ONG: "Eldorado Gold evită plata taxelor în Grecia şi România"

Alexandru Costea
Companii #Industrie Extractivă / 30 martie 2015

Compania minieră canadiană Eldorado Gold evită plata taxelor în Grecia şi România prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală din Olanda, arată Raportul "Fool's Gold" al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinaţionale (SOMO).

Potrivit sursei, Grecia a pierdut 1,7 milioane de euro din evaziunea fiscală practicată în ultimii doi ani de compania minieră.

"Acest mecanism de eschivare al plăţii taxelor prin intermediul firmelor de tip căsuţă poştală este exemplul perfect pentru felul în care Eldorado operează la nivel mondial, inclusiv în România", arată un comunicat "Mining Watch", remis azi redacţiei.

Raportul "Fool's Gold" a constatat că Eldorado utilizează o schemă de finanţare a împrumuturilor care mută plata dobânzilor de la filiala greacă Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie poştală, către o entitate din Barbados în care venitul rămâne neimpozitat.

În raport se mai notează că, dacă această structură de finanţare persistă, profiturile viitoare înregistrate din derularea proiectului minier şi impozitul aferent pe venit este de aşteptat să fie redus substanţial, "mai ales dacă aceasta se practică în combinaţie cu alte tehnici de evaziune fiscală utilizate pe scară largă de către firmele din sectorul extractiv", arată comunicatul "Mining Watch".

Cercetătorul organizaţiei SOMO, Katrin McGauran: "Uniunea Europeană şi Ţările de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun măsuri de austeritate dure care au efecte sociale şi economice devastatoare în Grecia; pe de altă parte facilitează eschivarea plăţii taxelor care păgubeşte statul grec de milioane de euro".

Raportul arată că operatorul minier foloseşte aceeaşi structură şi pentru România: "Compania olandeză tip cutie poştală Eldorado Gold (România) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intenţionează să opereze mina Certej. Deva Gold este finanţată printr-o facilitate de credit în valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie poştală olandeză, Eldorado Gold Treasury BV, care la rândul său, este finanţată prin bilete la ordin emise de acţionarul său olandez (Eldorado Gold Cooperatief). Evidenţele contabile arată că Eldorado Gold Cooperatief a primit împrumuturi de la două filiale din Barbados în 2013, în valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina românească de la Certej este, prin urmare, în cele din urmă finanţată din Barbados. Până în prezent o cercetare în profunzime încă nu a fost făcută în ceea ce priveşte finanţarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare că plăţile de dobânzi din România către Olanda, care ar trebui să fie impozitate ca venit pentru grupul de întreprinderi, nu sunt impozitate nicăieri, doar în paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din România şi în consecinţă, impozitul aferent pe profitul înregistrat în cazul în care mina Certej va începe vreodată".

Raportul "Fool's Gold" mai notează că schema practicată de Eldorado Gold nu e un caz izolat - ţări de conduită fiscală, precum Olanda şi Luxemburg sunt utilizate la scară largă de către companiile străine care investesc în Grecia. Raportul arată că 80% din investiţiile directe din Olanda în Grecia se desfăşoară prin intermediul firmelor de tip cutie poştală - problematică prea puţin prezentată în expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Cercetătoarea SOMO, Indra Römgens: "Abuzurile fiscale a marilor corporaţii care îşi desfăşoară activitatea în Grecia şi rolul de facilitare pe care UE îl exercită privind legislaţia fiscală a statelor membre, ar trebui să fie atent analizate de comisia specială a Parlamentului European pentru decizii fiscale".

Potrivit ONG-ului, Olanda este cel mai mare investitor în România, cu o valoare de 20,149 de miliarde de dolari în 2013, dintr-un total de investiţii străine directe de 82,606 millioane de dolari. Astfel, 19% din totalul investiţiilor din ţara noastră (16,119 milioane dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie poştală şi implict profiturile lor nu sunt impozitate corespunzător, sublinierază cei de la Mining Watch.

Roxana Pencea, Mining Watch România: "Guvernul român ar trebui să efectueze o analiză cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care să analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societăţii şi să cuantifice nu doar venituri fiscale potenţiale şi crearea de locuri de muncă, dar şi pierderile de mediu, sociale şi de locuri de muncă aşteptate să se producă în eventualitatea începerii operaţiunilor miniere".

În jur de 5.000 de persoane au protestat sâmbătă la Salonic, în linişte, faţă de un proiect de exploatare a unei mine de aur de către Eldorado Gold, pe care noul guvern al lui Tsipras s-a angajat să îl anuleze.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb