OPEC, supusă presiunilor

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 ianuarie 2011

OPEC nu crede că un preţ de 100 de dolari barilul pune piedici redresării economice.

OPEC nu crede că un preţ de 100 de dolari barilul pune piedici redresării economice.

Preţul ţiţeiului african şi asiatic a depăşit 100 de dolari barilul

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) se confruntă cu tot mai multe apeluri la majorarea producţiei sale, în condiţiile în care preţul barilului de ţiţei a depăşit 100 de dolari în Asia şi Africa, pentru prima oară în ultimii doi ani.

Cotaţia ţiţeiului nigerian Bonny Light a urcat la 100,12 dolari barilul în data de 17 ianuarie, trecând de pragul de 100 de dolari pentru prima oară după luna octombrie 2008, conform cifrelor agenţiei Bloomberg. Aceste date mai arată că preţul ţiţeiului Tapis din Malaezia şi Minas din Indonezia a trecut de 100 de dolari/baril în urmă cu mai bine de o săptămână, ajungând la 104,36, res-pectiv 104,01 dolari barilul zilele trecute.

Preţul petrolului african şi asiatic este, de obicei, mai ridicat decât cel american sau cel din Marea Nordului întrucât are un conţinut mai redus de sulf. Nigeria, Angola şi Gabonul asigură 15% din importurile de ţiţei brut ale SUA, conform datelor Departamentului Energiei de la Washington.

La data de 18 ianuarie, Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) estima că un preţ al petrolului "din trei cifre" ameninţă redresarea economiei mondiale, iar OPEC ar trebui să-şi majoreze producţia. Însă, OPEC susţine că livrările de petrol de la nivel global sunt suficiente pentru acoperirea cererii, iar stocurile - la un nivel ridicat, astfel că nu se impune o intervenţie în acest moment.

Potrivit AIE, producătorii de petrol şi consumatorii vor fi afectaţi dacă preţul ţiţeiului brut se va menţine la 95 - 100 de dolari barilul. În opinia specialiştilor AIE, cotaţia petrolului de pe mai multe pieţe (de referinţă) poate atinge "oricând" 100 de dolari barilul, iar dacă preţul va continua să crească, vulnerabilitatea economiei globale va fi tot mai mare, afectând redresarea.

OPEC asigură 40% din producţia mondială de petrol şi promite să acţioneze în cazul în care va fi nevoie, respectiv dacă vom asista la o criză de ţiţei. OPEC se va reuni în luna iunie ca să ia o decizie asupra cotelor sale de producţie.

Petrolul Brent (din Marea Nordului) a depăşit pentru prima oară 100 de dolari barilul în februarie 2008. Ţiţeiul Bonny Light trecuse de acest prag cu o săptămână înaintea petrolului Brent, iar Tapis şi Minas - cu trei luni mai devreme.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb