Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului urmează să ia în dezbatere proiectul de Lege a profesiei de jurnalist (L162/2011), iniţiat de senatorul liberal Ioan Ghişe, arată un comunicat de presă transmis redacţiei.
ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Convenţia Organizaţiilor de Media, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, AltPHel, Societatea Jurnaliştilor Galaţi, Asociaţia Femeilor Jurnalist din România - Ariadna şi Asociaţia PublicMedia, în calitatea de organizaţii profesionale din mass-media şi organizaţii de drepturile omului, solicită Comisiei respingerea acestui proiect de lege, potrivit aceluiaşi comunicat.
Organizaţiile semnatare consideră că proiectul de lege încalcă prevederi fundamentale ale Constituţiei României şi ale tratatelor internaţionale care garantează dreptul la libertatea de exprimare şi libertatea presei, documente la care România este semnatară. Proiectul este în contradicţie cu legislaţia din majoritatea statelor Uniunii Europene.
Organizaţiile media sunt de părere că proiectul încalcă grav libertăţile individuale, condiţionând practicarea profesiei de jurnalist de obţinerea unei "cărţi de jurnalist" şi de efectuarea unor examinări psihologice periodice; ignoră modul în care funcţionează o redacţie prin introducerea obligativităţii cabinetelor jurnalistice; introduce concepte absurde din punct de vedere legal, precum "cvasi-delictul de presă".
Astfel, proiectul de lege propune ca jurnaliştii să îşi poată desfăşura activitatea doar dacă sunt posesorii unor "cărţi de jurnalist". Conform proiectului, poate fi jurnalist doar persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: are capacitatea de exercitare a drepturilor civile; este aptă din punct de vedere psihic pentru exercitarea profesiunii, fapt ce este constatat prin examen psihologic efectuat o dată la trei ani; nu a fost condamnată penal definitiv pentru: furt, viol, tâlhărie, crimă, escrocare, trădare de ţară şi alte fapte incompatibile cu morala socială. În plus, exercitarea profesiei de jurnalist este incompatibilă cu: ocupaţii care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de jurnalist sau bunele moravuri sau cu exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ. Legea propune şi înfiinţarea unui Colegiu Naţional al Jurnaliştilor cu atribuţii preponderent de organizare, dar şi cu atribuţia de ridicare a dreptului de a profesa, pentru incompatibilităţile expuse mai sus. O instituţie numită Ombudsman ar urma să aplice amenzi administrative pentru o serie de încălcări ale legii, cum ar fi publicarea de materiale jurnalistice care nu provin de la posesorul unei cărţi de jurnalist, ajungându-se până la interdicţia temporară de apariţie a unei publicaţii sau a unei emisiuni radio sau tv.
Proiectul a fost redactat fără consultarea niciuneia dintre organizaţiile breslei. Proiectul de lege a stârnit deja stupoare şi îngrijorare la nivel European şi adoptarea lui ar supune Parlamentul României unor critici dure atât din interior, cât şi din exterior.
Organizaţiile media solicită respingerea prezentului proiect de lege şi permisiunea de a participa la dezbaterile pe marginea proiectului de lege.