Cursa obţinerii unui vaccin până la finalul acestui an, în care în primă fază s-au înscris cercetătorii şi oamenii de ştiinţă, a devenit mai amplă, tot mai multe ţări încearcă să obţină un "loc în faţă", pentru a fi avantajate atunci când se vor face primele livrări.
Statele care pun propriile interese în faţa intereselor celorlalţi în încercarea de a-şi asigura provizii pentru un posibil vaccin împotriva coronavirusului înrăutăţesc pandemia, a atras atenţia directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus.
"A acţiona strategic şi global este de fapt în interesul naţional al fiecărei ţări - nimeni nu este în siguranţă până când nu suntem toţi în siguranţă", a declarat acesta în cadrul unei conferinţe de presă virtuale, pledând pentru a pune capăt "naţionalismului vaccinului".
Acesta a precizat că a trimis o scrisoare tuturor membrilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cerându-le să se alăture COVAX, o iniţiativă multilaterală pentru obţinerea unui vaccin. COVAX garanteză accesul rapid şi echitabil la nivel global la vaccinurile pentru Covid-19. Peste 75 de ţări şi-au exprimat interesul de a se alătura COVAX, care este condus de alianţa pentru vaccinuri GAVI, OMS şi Coaliţia CEPI pentru inovaţiile în domeniul pregătirilor pentru epidemii. Obiectivul său este de a furniza 2 miliarde de doze de vaccinuri eficace aprobate pentru Covid-19, până la sfârşitul anului 2021.Unele agenţii de sănătate la nivel mondial sunt îngrijorate de faptul că ţările mai bogate vor merge singure în cursa pentru un vaccin contra coronavirusului, încheind acorduri cu producătorii de medicamente, pentru a asigura milioane de doze de vaccinuri candidate pentru propriii lor cetăţeni.
Un exemplu, de fapt un contraexemplu potrivit şefului OMS, vine din Europa. Ministrul grec al sănătăţii, Vasilis Kikilias, a dat asigurări că ţara sa va primi în decembrie primele doze de vaccin împotriva COVID-19 pe care îl dezvoltă Universitatea Oxford şi compania farmaceutică AstraZeneca. Potrivit unui interviu acordat de ministrul Kikilias, la sfârşitul lunii decembrie Grecia va primi primul dintre cele şapte loturi de vaccinuri, iar următoarele sunt aşteptate între ianuarie şi iunie anul viitor, dacă potenţialul vaccin AZD1222 va trece de faza a patra a testelor clinice. Ministrul grec a dat asigurări că se aşteaptă ca ultima fază să fie încheiată în noiembrie: "Vom începe cu 700.000 de doze în decembrie, care vor fi o doză simplă sau dublă, iar totalul se va ridica la 3 milioane de doze".
Pe de altă parte, există şi o parte mai puţin dorită, aceea a testări vaccinului înainte ca acesta să primească absolut toate aprobările. Autorităţile pakistaneze au aprobat lansarea celei de-a treia faze de testare a unui vaccin împotriva COVID-19 dezvoltat de institute chineze. Testarea pe mai mult de 10.000 de voluntari va începe în două zile, a declarant, marţi, profesorul Hasan Abbas Zaheer. Teste ale vaccinului, dezvoltat de compania biofarmaceutică CanSinoBio şi Institutul de Biotehnologie din Beijing, sunt deja în curs în China, Rusia, Chile şi Argentina, şi vor începe în curând în Arabia Saudită. Prima şi cea de-a doua fază de testare a vaccinului, încheiate în mai şi iunie, au arătat rezultate promiţătoare, a anunţat Institutul Naţional de Sănătate din Pakistan, care supraveghează procesul.