Administratorii societăţii vâlcene susţin că cifra de afaceri a crescut cu 30% în perioada analizată, la suma de 271 milioane lei. Ei au menţionat că pierderea combinatului din primul semestru a fost determinată în totalitate de funcţionarea redusă la 22% din capacitatea de producţie, generată de lipsa capitalului de lucru.
Cheltuielile cu materiile prime şi materiale au urcat la 154,4 milioane lei, iar cele salariale au scăzut la 61,4 milioane de lei. Oltchim are acum 2.441 salariaţi faţă de 3.175 la 30 iunie 2013.
Potrivit raportului administratorilor, grupul vinde produse chimice atât pe piaţa locală (circa 31% din cifra de afaceri în 2014 şi 41% în 2013), cât şi pe cea internaţională (circa 69% din cifra de afaceri în 2014 şi 59% în 2013). Cele mai semnificative exporturi sunt în ţări ale Uniunii Europene şi Turcia, iar principalii competitori pe piaţa internaţională sunt Novartis, Rhone Poulene, Solvay, Du Pont, Borsodchem şi alţii, potrivit sursei citate.
În conturile combinatului chimic Oltchim ar fi intrat 1,5 milioane de euro, împrumutul acordat de societatea RCS&RDS, ne-au spus, recent, surse apropiate situaţiei. "Cu aceşti bani şi cu materia primă care va sosi de la Bulrom va fi redeschisă, în septembrie, secţia de oxoalcooli", mai spun sursele noastre.
Creditorii Oltchim au aprobat, recent, contractarea unui credit de 15 milioane de euro de la consorţiul de companii chineze interesat să preia combinatul vâlcean, precum şi asocierea în participaţiune cu RCS&RDS, după cum ne-a declarat, la începutul lunii iulie, avocatul Gheorghe Piperea, unul dintre administratorii judiciari ai combinatului.
Conducerea Oltchim a anunţat că licitaţia pentru vânzarea combinatului va fi reluată pe 15 decembrie, iar ofertele investitorilor sunt aşteptate până pe 12 decembrie.