Ombudsmanul european a cerut astăzi o înăsprire a regulilor pe care comisarii europeni trebuie să le respecte în ceea ce priveşte activităţile lor profesionale ulterioare plecării din instituţiile europene, reacţie provocată de hotărârea fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, de a ocupa un post în cadrul băncii americane de investiţii Goldman Sachs, transmite agenţia Reuters.
Decizia i-a atras un val de critici lui Barroso, dar executivul comunitar a apreciat că el nu a încălcat codul de etică al UE, invocând faptul că odată ce au trecut 18 luni de când a părăsit postul de preşedinte al CE nu mai este obligat să ceară acordul acesteia din urmă pentru a ocupa un post.
Totuşi, ombudsmanul Emily O'Reilly consideră că respectarea acestei reguli tehnice nu îi scuteşte pe foştii responsabili ai instituţiilor europene de alte obligaţii de 'integritate'. 'Orice sugestie că spiritul legii este ignorat riscă să submineze încrederea publică în Uniunea Europeană', subliniază O'Reilly.
Cu numai două săptămâni în urmă acelaşi ombudsman a acuzat Comisia Europeană condusă de Barroso că nu a abordat corespunzător cazul unui fost membru neprecizat al acestei instituţii, care nu a notificat-o când a preluat un post în altă parte. Prin urmare, Emily O'Reilly solicită revizuirea codului de etică al UE, în sensul introducerii unor sancţiuni.
Goldman Sachs a anunţat vineri că l-a numit pe Barroso pe post de consilier şi preşedinte non-executiv al subsidiarei sale din Londra, Goldman Sachs International (GSI). Banca americană şi-a exprimat în anunţ speranţa că experienţa europeană a fostului şef al executivului comunitar îi va fi utilă în contextul marcat de retragerea Marii Britanii din UE.