Refacerea şi reconstrucţia Fâşiei Gaza, devastată de peste un an de război, vor necesita mai mult de 53 miliarde de dolari, dintre care peste 20 miliarde în primii trei ani, potrivit unei estimări a ONU publicate marţi, transmite AFP.
"Sumele necesare refacerii şi reconstrucţiei pe termen scurt, mediu şi lung în Fâşia Gaza sunt estimate la 53,142 miliarde de dolari. Din această sumă, finanţarea necesară pe termen scurt pentru primii trei ani este estimată la circa 20,568 miliarde de dolari", a scris secretarul general al ONU, Antonio Guterres, într-un raport către Adunarea Generală.
Într-o rezoluţie adoptată în decembrie, prin care cerea o încetare imediată şi necondiţionată a focului în Gaza, Adunarea Generală i-a solicitat secretarului general să îi pună la dispoziţie în termen de două luni o evaluare a nevoile pe termen scurt, mediu şi mediu în Gaza.
"Chiar dacă nu este posibil, în contextul actual, să se evalueze pe deplin ansamblul celor ce vor f necesare în Fâşia Gaza, evaluarea intermediară rapidă dă un prim indiciu al amplorii considerabile a nevoilor în materie de refacere şi de reconstrucţie", se arată în raportul publicat marţi.
Conform acestuia, în condiţiile în care "peste 60% din locuinţe" au fost distruse începând din octombrie 2023, sectorul locuinţelor va necesita în jur de 30% din nevoile de reconstrucţie.
Urmează comerţul şi industria (6,9 miliarde), sănătatea (6,9 miliarde), agricultura (4,2 miliarde), protecţia socială (4,2 miliarde), transporturile (2,9 miliarde), apă şi canalizare (2,7 miliarde) şi educaţie (2,6 miliarde), potrivit AFP.
Raportul consemnează de asemenea costurile deosebit de ridicate anticipate pentru sectorul protecţiei mediului (1,9 miliarde), "din cauza importantei cantităţi de moloz ce conţine dispozitive neexplodate şi a costului ridicat asociat înlăturării molozului".
ONU estimează că războiul a generat 'peste 50 milioane de tone de moloz, sub care rămăşiţe umane stau alături de dispozitive neexplodate, azbest şi alte substanţe periculoase'.
Guterres insistă, pe de altă parte, pe faptul că, "pentru a fi viabil, orice efort de refacere şi de reconstrucţie trebuie să fie ferm ancorat într-un cadru politic şi de securitate mai larg", cu Fâşia Gaza ca "parte integrantă a unui stat palestinian deplin independent, democratic, continuu, viabil şi suveran".
"Este indispensabil ca Autoritatea Palestiniană să fie un actor central în planificarea şi punerea în practică a activităţilor de refacere şi reconstrucţie a Fâşiei Gaza", adaugă el în acest raport, ce poartă data de 30 ianuarie, anterioară declaraţiilor prin care preşedintele american Donald Trump a anunţat că vrea ca SUA să ia 'în posesie' acest teritoriu.
Opinia Cititorului