OMS: Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron

G.B
Internaţional / 29 noiembrie 2021

Testele PCR rămân eficiente pentru depistarea Omicron

Testele PCR sunt în continuare eficiente în detectarea noii variante Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, aşa cum s-au dovedit şi în cazul altor variante, dar în ceea ce priveşte celelalte tipuri de teste, în special testele antigen rapide, se fac studii care să evalueze acurateţea lor, a anunţat ieri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Digi24.

Datele preliminare sugerează că varianta Omicron prezintă "un risc sporit de reinfectare" comparativ cu celelalte variante, inclusiv Delta, varianta de coronavirus care este dominantă în prezent şi care este considerată foarte contagioasă, dar mai multe informaţii despre noua variantă Omicron (legate de contagiozitate, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc.) urmează să fie disponibile în zilele şi săptămânile următoare, precizează OMS într-un comunicat.

Noua variantă a SARS-CoV-2, semnalată OMS-ului la 24 noiembrie de cercetătorii din Africa de Sud, a primit numele de Omicron şi a fost încadrată vineri de organizaţia mondială la categoria "variantă îngrijorătoare", categorie în care, de la începutul pandemiei, au mai fost plasate alte patru variante ale SARS-CoV-2: Alfa, Beta, Gamma şi Delta.

Între timp, numeroase ţări au suspendat legăturile aeriene cu ţările din sudul Africii, în urma indiciilor că în această zonă varianta Omicron s-a răspândit semnificativ. Aceste ţări africane protestează însă vehement faţă de restricţiile de călătorie ce le vizează, iar OMS s-a declarat duminică solidată cu ele, cerând menţinerea frontierelor deschise şi adoptarea unei abordări ştiinţifice, bazate pe "evaluarea riscurilor".

"Numărul persoanelor testate pozitiv a crescut în regiunile Africii de Sud afectate de această variantă, dar studii epidemiologice sunt în desfăşurare pentru a înţelege dacă aceasta este efectul Omicron sau al altor factori", susţine OMS.

În acelaşi timp însă, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că varianta Omicron se află la originea înmulţirii cazurilor de COVID-19 în regiunea Guateng, cea mai populată a Africii de Sud, şi a atenţionat că această ţară s-ar putea confrunta în săptămânile următoare cu al patrulea val de COVID-19 din cauza răspândirii noii variante. Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Africa de Sud a fost de circa 3.000 în fiecare din ultimele zile, dar se observă o creştere accelerată pe parcursul ultimelor săptămâni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cât despre simptomele infecţiei provocate de varianta Omicron, OMS anunţă că deocamdată nimic nu sugerează că acestea ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar şi acest aspect mai trebuie investigat. Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome mai uşoare, dar majoritatea erau bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.

OMS a desemnat varianta B.1.1.529 ca fiind o variantă îngrijorătoare a coronavirusului, denumind-o Omicron, după ce oamenii de ştiinţă au constatat că aceasta are multe mutaţii ce pot avea un impact asupra modului în care se comportă, adică, de exemplu, s-ar putea răspândi mai uşor sau ar putea da forme mai grave de boală sau chiar ar putea eluda răspunsul imunitar dat de vaccinuri sau trecerea prin boală.

Cercetătorii din Africa de Sud şi din întreaga lume efectuează în prezent studii pentru a înţelege mai bine mai multe aspecte ale Omicron şi vor continua să împărtăşească rezultatele acestor studii pe măsură ce ele devin disponibile.

Transmisibilitate: Nu este încă clar dacă Omicron este mai transmisibilă (adică dacă se transmite mai uşor de la o persoană la alta) în comparaţie cu alte variante, inclusiv Delta. Numărul de persoane testate pozitiv a crescut în zonele din Africa de Sud afectate de această variantă, dar sunt în curs de desfăşurare studii epidemiologice pentru a înţelege dacă acest lucru se datorează Omicron sau altor factori.

Severitatea bolii: Nu este încă clar dacă infecţia cu Omicron provoacă o boală mai severă în comparaţie cu infecţiile cu alte variante, inclusiv Delta. Datele preliminare sugerează că există rate de spitalizare în creştere în Africa de Sud, dar acest lucru se poate datora creşterii numărului total de persoane infectate, mai degrabă decât unui rezultat al infecţiei specifice cu Omicron, arată OMS în comunicatul transmis duminică.

În prezent, nu există informaţii care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Primele infecţii raportate au fost în rândul studenţilor - persoane mai tinere, care tind să aibă o formă de boală mai uşoară - , dar pentru înţelegerea nivelului de gravitate al variantei Omicron mai este nevoie de câteva zile sau chiar câteva săptămâni. Toate variantele de SARS-CoV-2, inclusiv varianta Delta, care este dominantă la nivel mondial, pot provoca boli grave sau decesul, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile şi, prin urmare, prevenirea este întotdeauna esenţială, subliniază OMS.

Dovezile preliminare sugerează că ar putea exista un risc sporit de reinfectare cu Omicron (adică persoanele care au avut anterior COVID-19 ar putea fi reinfectate mai uşor acum cu Omicron), în comparaţie cu alte variante "de îngrijorare" ale virusului, dar informaţiile sunt decoamdată limitate. Mai multe informaţii în acest sens vor fi disponibile în zilele şi săptămânile următoare.

Eficacitatea vaccinurilor: OMS colaborează cu partenerii săi pentru a înţelege impactul potenţial al acestei variante asupra serurilor de imunizare existente, dar vaccinurile rămân esenţiale pentru reducerea bolilor grave şi a deceselor, inclusiv împotriva virusului dominant care circulă, Delta. Vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva unor forme grave de boală şi a deceselor, subliniază OMS.

Eficacitatea tratamentelor actuale: Corticosteroizii şi substanţele care blochează receptorii coronavirusului vor fi în continuare eficiente pentru gestionarea pacienţilor cu COVID-19 sever. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a se vedea dacă acestea sunt la fel de eficiente, având în vedere modificările aduse unor părţi ale virusului în varianta Omicron, arată OMS.

În prezent, OMS cooperează cu un număr mare de cercetători din întreaga lume pentru a înţelege mai bine Omicron. Studiile în curs de desfăşurare sau care vor fi efectuate în curând includ evaluări ale transmisibilităţii, gravitatea infecţiei (inclusiv simptomele), performanţa vaccinurilor, acurateţea testelor de diagnosticare şi eficacitatea tratamentelor.

OMS încurajează ţările să contribuie la colectarea şi comunicarea datelor referitoare la pacienţii spitalizaţi pentru a descrie rapid caracteristicile clinice şi rezultatele.

Întrucât Omicron a fost desemnată ca variantă îngrijorătoare, există mai multe acţiuni pe care OMS le recomandă ţărilor, inclusiv o mai bună monitorizare a cazurilor şi secvenţierea genomică, precum şi anchete epidemiologice riguroase.

Ţările ar trebui să continue să pună în aplicare măsurile eficiente de sănătate publică pentru a reduce circulaţia generală a COVID-19. Trebuie să aibă în vedere o analiză a riscurilor şi o abordare bazată pe ştiinţă. Este recomandabilă consolidarea capacităţii medicale pentru a gestiona o eventuală creştere a numărului de cazuri.

Cele mai eficiente măsuri pe care le pot lua oamenii la nivel individual pentru a reduce răspândirea virusului sunt:

-păstrarea unei distanţe fizice de cel puţin 1 metru faţă de alte persoane;

-purtarea unei măşti potrivite;

-deschiderea ferestrelor pentru a îmbunătăţi ventilaţia;

-evitarea spaţiilor slab ventilate sau aglomerate;

-păstrarea igienei mâinilor;

-să tuşească sau să strănute în cotul îndoit sau într-un şerveţel;

-vaccinarea

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu erau bune de nimic nici inainte, dar raman la fel de eficiente si la varianta Mu(ie) ... sclavului arahat cu ochi

    De unde stiu ca au detectat o varianta noua daca doar ce a aparut?

    Au secventiat deja noul genom?

    Si daca da unde putem sa gasim si noi(sclavii) aceste informatii? 

    Astia ne iau de prosti? Pai testele PCR nu erau elogvente nici la vechile tulpini... si sunt foarte bune la varianta Africana... Bai pe bune? Mai lasati ne cu covidul asta, alceva nu mai stiti??? Vreti sa mai puneti de o noua vaccinare la cobai?? Eu nu va mai cred si sunt sigur ca totul este o inscenare pe bani foarte multi....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb