OPINII Când dobânzile fac un pas înapoi e cazul să intervină cursul

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 august 2022

Când dobânzile fac un pas înapoi e cazul să intervină cursul

Combaterea inflaţiei s-a făcut în primă fază prin creşterea dobânzilor la lei. Cum băncile nu dădeau semnale încurajatoare că urmează să stimuleze deponenţii deşi duseseră Roborul la cer, a venit oferta din ce în ce mai generoasă a Trezoreriei pentru persoanele fizice (s-a ajuns până la 8,25% pentru plasamentele la un an).

Numai că finanţele statului nu se află în cea mai bună postură, mai ales după ce am descoperit că schema de plafonare a preţurilor din energie va costa statul peste 8 miliarde euro când vom trage linie în martie 2023. Bani care nu există şi va fi greu să îi mobilizăm, de aici şi pierderile cu care se confruntă furnizorii (Electrica, de pildă, trebuie să se împrumute ca să funcţioneze, cash flow-ul e catastrofal).

Dobânzile mari - împrumuturile guvernamentale la zece ani ajunseseră la dobânzi de peste 9% la începutul verii - nu pică prea bine când funcţionezi cu deficite mari şi ai o economie zombie în spate, astfel încât, ca la un semn, au început să apară scăderile. De la peste 9% la 7% şi ceva, Roborul la 3 luni a intrat şi el sub 8%, fondurile de pensii răsuflă uşurate - scăderea dobânzilor la titlurile de stat le reduce pierderile, toată lumea pare brusc mulţumită cu dobânzile mai mici.

Ce facem însă cu inflaţia? Există şi pentru asta o soluţie, scădem cursul de schimb euro/leu, doar suntem preponderent importatori şi un euro mai ieftin scade preţurile. Şi iată cum, după ce fusese încremenit din toamna anului trecut la 4,94 lei/euro, acum avem brusc 4,88 lei/euro curs de schimb, cu peste 1% mai puţin.

Dacă punem baza în urmă cu 12 luni, avem apreciere a monedei nationate cu 0,9% faţă de euro, să tot fi deponent în lei având în vedere diferenţialul de dobândă. Mai ales că în Polonia zlotul are o depreciere de 4,4%, iar forintul se apropie de una de 20%. Chiar atât de performantă să fie economia noastră în comparaţie cu a lor de evoluează atât de diferit monedele sau este pur şi simplu ajustare dictată de BNR şi acceptată tacit de restul jucătorilor?

Că tot pomeneam de unguri - la o inflaţie de 13% şi o dobândă de politică monetară de 10,75% există o depreciere a monedei de 19% în ultimele 12 luni, în condiţiile în care în Turcia avem inflaţie de 80% şi dobândă de politică monetară de 13% (în scădere, Erdogan are o abordare originală aici), iar deprecierea în ultimele 12 luni a lirei este de 82% (consumată însă în cea mai mare parte a intervalului, în ultimele şase luni scăderea este de numai 15%). Noi cu inflaţie de 15% avem apreciere faţă de euro, graţie BNR.

Cât mai ţine petrecerea pentru cursul de schimb? Cum pe partea geopolitică stăm bine, ca servanţi ascultători ai intereselor Vestului, amendarea dezechilibrelor interne poate apărea doar ca efect al turbulenţelor majore din pieţele financiare, cam ca în 2009. Altfel, leul va rămâne campion. Doar dacă nu cumva inflaţia scade brusc, caz în care BNR îşi va aminti că a ţinut cam prea mult în braţe cursul şi îl va lăsa să se echilibreze natural.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. tot ce este scris aici in articol e o "lauda pe termen scurt" adusa leului.

    un leu puternic plaseaza somaj ridicat in viitor si o devalorizare colosala intoarasa ca un bumerang. sa vezi atunci isterie. 

    oricum NE AFLAM IN OCHIUL URAGANULUI!!! Este SOARE SI FRUMOS!!! Dar pe alocuri se simt curenti si o senzatie de "neliniste" se propaga financiar. 

    daca ne uitam la curs in trecut a mai fost odata "aprecia" groozav" fata de euro cand intrau inca bani in tara... pe urma nota de plata. 

    Plus ca importam ieftin - este doar o iluzie de moment - au importatori o gramada de stocuri la care sunt efectiv disperati sa scape de ele... dupa asta vor incepe sa resimta real costurile viitoare si vor incepe soc in somaj si scoc in costuri ridicate si soc in importuri nominale ridicate... deci o iluzie leutul noetru. 

    s c cret 

    "fondurile de pensii răsuflă uşurate - scăderea dobânzilor la titlurile de stat le reduce pierderile".

    N-am înțeles. 

    1. Cand scad dobanzile cresc preturile obligatiunilor. Cum fondurile de pensii detin obligatiuni de stat, scaderea dobanzilor creste pretul acelor obligatiuni care sunt evaluate "mark-to-market.

      Din putul gandirii autorului

      mergi si cumpara 1 titlu de stat pe bursa, il gasesti la vanzare cu un pret de aprox 96lei avand valoare nominala de 100 lei.

      fondul care il vinde l-a cumparat acum 2 ani cu 100 lei pt a primi o dobanda de 4%anual. 

      avand in vedere ca acum in piata sunt titluri de stat ce dau o dobanda de 7-8% anual, sa aiba o sansa la vanzare fondul trebe sa il vanda in pierdere.

      ipotetic, daca pe piata ar fi titluri de stat cu dobanda de 1-2% atunci l-ar vinde mai scump, 101+ lei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb