Tensiunile din Orientul Mijlociu reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa unei viitoare reduceri a ratei dobânzii din partea Băncii Centrale Europene, conform guvernatorului Băncii Austriei, membru în conducerea BCE, Robert Holzmann, informează news.ro.
"În acest stadiu, cred că cea mai mare ameninţare este geopolitica, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în Orientul Mijlociu", a declarat miercuri guvernatorul băncii centrale austriece Holzmann.
Comentariile sale au venit pe marginea Reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional.
"După cum vă puteţi imagina, doar atunci când o barcă este scufundată în [strâmtoarea] Hormuz şi este posibil să avem un preţ diferit al petrolului, iar acest lucru ne poate impune, desigur, să ne regândim strategia", a adăugat el.
Holmann a evidenţiat ramificaţiile preţurilor energiei ca fiind cel mai important factor în ceea ce priveşte lupta Europei pentru a controla inflaţia.
El a adăugat că o creştere bruscă a preţului petrolului, de exemplu, ar constitui "un şoc major, major".
Comentariile sale REIAU punctul de vedere al decidentului BCE Olli Rehn, care a declarat marţi că probabilitatea unei reduceri a ratei dobânzii în iunie depinde de încetinirea inflaţiei conform aşteptărilor, menţionând că cele mai mari riscuri pentru politica monetară provin din tensiunile Iran-Israel şi din războiul Rusia-Ucraina.
"Cele mai mari riscuri provin din geopolitică, atât din deteriorarea situaţiei din Ucraina, cât şi din posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, cu toate ramificaţiile lor", a declarat Rehn, care este guvernatorul Băncii Finlandei, într-un comunicat.
"Pe măsură ce se apropie vara, putem începe să reducem nivelul de restricţie în politica monetară, cu condiţia ca inflaţia să continue să se reducă potrivit previziunilor."
Forţele israeliene s-au angajat să răspundă sâmbătă la atacul aerian pe scară largă al Iranului asupra Israelului. Liderii lumii au cerut "cel mai mare grad de reţinere" după ofensive.
Preţurile petrolului au fost mai scăzute miercuri după-amiază la Londra, prelungind scăderile pentru a treia sesiune consecutivă, deoarece preocupările legate de cerere au depăşit potenţialele întreruperi ale aprovizionării.
Holzmann este considerat unul dintre cei mai conservatori membri ai principalului organism decizional al BCE şi a avertizat că este mai sigur să nu se grăbească reducerea ratelor dobânzii. El a declarat recent pentru Reuters că BCE ar putea modera dobânzile în iunie, indicând un consens tot mai mare pentru o măsură pe termen scurt.
Preşedinta BCE, Christine Lagarde, a declarat marţi că banca centrală se apropie de o reducere a dobânzii de referinţă, cu excepţia oricăror surprize majore.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2024, 08:53)
dobanzile se “reduc” dar tot pe platou.. momentan…
stai sa vedem cand scoate capul de sub apa 10-2 la americani.. cred ca prin toamna scoate capul si in plin 2025 avem parte de legi si fiscal de ne casapeste…
posibil petrolul sa faca iar squeeze… si deci sa avem surpriza incrucisata.. somaj sus.. bond scos cap de sub apa si tarush petrol… risc cutil in coaste si piedica la picioare in fata…
dar vedem.. vedem…
s c c r e t
2. Geopolitica asta care a ruinat Europa, ca prea in
(mesaj trimis de anonim în data de 18.04.2024, 19:37)
Da, nu arata bine deloc situatia : daca urmeaza un mandat Biden, va fi continuitate ca activitati si strategie. Daca va castiga Trump va avea de luptat intern cu tot ce inseamna guvernamint in America si un dezastru urias pe plan extern care e pe cale sa distruga tot! Nimic bun pt noi.