Olandezii finanţează sistemul de colectare şi reciclare a bateriilor, cu 425.000 euro

Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iunie 2004

Guvernul Olandei va aloca, prin programul PSO, 425.000 euro pentru implementarea, în următorii doi ani, a sistemului de colectare şi reciclare a bateriilor portabile şi acumulatorilor uzaţi, alţii decît cei pentru autoturisme, a anunţat ieri Manda Porumb, director în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului, citată de Rompres.

Proiectul, elaborat de MEC şi Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, are ca principal scop implementarea Directivei UE 91/157/EEC privind bateriile şi acumulatorii ce conţin substanţe periculoase.

"În prezent, în România nu se produc astfel de acumulatori şi baterii, iar activitatea importatorilor nu este coordonată în scopul reciclării acestor deşeuri şi, implicit, a protecţiei cetăţeanului şi al mediului înconjurător", a declarat Manda Porumb.

Conform statisticilor MEC, în România există circa 100 de importatori, dar există şi o "piaţă neagră" pentru baterii şi acumulatori, care duce la un sistem necontrolat al fenomenului de reciclare a acestor deşeuri.

Dacă în ceea ce priveşte aplicarea normelor de colectare a bateriilor şi acumulatorilor de autovehicule se poate garanta un procentaj de 99%, prin cele 120 de centre înfiinţate la nivel naţional, pentru importatorii de baterii de folosinţă casnică, medicală sau în industria electronică, nu s-au creat încă facilităţile necesare.

Astfel, proiectul, finanţat de Guvernul olandez şi implementat de compania olandeză Grontmij Water & WasteManagement, va realiza cadrul optim pentru cooperarea între părţile implicate - importatori, autorităţi, consumatori, organizaţii de mediu. Conform observaţiilor MEC, la nivel naţional, din cei 100 de importatori înregistraţi, "numai 30 sunt serioşi şi nu falsifică produsele".

"Conceperea şi implementarea unui sistem de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi, adaptat condiţiilor actuale din România, este primul pas către o posibilă finanţare pentru o unitate de reciclare a acestor deşeuri şi pentru ţările din zonă", a remarcat Manda Porumb.

În prezent, România exportă aceste deşeuri în diferite ţări ale UE, în special în Elveţia, restul unităţilor de reciclare înclinînd să importe din ţări membre ale UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb