OMV Petrom (SNP) a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale în regiunile Oltenia şi Muntenia din sudul ţării noastre, conform unui raport de ieri al companiei, publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane barili echivalent petrol (bep) resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de OMV Petrom în anul 2022, potrivit documentului.
Anul trecut, producţia totală de hidrocarburi a Grupului a fost de 43,49 milioane bep, cu 8% sub cea din anul 2021. Volumul total al vânzărilor s-a ridicat la 41,72 milioane bep, în scădere cu 7% faţă de cel din anul anterior.
Pentru descoperirea anunţată ieri, forajul de explorare şi testare a celor trei sonde prin care s-a derulat operaţiunea a avut loc în perioada iunie 2022 - aprilie 2023, compania investind aproximativ 20 de milioane de euro.
Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Explorare şi Producţie, a declarat: "România produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar in aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie".
Una dintre descoperirile făcute de OMV Petrom a fost în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei. Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei, se menţionează în raport.
Conform documentului, o altă descoperire a avut loc în perimetrul de explorare Târgovişte, unde au fost identificate resurse de ţiţei în cantitate estimată de şase milioane bep. Lucrările de testare au avut loc în aprilie 2023, iar cele premergătoare dezvoltării exploatării sunt în curs de pregătire.
O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de şapte milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs, se mai menţionează în document.
Anul trecut, producătorul de petrol şi gaze a raportat cel mai mare profit din istorie, de 10,3 miliarde de lei. Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze, emitent care în prezent are o capitalizare de circa 30,7 miliarde de lei, fiind cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danny în data de 14.06.2023, 08:20)
Interesant ca cea mai mare descoperire din ultimele decenii inseamna doar 3/4 din productia anuala a SNP.
Greu greu cu explorarea in RO ... Ori trebuie aduse tehnici mai avansate, ori scanat in M Neagra mai agresiv.
Noroc cu Neptune Deep
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 09:12)
Oare cat costa instalarea si dezinstalarea si legarea conductei la retea? Oare cat este castigul NET, sau este doar o stire PR.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 10:13)
in secolul 21 mai strica cineva bani pentru explorarea de resurse petroliere??? Pe bune??
De fapt, asta intra la categoria 'stiri proaste'
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 10:27)
Dar de dividendul special ce se mai aude, oare când vor da comunicatul ?
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de În august... în data de 14.06.2023, 10:47)
Poate anunta și hidro un divident special după ce se listeaza. :)))
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 10:57)
Pe care il va incasa FP si statul.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 11:40)
Ce bine ca austriecii care nu ne vor in Schengen,
iar fac profit urias cu resursele naturale ale Romaniei
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ionut în data de 14.06.2023, 12:05)
Romgaz nu a mai descoperit nimic,ca nu e companie austriaca.si werner e inca presedinte in colonie.
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2023, 13:09)
Pai Romgaz are perimetrul Caragele pe care trebuie sa.l dezvolte....după ce a fost ținut pe loc de politicieni, chiar ăștia care vin iarăși la conducerea țării....daca nu erau sancțiunile împotriva Rusiei, Romgazul ar fi bătut pasul pe loc!