OMV PETROM LA BILANŢ / ANALIŞTII: Legislaţia şi preţul petrolului stau la baza evoluţiei OMV Petrom

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2019

Legislaţia şi preţul petrolului stau la baza evoluţiei OMV Petrom

Comportamentul preţului petrolului în plan internaţinal reprezintă un factor foarte important pentru evoluţia viitoare a rezultatelor OMV Petrom şi a preţului acţiunii la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), sunt de părere analiştii activi în piaţa noastră de capital consultaţi de Ziarul BURSA, în condiţiile în care, ieri, grupul petrolier şi-a publicat rezultatele preliminare pentru anul 2018.

Aceştia nu s-au arătat surprinşi de decizia OMV Petrom de a amâna inves­tiţia în proiectul pentru exploatarea gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, ţinând cont de mediul legislativ actual din ţara noastră, caracterizat de impredictibilitate.

Simion Tihon, Prime Transaction: "Propunerea de dividend este prudentă, cu o rată de distribuţie mai mică decât cea de anul trecut"

Simion Tihon, broker în cadrul societăţii Prime Transaction, ne-a transmis: "OMV Petrom a raportat cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani şi al doilea cel mai bun din istoria sa. Dinamica rezultatelor foarte bune ale emitentului este în mare măsură o consecinţă a creşterii preţului petrolului. Ultimul trimestru din 2018 a fost cel mai bun din an pentru Petrom, profitul net înregistrat fiind de 1,41 miliarde lei, în contextul în care elementele speciale au fost în valoare de 406 milioane lei, datorită reversării unei ajustări de depreciere în segmentul Upstream (n.r. explorare şi producţie). Per total, rezultatele OMV Petrom sunt foarte bune şi chiar peste aşteptări".

Brokerul de la Prime Transaction a adăugat că dividendul propus de Directoratul companiei este mai mare cu 35% decât cel acordat anul trecut, iar la preţul de închidere al acţiunii SNP din data de 5 februarie, oferă un randament de aproximativ 8%.

"Totuşi, remarcăm faptul că propunerea făcută de Directorat este prudentă şi cu o rată de distribuţie mai mică decât cea de anul trecut.

Astfel, la un profit de 4,08 miliarde lei, dividendul de 0,027 lei/acţiune reprezintă o rată de distribuţie de 37,5%. În ultimii 15 ani doar în 2014 şi 2015 am mai avut un payout (n.r. plată) de sub 40%", spune Simion Tihon.

Amânarea investiţiei companiei în proiectul de exploatare a perimetrului de gaze naturale Neptun Deep din Marea Neagră nu reprezintă o surpriză pentru brokerul de la Prime Transaction, în contextul modificărilor fiscale de la finalul anului trecut, prin OUG 114.

"Este de aşteptat ca aproape toate companiile afectate de această Ordonanţă să aibă o politică similară", adaugă Simion Tihon.

Referitor la modul în care situaţia financiară publicată ieri de companie este posibil să influenţeze comportamentul titlurilor SNP la Bursa de Valori Bucureşti, brokerul crede că acţiunile au inclus deja în preţ o bună parte din rezultatul financiar excelent raportat de OMV Petrom.

"Totuşi, dividendul cred că va rămâne un factor catalizator până la data de înregistrare (n.r. cea care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende). Preţul petrolului va rămâne însă cel mai important argument pentru investitori. Astfel, chiar dacă va exista o oarecare întârziere, este de aşteptat să vedem o corelaţie între cotaţia SNP şi cea a petrolului. Pe termen scurt pot să mai apară şi alţi factori precum o eventuală ofertă făcută de Fondul Proprietatea şi care să pună presune pe piaţă. Însă, aşa cum am văzut şi în trecut, impactul este doar pe termen scurt, iar preţul se realiniază apoi la situaţia fundamentală a companiei", a conchis Simion Tihon.

Luca Nicolae, Tradeville: "Având în vedere mediul legislativ şi social caracterizat de impredictibilitate, considerăm că decizia OMV Petrom de a amâna investiţia în Marea Neagră este logică"

Luca Nicolae, analist de investiţii în cadrul casei de brokeraj Tradeville, ne-a transmis: "Putem spune că anticipam cifrele raportate în această dimineaţă (n.r. ieri dimineaţă) de SNP, având în vedere evoluţia preţului mediu al barilului de petrol din ultimele douăsprezece luni şi indicatorii de performanţă raportaţi de către companie la mijlocul lunii ianuarie 2019.

Dacă în 2018 evoluţia ascendentă a petrolului din pieţele internaţionale a condus la înregistrarea unui preţ mediu realizat superior celui din 2017 (cu excepţia trimestrului al patrulea din 2018), ce a putut acoperi decalajul creat de scăderea producţiei, viitoarele rezultate financiare vor depinde atât de evoluţia petrolului dar şi de problema declinului resurselor naturale, pe care compania deja la semnalat, estimând pentru 2019 o scădere a producţiei de 5%".

În opinia analistului de la Tradeville, dividendul brut propus de SNP de 0,027 lei/acţiune este atractiv, ţinând cont că se situează cu 35% peste cel acordat în 2018 şi prezintă cel mai mare randament din 2012 până în prezent.

"Având în vedere mediul legislativ şi social caracterizat de impredictibilitate, considerăm că decizia OMV Petrom de a amâna investiţia în Marea Neagră este logică", ne-a mai spus Luca Nicolae.

Potrivit analistului de la Tradeville, investiţia în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră reprezenta un factor pozitiv pentru viitorul companiei OMV Petrom, atât din punct de vedere strategic cât şi din punct de vedere financiar însă, în opinia sa, piaţa anticipa decizia de amânare a investiţiei, astfel încât aceasta era deja integrată în preţul titlurilor SNP.

"Rezultatele financiare au avut un impact pozitiv în şedinţa de tranzacţionare de astăzi (n.r. ieri). Consider că evoluţia viitoare a titlurilor SNP, depinde în mare măsură atât de factorul legislativ cât şi de evoluţia cotaţiei petrolului din pieţele internaţionale, având în vedere tensiunile la nivel global dintre principalii producători şi aşteptările privind o posibilă încetinire a consumului", a concluzionat Luca Nicolae.

Maria Vlad, BRK Financial Group: "Prin dividendul propus, OMV Petrom îşi păstrează politica aprobată în 2018, fără a ţine cont de mediul legislativ actual"

Maria Vlad, analist de investiţii în cadrul BRK Financial Group ne-a spus: "Profitul net al OMV Petrom s-a ridicat la 4.078 milioane lei în 2018, cu aproximativ 64% mai mare decât în 2017, în principal datorită creşterii vânzărilor de electricitate, precum şi datorită preţurilor mai mari ale mărfurilor. De asemenea, rezultatele foarte bune raportate au fost susţinute şi de disponibilitatea deplină a centralei electrice Brazi în trimestrul al patrulea din 2018".

Analistul BRK Financial Group este de părere că, prin propunerea unui dividend brut de 0,027 lei/acţiune pentru anul în curs, OMV Petrom a păstrat aceeaşi politică de dividende aprobată în 2018, de a oferi acţionarilor un dividend atractiv în următorii ani, fără a ţine cont de mediul legislativ actual.

"Totuşi, pentru investitori, un cadru legislativ stabil şi predictibil reprezintă un factor important în dezvoltarea investiţiilor pe viitor. Având în vedere că în prezent, România nu oferă stabilitate, investiţiile sunt puse sub semnul întrebării. Cu toate acestea, sperăm să se ajungă la o înţelegere între cele două părţi (Guvern şi OMV Petrom) în vederea dezvoltării zăcămintelor din Marea Neagră", a adăugat Maria Vlad. În opinia sa, rezultatele foarte bune obţinute de OMV Petrom, precum şi propunerea unui dividend în creştere cu 35% faţă de anul 2018 au potenţialul de a influenţa pozitiv evoluţia acţiunilor SNP.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Palinca versus posirca,

    dragii mei, cadrul legislativ prezinta impozit 40 procente la nivel de concern OMV si 16 la.nivel Petrom. Are Austria un cadru predictibil ? Are Romania analisti care citesc si raportul OMV? Pe relatia Erste BCR raspunsul este clar, la domnul Seele inca ezit sa dau o apreciere 

    1. Da Austria, ca celelalte tari serioase din UE are un cadru legislativ normal, de fapt, OMV, in Strategia publicata inca de anul trecut nu a scris nimic despre investitii in Marea Neagra, ci numai in alte tari de soare pline :(

      daca cititi lecturi subversive, asa cum sunt rapoartele financiare. Cititi si paragraful referitor la redevente sa vedeti acolo seriozitate. Cat despre transformarea bep picioare cubice standard Romania este singura tara mondiala din universul OMV unde relatia este 5400 in loc de 6000, adica 10 procente din productia de gaz dispare prin mina pixului. Cand am spus la Moodys ca nu a luat la cunostiinta de diferenta au retras pe 3 ani ratingurile de pe siteul OMV. o alta stabilitate marca OMV

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb