OMV PETROM CĂTRE MEMBRII COMISIEI DE ANCHETĂ A ACTIVITĂŢII ANRE: "Acuzaţiile de manipulare a preţului de vânzare pe PZU - lipsite de orice fundament"

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 noiembrie 2017

"Acuzaţiile de manipulare a preţului de vânzare pe PZU - lipsite de orice fundament"

Iulian Iancu vrea să ştie dacă OMV Petrom a fost investigată de instituţiile statului în perioada 2005-2017

Petrom susţine că a înregistrat pierderi comerciale ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate

------

Actualizare 16:13 Costin, BNS: "OMV Petrom a prejudiciat statul român cu şapte miliarde de lei"

Compania OMV Petrom a prejudiciat statul român cu şapte miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă aceşti bani nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE.

El a precizat jurnaliştilor că este vorba despre nereguli depistate de Curtea de Conturi, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă şi că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens.

Costin a susţinut: "Aş prefera să nu dezvoltăm acest subiect. Am fost audiat în Comisie şi am prezentat acel document. Sunt în măsură să mai aduc şi alte documente Comisiei, dar înainte de toate este un subiect care trebuie tratat de această comisie de investigaţie. Din acest motiv am insistat să fie prezente şi alte persoane demne de tot respectul, care pot completa cu documente, cu informaţii şi cifre lucrurile pe care eu le-am spus acum. În plus, pot să vă informez că am primit o confirmare scrisă de la şeful Corpului de Control al primului-ministru. Înainte de a ajunge în comisie, am sesizat cu ceva vreme în urmă primului-ministru şi şeful Corpului de Control al primului-ministru şi am cerut o intervenţie în vederea clarificării acestei speţe. Discutăm de o sumă foarte mare. Este vorba despre nişte investigaţii făcute de Curtea de Conturi pe activitatea economică a unui agent economic care are şi o participaţie a statului român şi a identificat nişte cifre care sunt în neregulă pe baza evaluărilor".

Domnia sa a adăugat că, din informaţiile sale, din 2015 până în prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit să fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Ulterior, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliştilor, la finalul audierilor că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplăţii TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevenţe, precum şi umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului, se mai informează în sursă.

Iancu a arătat: "Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune aşa: că la adresa OMV a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist, în cazul plăţii salariilor, al plăţii TVA, de modificare a formulelor şi neplată corectă a redevenţei - care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei - în ceea ce priveşte creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri şi, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare".

Potrivit acestuia, Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituţiile de control.

Săptămâna viitoare, la audieri vor fi chemaţi reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom (după ce conducerea executivă a companiei, invitată în urmă cu două săptămâni, a anunţat că va răspunde în scris întrebărilor comisiei), fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, şi actualul preşedinte, Mihai Busuioc, precum şi doi foşti miniştri ai Energiei, respectiv Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu.

(A.C.)

-----

Actualizare 12:37 Deputaţii din Comisia de Anchetă ANRE cer conducerii Petrom să vină la audieri

Deputaţii din Comisia de Anchetă ANRE au cerut conducerii Petrom să vină la audieri, Lucian Bode solicitând prezenţa reprezentanţilor statului din Consiliul de Supraveghere al Petrom.

Deputaţii din Comisie au votat în unanimitate cererea lui Lucian Bode.

Aceasta este a treia solicitare a Comisiei de Anchetă ANRE pentru audierea conducerii Petrom, după ce reprezentanţii companiei au refuzat de două ori să se prezinte, anunţând că vor trimite toate răspunsurile în scris.

-----

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, a cerut, în această săptămână, directorului general al OMV Petrom, doamna Mariana Gheorghe, să transmită Comisiei dacă OMV Petrom sau sucursalele sale au primit de la instituţiile statului sau ministere, în perioada 2005-2017, adrese prin care compania este informată în legătură cu investigaţii, anchete sau procese în instanţă referitoare la suspiciuni sau acuzaţii privind încălcarea prevederilor legale de către OMV Petrom, ne-au declarat surse apropiate situaţiei. Într-o scrisoare, Iancu solicită Marianei Gheorghe să-i pună la dispoziţie, în scris sau electronic, instituţia care a declanşat ancheta, investigaţia, controlul, rezultatul acestora şi măsurile dispuse sau impuse.

"Întreruperea intenţionată a producţiei şi a comercializării de energie este contrară raţiunii de business a oricărei companii energetice şi reprezintă o falsă şi fără precedent acuzaţie adusă companiei în spaţiul public, cu atât mai mult cu cât CECC Brazi (n.r. Centrala Electrică cu Ciclu Combinat Brazi) este singura facilitate de producţie a energiei electrice de înaltă eficienţă, în ciclu combinat gaz-abur, construită greenfield în ultimii 27 ani, în urma unei investiţii de aproximativ 530 milioane de euro", potrivit unei scrisori a companiei OMV Petrom către Comisia de anchetă a activităţii ANRE, care arată că defecţiunile succesive cu care s-a confruntat CECC Brazi au apărut în octombrie 2016 şi aprilie 2017 şi au avut drept cauză defecte de producţie a transformatoarelor, fapt confirmat şi de o echipă de experţi internaţionali.

Potrivit Petrom, compania a depus eforturi deosebite pentru remedierea într-un termen mult mai scurt faţă de practica uzuală a situaţiilor apărute şi şi-a manifestat transparenţa deplină faţă de Dispecerul Energetic Naţional, ACER (prin sistemul REMIT), şi investitori.

Recent, în cadrul Comisiei de anchetă a activităţii ANRE, deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei, a declarat că un producător de energie electrică şi-a redus, la nivelul lunii ianuarie a acestui an, capacitatea de producţie la 20% şi, în acelaşi timp, a făcut ofertă de cumpărare a energiei electrice pentru toată luna ianuarie cu 2000 lei/MWh, în mod direct, influenţând creşterea preţului în piaţă. La cererea deputatului PNL Virgil Popescu, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, a confirmat că producătorul despre care spune Iulian Iancu este OMV Petrom - Centrala de la Brazi.

În scrisoare, oficialii OMV Petrom mai susţin: "Practica de tranzacţionare a OMV Petrom se face în deplină concordanţă cu regulamentul de organizare şi funcţionare a Pieţei pentru Ziua Următoare de energie electrică cu respectarea mecanismului de cuplare prin preţ a pieţelor. (...) Începând cu 19.11.2014, OMV Petrom a utilizat mecanismele de ofertare disponibile tuturor participanţilor din cele patru Pieţe pentru Ziua Următoare cuplate prin preţ, respectiv România, Ungaria, Slovacia şi Cehia. (...) În luna ianuarie 2017, OMV Petrom a realizat o achiziţie netă de energie electrică de 157,2 MW (putere medie orară), achiziţie impusă de nevoia companiei de a-şi onora contractele de vânzare energie aflate în derulare, în condiţiile în care propria centrală producea doar la jumătate din capacitate ca urmare a defectării transformatorului de la una din cele două turbine de gaz. OMV Petrom a înregistrat pierderi comerciale ca urmare a creşterii preţurilor la electricitate. Compania avea în derulare contracte la termen pentru electricitate ce urma a fi produsă de Centrala de la Brazi. Din cauza indisponibilităţii a jumătate din capacitate, OMV Petrom a fost nevoită să achiziţioneze cantităţile respective de pe piaţă, la preţuri mai mari, pentru a-şi onora obligaţiile comerciale.

Prin urmare, acuzaţiile lansate la adresa companiei de manipulare a preţului de vânzare pe PZU sunt lipsite de orice fundament faptic şi logică comercială".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Am prezentat pe ioate posturile media motivul real al cresterilor de pe PZU. Acolo e o piata clara , curata , in care opereaza CEREREA SI OFERTA . Comisia Iancu este facuta pentru intoxicare . Va trage de timp pana se va estompa JEFUIREA GAZELOR prezentata de ex ieri 08.11 pe TVR la ora 13 . 30 ca operatie concentrata in interesul GAZPROM . Prezentas NU ESTE OPINIE !!!

    1. In partea cu gazele nu ma pricep si ca atare nu ma amestec.

      Insa la energia electrica lucrurile raman neclare si, ca sa-l parafrazez pe poet, explicatiile Petrom mai mult sporesc obscuritatea decat sa limpezeasca lucrurile. 

      1. Petrom spune ca li s-a stricat (din nou) jucaria in octombrie 2016. Au avut la dispozitie peste doua luni sa-si cumpere energia lipsa, presupunand ca aveau livrari din ianuarie. Au ales s-o faca de-abia in ianuarie, cand toata lumea (probabil chiar si Petrom) stie ca preturile ating maximele anuale. Curat logica comerciala. 

      2. S-au dus pe PZU sa cumpere, ceas de ceas si zi de zi, o banda de aproape 160 MW. 

      Dvs. stiti mecanismele, dar pentru cine nu le stie, ce-a facut Petrom este ca s-a dus sa cumpere 10000 de tone de cartofi de la supermarketul din colt. Nu de la vreun mare comerciant de cartofi, daca exista asa ceva, nu de la vreun mare depozit, ci de la tejgheaua unde doua vanzatoare servesc clientii. Curat logica comerciala. 

      3. De ce nu s-au dus pe pietele la termen, mult mai adecvate pentru ce aveau ei nevoie si unde, in plus, ai un oarecare control asupra pretului??? 

      Raspunsul tine de subiectul pe care constat cu amuzament ca Petrom continua sa-l ocoleasca cu grija, anume acela al pretului oferit pe PZU. ESTE ADEVARAT CA AU MERS PE PZU CU LIMITA DE PRET 2000 LEI/MWH??? DA SAU NU? Aceasta-i intrebarea. Una simpla, care cere un raspuns simplu. Cu cat il ocolesc mai mult si-l evita cu o betie de cuvinte mestesugite, cu atat mai suspecti devin. 

      Pentru necunoscatori - "smecheria" este ca PZU este o piata electronica, vb d-lui Popescu, curata si clara, unde opereaza cererea si oferta. Opereaza fara creier, ca sa zic asa. Drept pentru care, daca te duci cu o cerere uriasa la un pret de zece ori mai mare decat ceilalti (alta demonstratie de logica comerciala impecabila, ca veni vorba), ghiciti ce se va intampla cu preturile, la ce nivel se va stabili echilibrul??? 

      Da, ati ghicit, stiam eu ca cititorii Bursei sunt mai destepti decat ai altora :-) 

      Preturile o vor lua razna in sus. Azi asa, maine-asa, dupa 2-3 zile se prind toti ca nu-i un accident, intervine panica... 

      Asa ca, in ce ma priveste, astept in continuare lamurirea misterului. 

      Ca fapt divers, ca tot vorbim de intoxicari si manipulari, citeam chiar azi ca Petrom va incasa cca 80 de milioane lei de la asiguratori pentru necazurile cu centrala asta. N-am inteles din articol daca suma include si cheltuielile cu reparatii, inlocuiri etc., sau doar acopera pierderile comerciale. In acest ultim caz, favorabil pentru companie, cei 80 de milioane de LEI trebuie comparati cu pierderi pe care le estimez, conservator, la minimum 100 de milioane de EURO. 

      Iar la Petrom parca mai erau actionari si statul roman si multi mici investitori romani, asa ca n-ar trebui sa ne fie chiar indiferent cum e condusa compania asta.

      sunt pierderile, domnule draga. Structural e cu doua clase prste OMV si are mereu rezultate senzationale Care incurca Fitch si Moody la evaluare. Ce parere ai de manipularea indexului Stoxx in 2013, crezi oare ca Black Rock nu stie ce risca? Ohho

      Domnule Bestea, v-ati ramolit de tot!

      ca nici pe gratis nu e convenabila de utilization. Da cu cei 10 la sura din products de gaze care dispar prin simpla transformation a capacitation calorice am putea face ceva. De exemplu am retehnologiza Oltchim. Chiar o sa-i propunere Domnului Seele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb