OPINIA ANALIŞTILOR: Leul se va aprecia până la sedinţa de politică monetară

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie #Servicii Publice / 8 septembrie 2008

Îngrijorările privind creşterea economică din zona euro au determinat o depreciere puternică a leului de la 3,5860 (nivelul de deschidere), până la 3,6200 lei pentru un euro, în prima parte a şedinţei de tranzacţionare de vineri. Situaţia economică europeană a produs scăderi mari ale burselor din Europa, moneda europeană ajungând, astfel, la un nou maxim al ultimelor unsprezece luni, relatează Reuters, un euro fiind tranzacţionat cu 1,4197 dolari. Această situaţie apare după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc un maxim de depreciere a euro în faţa dolarului din ultimele şase luni.

Situaţia economică europeană a făcut ca leul să deschidă şedinţa de tranzacţionare la un curs de 3,5860 lei pentru un euro, mult peste nivelul de închidere a zilei precedente (3,5770 lei pentru un euro), sus­ţin dealerii. Aceştia apreciază că la mijlocul sesiunii, deprecierea euro a determinat o scădere a apetitului investitorilor pentru monedele din regiune, cursul EUR/RON ajungând, astfel, până la un nivel de 3,6200 lei pentru un euro.

Partea a doua a sesiunii a adus o schimbare de situaţie, informează dealerii, cursul EUR/RON începând trendul descendent datorat deprecierii dolarului în faţa euro datorită scăderii peste aşteptări a numărului locurilor de muncă în Statele Unite, în luna august, potrivit informaţiilor "Reuters". Astfel, dealerii ne-au informat că, la finalul sesiunii de tranzacţionare, leul a ajuns la un curs de 3,5940 lei pentru un euro, aproape un ban peste nivelul de deschidere.

Nicolaie Alexandru, senior economist al "ING", apreciază că este foarte greu de spus cât se va menţine deprecierea leului faţă de euro fiindcă depinde, aproape în totalitate, de evoluţiile internaţionale, iar incertitudinea este mare în momentul de faţă.

Intervalul prea scurt în care a avut loc deprecierea leului, îl determină pe economistul ING să creadă că deprecierea cursului de schimb (din perioada recentă) nu va avea un impact semnificativ asupra exporturilor sau importurilor. "Credem că deprecierea leului faţă de euro va continua în prima jumatate a anului 2009, fiind posibil să vedem din nou un curs de 3,8 lei pentru un euro, şi BNR să intervină pentru protejarea leului", a adăugat domnia sa.

În perioada următoare, Nicolaie Alexandru consideră că va avea loc o corecţie în sus a cursului EUR/USD şi, implicit, în jos a EUR/RON, însa nu una de amploare. "Pe măsură ce ne apropiem de şedinţa de politică monetară a BNR de pe 25 septembrie, e posibil ca leul să se întărească uşor", a mai adăugat domnia sa.

Rozalia Pal, economist şef al "UniCredit", susţine, la rândul ei, că speculaţiile referitoare la rata dobânzii de politică monetară pot determina o apreciere a leului până la următoarea şedinţă BNR dar, domnia sa estimează că Banca Naţională va menţine dobânda cheie la nivelul actual de 10,25%, deoarece este aşteptată o decelerare a inflaţiei pentru următoarea perioadă.

Volatilitatea ridicată a cursului de schimb, (2% volatilitate zilnică) începând cu jumătatea anului trecut, sunt consecinţele mediului instabil în care ne aflăm, care influenţează cursul pe termen scurt şi mai puţin pe termen lung, a mai adăugat domnia sa, menţinându-şi estimarea privind cursul de schimb de 3,58 lei pentru un euro, la sfârşitul anului.

Temerea că situaţia economică din Europa se înrăutăţeşte şi ar atrage cu sine scăderi ale investiţiilor străine nu se concretizează, deocamdată, în ţara noastră investiţiile străine fiind peste aşteptări, a mai adăugat Rozalia Pal, ceea ce întăreşte ideea că volatilitatea leului se datorează speculaţiilor pe termen scurt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb