OFICIUL NAŢIONAL PENTRU JOCURI DE NOROC: "CNA a interzis reclamele pentru jocurile de noroc online"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 21 noiembrie 2013

"CNA a interzis reclamele pentru jocurile de noroc online"

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN) a amendat agenţii importante de publicitate pentru că au intermediat vânzarea de spaţiu publicitar pentru promovarea jocurilor de noroc online şi a cerut Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să interzică reclamele pentru astfel de jocuri, după cum ne-au spus surse din piaţa de profil.

Odeta Nestor, preşedintele ONJN, ne-a declarat că CNA a emis deja o decizie care interzice derularea de reclame pentru jocuri online fără licenţă.

Sursele noastre ne-au precizat: "Toţi cei care oferă servicii de noroc online în diverse ţări au licenţă pentru acest lucru în statele respective. La noi nu a fost dată, până acum, nicio licenţă pentru jocurile de noroc online. Legislaţia noastră în domeniu prevede că cei care nu au licenţă pentru un anumit tip de joc nu-şi pot face reclamă. Or, la noi, sunt companii mari, de poker de exemplu, care şi-au făcut reclamă fără a avea licenţă pentru prestarea jocurilor online. Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a amendat, recent, cu milioane de dolari, unele agenţii de publicitate pentru că au facilitat promovarea unor astfel de societăţi. De asemenea, ONJN a cerut CNA să interzică reclamele pentru jocurile de noroc online. Sunt companii care doresc să presteze acest gen de servicii într-o ţară europeană în baza licenţei obţinută în alt stat din UE, dar aşa ceva nu se poate".

Potrivit surselor noastre, jocurile de noroc nu se supun liberei circulaţii, întrucât majoritatea ţărilor europene, printre care Germania, Franţa, Anglia, Italia, au legi proprii care prevăd că firmele care prestează anumite jocuri trebuie să obţină o licenţă în acest sens, în ţara respectivă.

Afirmaţiile de mai sus vin în contextul în care Comisia Europeană (CE) a cerut anumitor state membre, printre care şi România, să asigure faptul că reglementările naţionale în materie de servicii de jocuri de noroc respectă libertăţile fundamentale ale Tratatului privind funcţionarea UE.

Potrivit unui comunicat de presă al CE, "statele membre sunt, în principiu, libere să stabilească obiectivele politicilor lor în materie de jocuri de noroc online. Acestea pot să restricţioneze sau să limiteze furnizarea la nivel transfrontalier a anumitor tipuri de servicii de jocuri de noroc, pe baza unor obiective de interes public, precum protecţia consumatorilor sau prevenirea fraudei sau a altor activităţi infracţionale. Cu toate acestea, sistemele naţionale în materie de jocuri de noroc trebuie să respecte legislaţia UE".

În comunicarea sa intitulată "Către un cadru european global pentru jocurile de noroc online", adoptată la 23 octombrie 2012, Comisia a anunţat că va accelera procesul de evaluare a dispoziţiilor naţionale care fac obiectul procedurilor şi al plângerilor în curs referitoare la neîndeplinirea obligaţiilor şi că va lua măsurile necesare pentru a asigura respectarea legislaţiei.

Comisia investighează procedura de acordare a licenţelor şi condiţiile de furnizare a serviciilor de jocuri de noroc online în Belgia, Cipru, Republica Cehă, Lituania, Polonia şi România, mai arată comunicatul, care subliniază: "CE a decis să trimită cereri oficiale de informaţii privind legislaţia naţională care restricţionează furnizarea anumitor servicii de jocuri de noroc în Belgia, Cipru, Republica Cehă, Lituania, Polonia şi România. Comisia doreşte să verifice dacă măsurile în cauză sunt compatibile cu articolul 56 din TFUE, care garantează libera circulaţie a serviciilor, şi a transmis o serie de întrebări privind procedura de acordare a licenţelor şi condiţiile de furnizare a serviciilor de jocuri de noroc".

În ceea ce priveşte cadrul legal din România în materie de jocuri de noroc, Comisia a transmis întrebări suplimentare cu privire la coerenţa politicii naţionale în acest domeniu.

Conducerea ONJN ne-a precizat că procedura CE este una îndelungată, care a fost demarată cu mult timp în urmă şi în cadrul căreia Comisia adresează întrebări statelor membre, iar acestea răspund.

Oficialii din cadrul ONJN confirmă faptul că jocurile de noroc nu intră sub incidenţa legii care asigură libera circulaţie a serviciilor şi că, până în prezent, nu a fost emisă nicio licenţă pentru operatorii jocurilor de noroc online.

"Suntem în demersuri să finalizăm reglementarea în baza căreia pot fi obţinute astfel de licenţe. Până acum nu a existat un operator de monitorizare pentru a putea fi acordate licenţe în acest sens, dar nici nu a fost depusă vreo cerere din partea operatorilor de profil. Noi derulăm operaţiuni de monitorizare şi acolo unde găsim companii care încalcă legea luăm măsuri", ne-au spus reprezentanţii ONJN.

Aceştia ne-au mai precizat că CNA a emis deja o decizie care interzice derularea de reclame pentru jocuri online fără licenţă.

Odeta Nestor, preşedintele ONJN, ne-a declarat, recent, în cadrul unui interviu: "Ne dorim armonizarea legislaţiei naţionale cu normele Uniunii Europene. În acest sens, am iniţiat discuţii cu reprezentanţii organismelor care au atribuţii în industria jocurilor de noroc din statele membre, pentru a putea pune bazele unor acorduri de colaborare pentru schimb de informaţii şi bune practici. Totodată, am demarat consultări cu reprezentanţi ai pieţei jocurilor de noroc, în vederea modificării OUG nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc. Discuţiile pe care le-am avut şi pe care le avem cu membrii Consiliului Consultativ al oamenilor de afaceri din domeniu au fost demarate tocmai din nevoia de a crea un echilibru între cerinţele şi aşteptările pieţei de profil şi cadrului legislativ românesc. Pe parcursul acestor discuţii, au fost exprimate o serie de puncte de vedere şi de propuneri cu diferite grade de utilitate şi aplicabilitate şi a fost analizată oportunitatea transpunerii în practică a fiecăreia dintre aceste propuneri. Prin modificările pe care intenţionăm să le aducem legislaţiei, ne dorim atragerea în legalitate a unui număr cât mai mare de operatori".

Domnia sa ne-a precizat că ONJN a aplicat deja sancţiuni pentru prestarea de jocuri online fără licenţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb