Oficialii OPEC, mulţumiţi de nivelul actual al preţului petrolului

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 august 2009

Cotaţia ţiţeiului a câştigat 87% în ultimele şase luni, pe piaţa din New York

Conducerea Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se declară mulţumită de nivelul actual al preţului ţiţeiului, ceea ce semnalează că, cel mai probabil, nu vom asista la o modificare a cotelor de producţie ale cartelului. OPEC se va reuni la data de 9 septembrie, ca să stabilească strategia viitoare în privinţa producţiei.

"Un preţ al petrolului în jur de 70 de dolari barilul nu e rău şi este necesar pentru menţinerea investiţiilor", declară preşedintele OPEC, Botelho de Vasconcelos.

În opinia analiştilor, conducerea OPEC nu ar avea de ce să nu fie mulţumită de actualul nivel al preţului petrolului, dat fiind faptul că acesta aproape s-a dublat în 2009. Dar ei atrag atenţia că nivelul ridicat al stocurilor de profil ar putea duce preţul, din nou, sub 70 de dolari barilul.

În ultimele şase luni, cotaţia petrolului brut a urcat cu 87% pe piaţa din New York, în condiţiile în care ascensiunea burselor acţiunilor a alimentat încrederea investitorilor, iar deprecierea dolarului a făcut materiile prime mai atractive. La data de 30 iunie, preţul ţiţeiului atingea nivelul maxim al ultimelor opt luni: 73,38 dolari/baril. Ieri dimineaţă, în sesiunea electronică de la New York Mercantile Exchange, cotaţia petrolului brut cu livrare în septembrie a scăzut cu 50 de cenţi, la 70,43 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, petrolul Brent cu livrare în septembrie a avut un preţ de 73,32 dolari/baril, în scădere cu 27 de cenţi.

Consum redus de benzină

Cererea de benzină din SUA este mare, în general, în intervalul iunie-august. Însă, în cele trei săptămâni încheiate în 31 iulie, rafinăriile din SUA şi-au redus producţia. Stocurile de benzină erau, la acel moment, cu 2,9% mai mari decât în anul precedent, iar cele de produse distilate - cu 24% mai mari.

La finele lunii trecute, consumul mediu zilnic de combustibili a fost de 18,9 milioane de barili în SUA, cu 3,1% sub nivelul înregistrat la finele lunii iulie 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb