OPINII Brandul de ţară

Constantin Cojocaru
Ziarul BURSA #Editorial / 9 iulie 2007

Constantin Cojocaru

Domnul Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor româneşti, începe să ne reţină atenţia cu afirmaţiile sale din ce în ce mai stranii şi mai hazlii. După ce ne-a încântat cu demonstraţia sa referitoare la taxa pentru prima înmatriculare a autovehiculelor, bazată pe funcţii, axe, linii şi unghiuri, şi ne-a arătat cum creşterea cu 50% a pensiilor devine sustenabilă datorită creşterii cu 10% a PIB-ului, recent vorbăreţul nostru ministru si-a lăsat admiratorii cu sufletul la gură propunând ca brandul nostru de ţară sa fie ... Fondul Proprietatea.

"În loc de Dracula, spune domnul Vosganian, eu propun Fondul Proprietatea. Este o iniţiativă unică, de o mare forţă economică, care reuneşte companii dintre cele mai puternice. Este o reprezentare a forţei economiei româneşti". Domnul ministru spune 1,5 adevăruri în cele trei propoziţii citate. Are dreptate când afirmă că Fondul Proprietatea este "o iniţiativă unică". Are, însă, numai pe jumătate dreptate când afirmă că Fondul Proprietatea este o "reprezentare a forţei economiei româneşti". Este o reprezentare a economiei româneşti actuale, dar nu a "forţei", ci a putreziciunii acesteia.

Şi după cunoştinţele mele, Fondul Proprietatea este o "iniţiativă unică". Este o creaţie unică şi în istoria noastră, a românilor, şi în istoria lumii. Este cea mai abjectă inginerie financiară pusă la cale vreodată de mintea omenească. Este o capodoperă a tehnicii mistificării şi manipulării conştiinţei umane.

Fondul Proprietatea este prezentat omenirii ca fiind un vlăstar legitim si natural al pieţii de capital din România, un fond de investiţii care reprezintă avuţia acumulată de oameni muncitori şi cumpătaţi, care s-au hotărât să-şi păstreze şi să-şi sporească această avuţie într-una dintre formele moderne de administrare a capitalului - fondurile de investiţii. În realitate, Fondul Proprietatea este creaţia ultimă şi cea mai expresivă a monstruosului proces prin care poporul român a fost deposedat de avuţia productivă creată de el de-a lungul istoriei.

Cine sunt investitorii, adică propritarii Fondului Proprietatea? Sunt cetăţeni, actuali, sau foşti, ai României care au fost deposedaţi de bunurile lor de către statul comunist, stat care a trecut aceste bunuri în "proprietatea întregului popor". De acolo, din proprietatea întregului popor prin ingineria cunoscută sub numele de "reformă" şi "privatizare", bunurile în cauză au fost, mai întâi, trecute în proprietatea "privată" a statului român postcomunist şi, de acolo, în proprietatea privată a guvernanţilor.

Căpătând un gust acut pentru proprietatea privată, noi proprietari ai vechilor proprietăţi au hotărât că vechii proprietari şi /sau moştenitorii acestora trebuie despăgubiţi pentru proprietăţile lor intrate în curtea noilor guvernanţi-proprietari. Cum şi cu ce să se facă despăgubirea? Foarte simplu. Cu capitalul acumulat din veniturile create de cetăţenii României în perioada 1949-1989, în miile de fabrici şi uzine trecute, din proprietatea comună a cetăţenilor, în proprietatea privată a statului postcomunist. Creem Fondul Proprietatea, pe care îl facem proprietarul fabricilor şi uzinelor create de români sub regimul comunist şi îi facem proprietari ai Fondului pe cei ale căror averi le-am acaparat noi, guvernanţii postdecembrişti.

"Opera" este, intr-adevăr, ingenioasă. Demnă de Cartea Recordurilor. Direct, sau indirect, prin moşteniri sau încuscriri, proprietarii Fondului Propietatea, ai companiilor "puternice", cum le numeşte domnul Vosganian, au redevenit şi proprietarii bunurilor confiscate de statul comunist. La vremuri noi, tot noi. De pierdut a pierdut numai poporul român care a muncit de pomană o jumătate de secol.

Aici mă depărtez de "axa" de gândire a domnului ministru. Oricât de ingenioasă ar fi capodopera numită Fondul Proprietatea, nu mi se pare că ea este reprezentativă pentru poporul român, nu poate fi brandul ţării acestui popor. Poate fi, cu siguranţă, brandul regimului politic român postcomunist. Cred că poporul român are multe alte "variante" de brand pentru ţara lui. Îi stă la dispoziţie, de exemplu, coloana infinitului, pasărea măiastră, Grădina Maicii Domnului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb