OMX ar putea primi o ofertă rivală de preluare

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 mai 2007

OMX ar putea primi o ofertă rivală de preluare

Un grup de investiţii din Dubai, deţinut de stat, ar putea lansa o contra-ofertă pentru preluarea operatorului bursier nordic OMX, care a acceptat, la finele săptămânii trecute, propunerea în valoare de 3,7 miliarde de dolari, primită de la piaţa americană Nasdaq. Potrivit cotidianului britanic Financial Times, Dubai International Financial Center (DIFC), care deţine Bursa din Dubai (Dubai International Financial Exchange - DIFX), analizează posibilitatea lansării unei oferte împreună cu bancherii britanici de la HSBC, cu care poartă negocieri în acest sens.

Financial Times arată că grupul din Dubai îndeplineşte condiţiile financiare pentru lansarea unei oferte de preluare a operatorului burselor din Copenhaga, Stockholm, Helsinki, Rejkjavik, Riga, Tallin şi Vilnius.

DIFX a avut deja discuţii cu OMX, afirmă publicaţia britanică.

În anul 2006, Dubai International Financial Centre, care a luat fiinţă în urmă cu trei ani, a achiziţionat 3,5% din operatorul bursier pan-european Euronext. În ultimele săptă­mâni, DIFC a cumpărat participaţii la HSBC şi "Deutsche Bank". Conform unor informaţii apărute în presă, DIFC intenţiona să achiziţioneze Euronext, însă aceasta s-a aliat în cele din urmă cu Bursa din New York, dând naştere primului grup bursier trans-atlantic, NYSE Euronext.

DIFC este deţinut de guvernul emiratului Dubai. Şeicul Mohammed bin Rashid al Maktoum, emirul Dubaiului, are ambiţii serioase în privinţa activităţii DIFC, astfel că în funcţia de preşedinte al grupului l-a ales recent pe David Eldon, fost director executiv al HSBC.

Purtătorul de cuvânt al OMX, Niclas Lilja, a refuzat să comenteze pe marginea celor apărute în Financial Times, spunând doar că atât conducerea OMX, cât şi cea a Nasdaq sprijină planul de fuziune dintre cele două entităţi.

După eşecul ofertei de preluare a Bursei de la Londra, Nasdaq a anunţat, vineri, lansarea unei oferte amicale de preluare a grupului OMX, pentru suma de 3,7 miliarde de dolari. Dacă această ofertă va reuşi, Nasdaq OMX va fi al doilea grup bursier din lume, din punct de vedere al capitalizării cumulate a companiilor listate. Noua entitate va avea 2.349 de angajaţi, în 22 de ţări. Pe această piaţă vor fi listate aproximativ 4.000 de companii, cu o capitalizare totală de 5.500 miliarde de dolari. Printre acestea se numără societăţi importante, precum constructorul auto suedez "Volvo", producătorul finlandez de telefoane mobile "Nokia" şi gigantul american IT "Microsoft". Robert Greifeld, directorul Nasdaq, va fi directorul executiv al noii pieţe, iar Mag­nus Bocker, directorul OMX, va fi preşedintele aces­teia.

Dacă va avea loc, tranzacţia cu Nasdaq se va finaliza în ultimul trimestru din acest an şi va genera economii anuale de 100 de milioane de dolari, res­pectiv sinergii de 50 de milioane de dolari pe segmentul vânzărilor.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb