Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, declara, la începutul lunii trecute, că OPCOM (operatorul bursei noastre de energie) şi Dispeceratul Energetic Naţional vor rămâne la Ministerul Economiei, în subordinea domniei sale, deşi Transelectrica şi Transgaz au fost transferate la Ministerul Finanţelor. OPCOM este deţinut de Transelectrica în proporţie de 100%.
La vremea respectivă, mai mulţi acţionari minoritari privaţi ai Transelectrica au atras atenţia autorităţilor că transportatorul naţional de energie trebuie să primească despăgubiri băneşti în schimbul cedării OPCOM.
Surse din piaţa de energie susţin, acum, că OPCOM nu va mai trece la Departamentul pentru Energie pentru că nu ar exista resursele financiare necesare achitării despăgubirii Transelectrica. Sursele noastre mai spun că ar fi existat şi o dezbatere asupra faptului că preluarea OPCOM de la Transelectrica la Departamentul pentru Energie nu ar fi respectat principiul unbundling-ului (separarea calităţii de acţionar la unităţile din energie) şi că se doreşte ca operatorul bursei noastre de energie să nu aibă acelaşi proprietar cu producătorii şi furnizorii de stat.
La finele anului 2011, capitalul social al OPCOM a fost majorat la 26,4 milioane lei (circa 6 milioane de euro).
În acest context ar fi prins teren, după cum mai spun sursele noastre, vechea idee a privatizării OPCOM, prin scoaterea la vânzare a acţiunilor către operatorii din piaţa de energie şi de gaze, dar şi către brokerii acţionari ai BVB. Astfel, producătorii şi furnizorii de stat vor putea fi acţionari ai OPCOM, dar fără să ocupe poziţii majoritare.