Reducerile exagerate anunţate de unele agenţii de turism sunt fie un semn că se află în pragul insolvenţei, fie prevestesc "ţepe", au declarat, ieri, operatorii din turism, în cadrul unei mese rotunde despre drepturile consumatorilor.
Faptul că o agenţie de turism este dispusă să negocieze preţul vacanţelor este un indiciu că societatea are probleme financiare, a explicat Dragoş Anastasiu, reprezentantul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România, adăugând că marjele de profit din domeniu, de 7-8%, nu permit discount-uri.
"Consumatorii nu trebuie să se bucure la reduceri care ies din zona normalităţii. În plus, înainte să apelezi la o agenţie de turism, trebuie să vezi dacă există, unde are sediul, dacă are angajaţi, dacă a primit reclamaţii (se pot vedea forumuri)", a mai spus Dragoş Anastasiu.
În cazul în care o agenţie de turism intră în insolvenţă, clientul care a contractat o vacanţă îşi poate recupera banii de la asigurator. În acest punct, agenţiile de turism se confruntă cu probleme, pentru că, spun ei, asiguratorii îi evită, considerând că riscul de acoperit este prea mare.
În acest an, două sau trei agenţii de turism au intrat în insolvenţă, a precizat reprezentantul ANAT.
La rândul său, Alin Burcea, directorul general al agenţiei de turism Paralela 45, a amintit de insolvenţele Big Travel şi Rex Travel, precum şi de "ţepele" date în Timişoara, anul trecut, de Jeni Clapa, proprietara unei agenţii de turism, când mai mulţi magistraţi au apelat la serviciile sale, fără să prevadă ce avea să se întâmple.
"Vorbim de escroci, de ţepari, care vând servicii, încasează banii, dar nu au comandat niciun serviciu pentru clienţii lor", a punctat reprezentantul Paralela 45.
În cadrul întâlnirii de ieri s-a discutat şi despre drepturile consumatorilor, atunci când călătoresc cu avionul.
În cazul întârzierilor la decolare de peste 5 ore, turiştii pot primi înapoi banii pe bilet, dacă renunţă la zbor, plus o compensaţie financiară cuprinsă între 250 şi 600 de euro, în funcţie de distanţă, ne-a explicat Mihai Titichi, consultant în cadrul Centrului European pentru Protectia Consumatorilor (ECC Romania). Tot în cazul întârzierilor, călătorii trebuie să primească mese şi răcoritoare.
În situaţia unui zbor anulat, călătorii trebuie să solicite fie rambursarea sumei cheltuite pe bilet (o primesc în termen de şapte zile) sau redirecţionarea către un alt zbor, în condiţii similare.
Şi în această situaţie, consumatorii trebuie să primească o compensaţie cuprinsă între 250 şi 600 de euro.