OPINII Candidatură scumpă

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 6 octombrie 2009

MAKE

Combaterea crizei s-a blocat aritmetic sâmbătă (desigur, politic se blocase de mult), când preşe-dintele Traian Băsescu a anunţat că va candida pentru un nou mandat.

Dacă vreodată premierul Emil Boc se va fi gândit să concedieze jumătate din personalul bugetar, aşa cum unii economişti o recomandă, acum acest lucru nu mai este posibil, căci, în calitate de şef PDL, sus-ţine candidatura lui Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat, în luna mai, că, dacă şomajul atinge 10%, atunci nu va mai candida la un nou mandat.

Să facem socotelile: dacă Boc ar concedia jumătate dintre bugetari, atunci ar deveni şomeri încă 650.000 de oameni.

Ei s-ar adăuga la cei 685.000 de şomeri prevăzuţi de Comisia Naţională de Prognoză, pentru 2009, la o rată a şomajului de 7,6%.

Aceasta înseamnă că şomajul s-ar dubla. Adică, ar atinge circa 15%.

Ceea ce l-ar face pe Traian Băses-cu, conform propriilor declaraţii, să nu mai candideze la Preşedinţie.

Din această cauză, premierul şi preşedintele umblă în vârful picioarelor în jurul cifrei şomerilor.

La începutul lunii trecute, Băsescu a declarat la televiziune că 10.000-15.000 de persoane vor trebui să plece din instituţiile statului şi din agenţiile guvernamentale, o cifră mai puţin radicală (de şaizeci de ori mai mică) decât a economiştilor severi.

Când vine vorba de şomaj, Băses-cu se înmoaie.

La Forumul Economic Român de ieri, Traian Băsescu a făcut nişte afirmaţii moi: "...cifra şomajului...este consistent mai mică decât şomajul la nivelul european".

Da, la nivelul european, şomajul se ridică la 9%, iar la noi, după metodologia Institutului Naţional de Statistică, ea coboară la 6,3% (în trimestrul al doilea) şi va urca la 7,6% conform Comisiei de Prognoză.

Dar, dacă am aplica metodologia europeană, atunci cifra s-ar ridica la 8,4%.

De la 8,4%, la 9%, parcă nu mai este o diferenţă chiar aşa de "consistentă", nu-i aşa?!

În sfârşit, să mai observăm trei lucruri:

1. Cheltuielile de personal, pe primele opt luni, au crescut cu 10,8%, potrivit execuţiei bugetului general consolidat, la data de 31 august 2009 (adică, au crescut, nu au scăzut!);

2. Salariile bugetarilor vor fi finanţate din împrumutul de la FMI (adică, noi toţi, cei care lucrăm, vom plăti nu numai salariile bugetarilor, ci şi dobândă la ele);

3. Sacrificiul financiar nu provoacă deloc recunoştinţa bugetarilor - sunt atât de revoltaţi, încât au declanşat, ieri, greva generală (adică, deşi media salariilor bugetare este mai mare cu 30%-40% decât cea a salariilor din afacerile private, totuşi legea salarizării unice este atât de tâmpită, încât te ridică de pe scaun).

Nu vi se pare prea scumpă candidatura lui Băsescu?

Credeţi că ar fi fost mai ieftină candidatura altuia?

Eu, unul, cred că politica, aşa, în general, ne costă prea mult.

Probabil că începutul lui 2010 va fi un dezastru.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Make nu răspunde.

    [meşterul]--Make, adă varu'!  

    [Make]--...  

    [meşterul]--Make, adă varu'!  

    [Make]-- Make love, not war! 

    Interesantă socoteala cifrelor şomajului. Autorul tratează dinamica şomajului în mod static. Se poate aşa ceva? -- veţi zice. Nu se poate. În fiecare oră se concediază şi se angajează oameni. Sunt două procese concurente precum cuplul născuţi-decedaţi într-o populaţie. Socoteala strict aritmetică făcută de autor pleacă de la premiza că cifra şomerilor se adaugă. Ceea ce nu descrie realitatea. Autorul anulează termenul "angajări" din ecuaţia complexă a ocupării forţei de muncă. O simplificare impardonabilă pentru un autor publicat în ziar. O socoteală la fel de reducţionistă şi de periculoasă precum fraza: "Eu, unul, cred că politica, aşa, în general, ne costă prea mult."  

    1. "-John,citi cai sint pe pajiste?

      -Opt,sir,dar mai sint doi care alearga si nu-i pot numara."

      Stimate Marius, adaugind 650 000 de someri la cei existenti,dublezi somajul,indiferent ca acesta este un fenomen dinamic.Procesele dinamice pot fi evaluate cantitativ.De pilda,politica ne costa enorm si nu ca fara folos,ci cu pagube foarte "dinamice". 

      Teoretic se dublează. Practic, nu.

       

      Am muncit în sectorul bugetar. Am demisionat. Nu m-am înscris la agenţia de ocupare a forţei de muncă. Am emigrat. M-am înscris la agenţia de ocupare a forţei de muncă a altei ţări, dar din mîndrie NU am cerut ajutor de şomaj. Între timp, am muncit zilier. Cînd am pierdut speranţa unei oferte mediate prin agenţia de ocupare a forţei de muncă, mi-am întemeiat propria afacere.

      Domnule Make, prin schiţarea traseului meu, v-am arătat alternativele ce duc la absorbţia şomerilor. Aserţiunea dv. aritmetică, cum că şomajul s-ar dubla, pleacă de la premiza (falsă în opinia mea) că toţi românii ar fi pomanagii. Ceea ce e jignitor. 

    Ha, ha, ha... de parca lui Basescu i'ar pasa ca'si incalca o zicere. A zis ca demisioneaza in 5 min si a facut ceva pe demisie, a zis ca uninominalul e demagogie si a folosit demagogia la un referndum, a zis ca nu ne trebe autostrazi si apoi i'a urechiat pe liberali ca nu facura autostrazi, sa mai spun de condamnarea comunismului, PSD pohta ce'a pohtit, etc ? Nene Make, mata crezi ca s'ar impiedica de 5-6 procente la shomaj ca sa ne mai traga o abureala? Pai ce mai conteaza nesthe procente daca i'a cerut poporul la SanNicolauMare sa candideze... Box populi Neicusorule! Te salut japonezule!

    1. Stimate Natafletz,articolul nu urmareste sa demonstreze ca Basescu nu se tine de cuvint (ai dreptate,asta n-ar fi o stire),ci faptul ca nu va fi combatuta criza din cauza unui calcul de aritmetica politica.

      Ok, ok maestre daca zici mata te cred. Dar nici faptul ca "nu va fi combatuta criza din cauza unui calcul de aritmetica politica" NU E O STIRE. As putea sa zic ca n'ai ce demonstra, ca e axioma asta. A facut vreodata Basescu altceva decat aritmetica politica? De parexamplu?... Sluga!

    CANDIDATURA "SCUMPA" da' face ! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb