"Conflictul din Ucraina poate determina noi creşteri de preţuri la alimente"

OPINIE BOGDAN MAIOREANU, ANALIST ETORO: "Conflictul din Ucraina poate determina noi creşteri de preţuri la alimente"

Macroeconomie #Adevărul - prima victimă / 14 martie 2022

Bogdan Maioreanu

Bogdan Maioreanu

În timp ce pieţele privesc cum preţul grâului atinge cel mai ridicat nivel din istorie, conflictul din Ucraina crează îngrijorări legate de disponibilitatea cerealelor. Porumbul, seminţele şi uleiul de floarea-soarelui crează cea mai mare îngrijorare în Europa acum. Iar creşterea preţului la îngrăşăminte şi la combustibilii precum motorina ameninţă fermierii cu costuri mai mari pentru lucrările agricole, costuri care se vor reflecta în cele din urmă în preţul culturilor. Cu toate acestea, România se găseşte într-o poziţie privilegiată fiind al al optulea mare exportator mondial de grâu şi al şaptelea de porumb.

În 2021, Federaţia Rusă şi Ucraina s-au clasat printre primii trei exportatori mondiali de grâu, porumb, seminţe de rapiţă, seminţe de floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui, în timp ce Federaţia Rusă a fost, de asemenea, primul exportator mondial de îngrăşăminte bazate pe azotaţi şi al doilea furnizor de îngrăşăminte potasice şi fosforice. Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură - FAO - a publicat săptămâna trecută un raport care evidenţiază riscurile pe care conflictul din Ucraina le aduce pe pieţele agricole globale. Simulările FAO care iau în considerare reducerea bruscă şi abruptă a exporturilor de cereale şi seminţe de floarea-soarelui de către Ucraina şi Rusia indică faptul că acestea ar putea fi compensate doar parţial de exporturi alternative în sezonul 2022/23. Deficitul de aprovizionare la nivel mondial ar putea duce la creşterea preţurilor internaţionale la alimente şi furaje cu opt până la 22 % peste nivelurile deja ridicate din prezent. Iar preţurile ridicate la nivel mondial sunt factori puternici de stimulare a inflaţiei.

În România, rata anuala a inflaţiei a fost de 8,53% în luna februarie a acestui an. Produsele alimentare conduc deja în topul inflaţiei cu peste 8.8% de la an la an, uleiul comestibil crescând cu 26% în ultimele 12 luni, făina cu aproape 16%, iar mălaiul cu 19%. Fermierii sunt îngrijoraţi de preţurile carburanţilor care au crescut deja cu 25% faţă de aceeaşi perioada a anului trecut şi care le vor mări costurile şi cer guvernului să scadă TVA-ul pentru carburanţii folosiţi în sectorul agricol.

Ucraina exportă cea mai mare parte a grâului său în Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia. Prin urmare, din punctul de vedere al aprovizionării cu grâu, se pare că vor fi puţine perturbări în Europa. Cu toate acestea, preţurile ar putea creşte şi mai mult, deoarece furnizorii vor tinde să profite de imposibilitatea Rusiei şi Ucrainei de a exporta. Cei mai mari producători europeni de grâu sunt Franţa şi Germania. România reprezintă un procent de 9% din producţia europeană. Aşadar, punctul nevralgic acum în Europa nu este grâul, ci porumbul. Acesta este folosit pentru hrănirea animalelor, iar lipsa porumbului poate crea o problemă în industria creşterii animalelor şi a cărnii. Ucraina este al treilea cel mai mare exportator de porumb din lume, după Statele Unite şi Argentina. Aceasta exportă cantităţi mari în Olanda, Spania, Italia, Portugalia şi Germania. Ministrul spaniol al agriculturii încearcă să facă presiuni asupra Comisiei Europene pentru a renunţa la controlul importului de porumb pentru hrana animalelor, din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu porumb din Ucraina. Spania a cerut CE flexibilitate pentru a cumpăra porumb din ţări terţe, în special din Argentina, al doilea mare exportator de porumb din lume. Motivul este epuizarea rapidă a stocurilor, care obligă Spania să facă achiziţii în următoarele 60 de zile pentru a-şi menţine stocurile, în timp ce alte ţări au avansat deja cu importurile. Ucraina este un furnizor important de furaje pentru bovine. De la începutul crizei Ucrainene, cumpărătorii s-au orientat către alţi producători de porumb din Uniunea Europeană, în special România, Bulgaria şi Franţa, pentru a acoperi golurile, iar acum caută mai departe pentru a-şi asigura stocurile necesare.

Un alt punct nevralgic în Europa vine din zona seminţelor de floarea-soarelui şi a uleiului de floarea-soarelui. Criza din Ucraina are potenţialul de a perturba activităţile agricole, având în vedere luptele care au loc în unele dintre principalele regiuni producătoare de seminţe, cum ar fi Harkov şi Luhansk. Seminţele stocate în aceste regiuni nu vor mai fi accesibile pentru concasoarele de seminţe şi pentru export. Principalele facilităţi de depozitare se află în apropierea porturilor de la Marea Neagră, iar acţiunile militare din regiune împiedică orice export normal. Principalele porturi de transport maritim sunt închise, iar încărcarea uleiului de floarea-soarelui pe nave este oprită. Acest lucru creează nervozitate pe piaţă.

Există probleme suplimentare pentru fermierii ucraineni care, conform calendarului agricol, ar fi trebuit să înceapă deja să are câmpurile pentru porumb, dar din imaginile prezentate de televiziuni am văzut tractoare care remorchează doar tancuri. Pentru floarea-soarelui, aratul şi semănatul ar trebui să înceapă la începutul lunii aprilie, în timp ce recoltarea are loc de obicei în septembrie. De asemenea, îngrăşămintele sunt o problemă acum în Ucraina. Toate acestea creează o imagine sumbră a viitorului culturilor din acest an, cu drumuri blocate de lupte, câmpuri ocupate de militari şi fermieri care nu pot începe să planteze.

În conflictul ucrainean încă nu se întrevede un sfârşit, ceea ce ridică multe probleme şi, cel mai probabil, determină creşterea preţurilor la multe produse agricole. Cu preţurile grâului şi porumbului la maxime istorice, cu petrolul şi combustibilii atingând niveluri ridicate la fiecare veste legată de conflict, cu preţurile îngrăşămintelor care cresc vertiginos din cauza îngrijorărilor legate de aprovizionare, fabricile procesatoare şi consumatorii privesc cu îngrijorare la un alt element inflaţionist scăpat de sub control.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca nu vrnea razboiul pe cine mai dadeau vina

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb