Solicitările de fond forestier formulate de către persoanele fizice şi formele asociative depăşesc 575.000 ha, ceea ce ar însemna că statul nu va mai rămâne nici cu suprafaţa de pădure deţinută în proprietate în anul 1948, arată organizaţia neguvernamentală (ONG) Agent Green.
Fondul forestier proprietate publică a statului măsoară 3.227.907 ha, adică 49,37% din fondul forestier naţional, arată Asociaţia într-un comunicat remis azi redacţiei.
Diminuarea cu 3.139.753 ha faţă de situaţia existenţa la 31.12.1990 a fost posibilă în principal datorită punerii în posesie a foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora, prin aplicarea prevederilor legilor fondului funciar. 561.168 ha de păduri s-au retrocedat sau sunt în curs de retrocedare ilegală, potrivit Agent Green.
"Se pare că nimeni nu realizează în ţară asta că s-a depăşit pragul critic al retrocedărilor. Cum fost posibil că statul să piardă mai multe păduri decât avea de dat înapoi? Cum e posibil că pădurile cele mai valoroase care au aparţinut dintotdeauna statului să fie retrocedate unor indivizi sau urmaşi ai acestora care nu au deţinut niciodată acele păduri", a spus Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green.
Asociaţia prezintă un astfel de caz de abuzuri: "Neregulile şi abuzurile imputate fostei conduceri a DS Piteşti (director inginer Jinga Valerian) şi a unor ocoale silvice includ retrocedarea ilegală a 2640 de hectare de pădure, vânzări de arme de vânătoare şi de serviciu, achiziţii ilegale de autoturisme, obţinerea de valori băneşti şi foloase necuvenite. Acest caz a fost adus în mod formal în atenţia Parlamentului României, Ministerului Mediului şi Pădurilor şi RNP Romsilva şi a rămas nesoluţionat până în ziua de astăzi. Firma care a tăiat pădurile retrocedate illegal aparţine lui Proca Fănel, fostului primar al comunei Berevoieşti, Argeş".
ONG-ul cere Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor să intervină de urgenţă pentru a recupera pădurile retrocedate illegal în judeţul Argeş şi pentru tragerea la răspundere a vinovaţilor pentru tăierile ilegale. De asemenea organizaţia cere ministerului să ia iniţiativa pentru sistarea retrocedărilor la nivel naţional până la clarificarea situaţiilor litigioase care să aducă suprafaţă cu păduri aflată în proprietatea statului la nivelul anului 1948.