Cancelarul german Olaf Scholz a declarat astăzi la Conferinţa de securitate de la Munchen că nu livrările de arme către Ucraina sunt cele care prelungesc războiul în această ţară, ci dimpotrivă, acestea l-ar putea determina pe preşedintele rus Vladimir Putin să realizeze că nu-şi va putea atinge "obiectivul imperialist", relatează Agerpres.
"Nu livrările noastre de arme sunt cele care prelungesc războiul. Dimpotrivă. Cu cât Putin va înţelege mai repede că nu-şi va atinge obiectivul imperialist, cu atât mai mare este posibilitatea încheierii războiului şi retragerii trupelor", a spus Scholz.
Cancelarul german a mai spus că în continuare trebuie menţinut echilibrul între sprijinul pentru Ucraina şi evitarea unei escaladări nedorite a conflictului şi a salutat faptul că preşedintele american Joe Biden şi alţi aliaţi împărtăşesc această opinie, mai adaugă sursa.
"Trebuie să evităm un război între Rusia şi NATO", a explicat el la reuniunea de la Munchen, care a început astăzi în acest oraş din sudul Germaniei şi la care participă, printre alţii, preşedintele francez Emmanuel Macron, vicepreşedinta americană Kamala Harris şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
În acest context, Olaf Scholz a subliniat că ne aflăm în prezent pe un teren necunoscut pentru că, pentru prima dată în Europa, o putere nucleară duce un război imperialist. Din acest motiv, spune el, este necesar ca sprijinul să fie acordat într-un mod coordonat şi să nu existe acţiuni individuale.
Şeful guvernului german şi-a exprimat convingerea că "revizionismul lui Putin" nu va câştiga, subliniind că UE este mai unită ca niciodată până acum cu privire la proiectul unei viitoare aderări a Ucrainei, că NATO va avea doi noi membri şi că mii de tineri ruşi au plătit cu viaţa, iar mulţi dintre ei i-au întors deja spatele lui Putin.
În acelaşi timp, Olaf Scholz a elogiat fermitatea cu care Ucraina îşi apără libertatea. "Îi vom sprijini în acest sens, cu tot ceea ce este necesar şi atât timp cât va fi nevoie", a adăugat el.
Şeful executivului german a cerut ţărilor care pot livra tancuri de luptă Ucrainei "să o facă efectiv", în timp ce livrările evocate de aliaţi sunt mai lente decât se aştepta.
Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să continue şi "toţi cei care care pot furniza astfel de tancuri trebuie să o facă efectiv", a insistat Scholz, în opinia căruia războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu se va încheia rapid.
"Cred că ar fi înţelept să ne pregătim pentru un război lung", a afirmat cancelarul Olaf Scholz în deschiderea Conferinţei de Securitate de la Munchen, subliniind că este important ca Occidentul să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, pronunţându-se în acelaşi timp împotriva oricăror speculaţii cu privire la momentul încheierii războiului.
Liderul german, criticat cu regularitate pentru presupusa timiditate a sprijinului Germaniei pentru Kiev, a promis să ducă o "campanie intensă" pentru ca aliaţii să avanseze în ceea ce priveşte această problemă în cele trei zile ale Conferinţei de la Munchen, notează sursa.
După ce a fost presat din toate părţile pentru a livra tancuri Leopard 2 Kievului, succesorul Angelei Merkel a dat undă verde la sfârşitul lunii ianuarie livrărilor de tancuri din partea Germaniei, făcând posibile astfel exporturile acestui tip de echipament din alte ţări.
Dar negocierile ulterioare cu partenerii din NATO nu au permis în acest stadiu să se ajungă la numărul minim necesar de tancuri pentru a forma un batalion complet, adică cel puţin 30 din cel mai modern model de tancuri Leopard, respectiv Leopard 2A6.
Ministrul său al apărării, Boris Pistorius, a admis că aliaţii nu au adunat până în prezent decât "jumătate de batalion" de 2A6, între care 14 furnizate de Germania şi alte trei furnizate de Portugalia. Un alt batalion ar urma să fie constituit din tancuri A4 mai vechi, Polonia fiind principalul contributor.
Scholz şi-a reiterat totodată angajamentul faţă de securitatea europeană, decizia de a respecta obiectivul NATO de 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare şi dorinţa unei mai mari coordonări în politica germană de înarmare.
În acelaşi timp, el a subliniat că este încrezător că populaţia germană va sprijini cursul guvernului federal, argumentând că "va fi nu doar problema Europei în cazul în care se va impune legea celui mai puternic în relaţiile internaţionale".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 20:02)
Care, cele 30 de tancuri promise? Vor fi pulverizate in doua saptamani daca apar pe front.
Sau te referi la cele 100 de piese de muzeu, leopard 1, care nu sunt functionale acum?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 21:55)
Intretineti razboiul pentru ca sunteti niste hiene jecmanitoare. Merkel a recunoscut ca si-a batut joc de rusi cu acordurile de la Minsk ca sa pregateasca Ucraina de razboi. SUA, UE si UK nu cedeaza nimic fara razboi si in ce tara merg parjolesc si otravesc totul.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 07:50)
Acordurile de la Minsk au fost o bataie de joc si din partea rusilor care le vedeau doar ca o pauza in razboiul impotriva Ukrainei.
”Vladislav Surkov, fostul consilier al preşedintelui Vladimir Putin, cunoscut ca arhitectul ”Acordurilor de la Minsk” (2014/2015), a recunoscut într-un interviu acordat directorului Centrului de conjunctură politică din Moscova, Aleksei Cesnakov, că încă de la început nu a mizat pe îndeplinirea acestor documente la elaborarea cărora a participat din partea Moscovei, relatează joi, 16 februarie, cotidianul rusesc Vedomosti.”
3. VESTE CUMPLITA ptr.RUSIA
(mesaj trimis de anonim în data de 17.02.2023, 22:09)
Compania Pfizer a dat lovitura decisiva Rusiei,
nu mai vand viagra la rusi,vlaguitii se pregatesc de revolte
si vor schimba pe Putin pe un "Zelenski" pro american
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 00:37)
Germania este insetata de sangele ukrainean… Trimit armament sa prelungeasca razboiul si macelul… Nu sunt cu mimic mai buni ca rusii…
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 01:35)
asa este = germanii nu sant cu nimic mai buni ca rusii
dar intrebarea este = cat de prosti sant ucrainenii sa isi distruga tara pentru ambitiile NATO ?
chiar atat rasism , nationalism , ura = pentru cei care nu sint ca ei ?
daca ucrainienii sant atat de plini de ura fata de minoritati ( rusa , romana si ungara ) =
atunci isi merita soarta
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 18:01)
Suferiti milogilor ca nu se preda Ucraina?!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 00:40)
Tinand cont de politica duplicitara a Fritzilor, nu cred ca dupa ce vor termina cu Ucraina(e vorba doar de timp), cred ca rusii nu vor mai face niciuna din cele 2 greseli facute in legatura cu Germania: sa nu o termine definitiv in 1945(eroarea lui Stalin) si sa-i permita Germaniei reintregirea in 1989(eroarea sau tradarea lui Gorbaciov)!
Caci, voba zicalei, "pe cine nu lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti"!
6. :)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 18.02.2023, 09:29)
Asta e din ciclul de declarații celebre ale "cremwurstului opărit" de ambasadorul Ucrainei la Berlin.
7. E o intrunire pentru razboi iar Europa vrea pace !
(mesaj trimis de Opinie în data de 18.02.2023, 10:42)
Cand fac si o planificare a cursului de oprire a razboiului ? Se incalca tratatele europene care sunt concepute pentru pace .Chiar si daca acele tratate de la Minsk implicau numai separatistii ,sau mai ales din acest motiv ,ar fi putut fi implementate ca sa nu dea motiv de invazie . Erau cereri de autonomie ,predare in limba rusa ,drepturi de circulatie peste granite etc .Fata de distrugerea efectiva a Ucrainei care o vedem acum ,macelarirea armatei si 8 milioane de refugiati ...merita sa incerce sa temporizeze aceasta invazie ,pt ca rusii au amenintat chiar si inainte de manevrele din toamna lui 2021. Imediat dupa invazie ,au fost niste negocieri Ucraina Rusia la care Boris Johnson s a deplasat personal sa le intrerupa : si aceste decizii au partea lor de responsabilitate !
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 18.02.2023, 11:11)
Daca rusii ameninta ar trebui sa obtina ce vor cand vor chiar daca se razgandesc?
7.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7.1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 18.02.2023, 18:09)
La scolile din Rusia nu se preda LOGICA, doar economie rusa (cum vinzi mai putin si mai ieftin la tarile pritene, ajungi falimentar dar in statisticile Kremlinului esti pe plus)!