ONG-urile WWF- România şi Federaţia Coaliţia Natura 2000 România au avertizat, ieri, că Râul Alb, situat în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului şi în situl Natura 2000 Strei-Haţeg, este pe punctul de a fi distrus prin proiectul "Construire şi Exploatare de Microhidrocentrale pe Râul Alb" al companiei ABI Automotion SRL, pe baza unui cumul de avize pe care le consideră ilegale, incluzând scoaterea ilegală de teren din circuitul silvic.
Conform unui comunicat al organizaţiilor, Federaţia Coaliţia ONG Natura 2000, al cărei membru este şi WWF, a solicitat în instanţă anularea proiectului, în luna aprilie 2015, cu suspendarea lucrărilor până la soluţionarea cazului. În urmă cu o săptămână, Coaliţia de Mediu a trimis Ministerului Mediului o Petiţie prin care solicită stoparea lucrărilor.
WWF susţine: "În pofida tuturor acestor demersuri, investitorul a demarat lucrările şi, mai mult decât atât, a interzis în mod abuziv accesul în perimetrul respectiv, deşi vorbim de un spaţiu public. Atragem astfel atenţia asupra faptului că este necesară o voinţă politică fermă care să sprijine adoptarea unor modificări legislative privind conservarea reală a ecosistemelor râurilor şi a ariilor naturale protejate, modificări solicitate încă din 2013. În caz contrar, astfel de cazuri vor continua să distrugă cele mai valoroase zone de natură salbatică ale ţării noastre".
Organizaţia a mai spus că proiectul presupune construirea unui drum de la zero, care implică afectarea gravă a albiei minore şi chiar dinamitări de versant. "Avem de-a face cu un abuz, prin activităţile de defrişare pentru scoaterea definitivă/temporară a terenului din fond forestier, care au început de câteva zile prin marcarea copacilor care urmează să fie tăiaţi şi prin activitatile de îndiguire, desfasurate pentru un interes privat, fără a avea justificare legală", mai spune sursa citată.
Organizaţiile acuză Administraţia Bazinală Mureş de faptul că a emis două avize de gospodărire a apelor în 2013 fără să ţină cont de avizul de mediu din 2012 la "Strategia Energetică a României pentru perioada 2007-2020, actualizată pentru perioada 2011-2020", care interzice amplasarea microhidrocentralelor în siturile de interes comunitar care au fost propuse pentru protejare speciilor de peşti, vidră şi rac, precum este situl Strei-Haţeg. "De asemenea, se încalcă Directiva Cadru privind Apa, pentru că în urma deteriorărilor hidromorfologice grave, starea ecologică a Râului Alb se poate estima că va scădea sub o stare ecologică bună. Aceasta cu atât mai grav cu cât Râul Alb trebuie să fie trecut în registrul zonelor protejate, conform Directivei de mai sus. Prin afectarea gravă a ecosistemului acvatic şi alterarea albie minore, se incalcă şi prevederile Legii nr. 107/1996 (Legea Apelor)", mai precizează comunicatul.
În urma devierii râului prin aducţiune, lunca inundabilă de pe tronsonul din aval va înceta să existe. Dispariţia unei suprafeţe considerabile de zonă inundabilă, deci de zonă umedă, extrem de valoroasă ecologic, pentru a plasa o hidrocentrală cu o putere instalată de doar 0.45 MW (tronsonul II), constituie o încălcare clară a principiului utilizării raţionale a zonelor umede de pe teritoriul statelor semnatare, prevăzut în Convenţia Ramsar, în opinia celor dozuă organizaţii.
Studiul de evaluare adecvată efectuat de o persoană fizică autorizată fără calitate de ecolog/biolog conţine nenumărate date false grave, contrazise de cercetările din teren raportate de biologul Călin Dejeu, mai acuză sursa citată.
1. refuzul tacit al ministrului
(mesaj trimis de Deceneu în data de 24.04.2015, 08:40)
Interesant ca doamna ministru in peste doua luni si jumatate nu si-a facut timp sa opresca proiectul ilegal care distruge una dintre ultimele perle ale patrimoniului nostru natural, desi ii cer peste 97000 de oameni (incusiv somitati din domeniu din intreaga lume), dar in acelasi interval si-a facut timp sa scoata un ORDIN de ministru, la cererea unui singur om, ca sa mute un cuib de barza!