OMS: Virusul Ebola a provocat moartea a cel puţin 932 de persoane

E.D.
Companii #Sănătate / 7 august 2014

Actualizare 11:00 Cetăţeanul spaniol infectat cu Ebola a fost repatriat

Un avion militar avându-l la bord pe misionarul spaniol în vârstă de 75 de ani care s-a infectat cu virusul Ebola în Liberia, a aterizat în această dimineaţă în apropiere de Madrid, a anunţat Ministerul spaniol al Apărării.

Miguel Pajares Martin, prima persoană infectată cu acest virus care a fost repatriată în Europa, va fi transportat la baza aeriană din Torrejon de Ardoz, în apropiere de Madrid.

Miguel Pajares va fi tratat în condiţii de carantină strictă, la spitalul Carlos al III-lea din Madrid şi va fi izolat de restul pacienţilor. Etajul al şaselea la care se află salonul său a fost complet evacuat, iar camera unde va fi tratat nu permite schimbul de aer cu exteriorul tocmai pentru a nu exista pericolul răspândirii virusului, au dat asigurări reprezentanţii spitalului. Pentru această operaţiune spaniolii vor cheltui un milion de euro.

---

Actualizare 09:35 Preşedintele Liberiei decretează stare de urgenţă din cauza epidemiei

Preşedintele Liberiei Ellen Johnson Sirleaf a decretat stare de urgenţă, apreciind că epidemia de Ebola "necesită măsuri extraordinare pentru supravieţuirea statului", într-o alocuţiune publică în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Amintind măsurile luate de două săptămâni în ţară pentru a limita extiderea bolii, între care concediu impus de 30 de zile pentru funcţionarii neesenţiali, închiderea şcolilor şi dezinfectarea locurilor publice, Sirleaf a declarat că "ameninţarea continuă să crească".

"Ignoranţa, sărăcia, precum şi practicile culturale şi religioase bine ancorate continuă să exacerbeze propagarea bolii, în special în provincie", a subliniat ea, referindu-se în special la contactul cu cadavrele în timpul ritualurilor funerare.

"Amploarea şi scara epidemiei, virulenţa şi mortalitatea virusului depăşesc de acum capacităţile şi prerogativele celor câtorva agenţii guvernamentale sau ale ministerului", a continuat preşedintele liberian.

"Virusul Ebola, ramificaţiile şi consecinţele bolii constituie în prezent o problemă ce afectează existenţa, securitatea şi bunăstarea Republicii, reprezentând un pericol clar şi imediat", a afirmat Sirleaf înainte de a decreta stare de urgenţă pentru 90 de zile, care va fi supusă joi aprobării Parlamentului.

---

Actualizare 08:20 Autorităţile americane trec la nivelul maxim de alertă

Autorităţile sanitare americane au ridicat ieri seară alerta sanitară la nivelul 1, cel mai ridicat, pentru a răspunde mai bine la epidemia Ebola, a afirmat un purtător de cuvânt, citat de AFP.

"Această activare ne permite să mobilizăm resursele în toată agenţia pentru a răspunde acestei crize", a explicat Tom Skinner, purtătorul de cuvânt al Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA.

"Este pentru prima dată din 2009 când este declanşată alerta la nivel maxim. La acea dată a fost instituită pentru a face faţă pandemiei de gripă H1N1", a precizat el.

---

Epidemia de febră hemoragică Ebola a provocat moartea a cel puţin 932 de persoane în Africa, conform unui nou bilanţ anunţat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relatează AFP.

Încă 45 de persoane au murit în perioada 2 - 4 august, iar 108 cazuri noi au fost înregistrate în Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

În total, 1.711 cazuri se înregistrează în aceste ţări: 495 în Guineea (inclusiv 363 de decese), 516 în Liberia (inclusiv 282 de decese), 691 în Sierra Leone (inclusiv 286 de decese), şi nouă în Nigeria (inclusiv un deces).

Epidemia a izbucnit la începutul anului în Guineea, după care s-a răspândit în Liberia, apoi în Sierra Leone.

OMS recomandă impunerea de restricţii de călătorie şi revizuirea schimburilor comerciale cu Guineea, Liberia, Sierra Leone şi Nigeria.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau cu ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb