Oltchim", deţinând 32,34% din acţiunile combinatului.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) a înregistrat în primele nouă luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate în perioada similară a anului trecut.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Iar incep cu mesajele petarde acum inainte de anul nou?

    1. cat face 250.000 EUR impartit la 5.000?Daca observatia mea e pertinenta, atunci am avea o garantie pentru 5.000 de locuri de munca...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb