OPINII Ce mai aşteptăm să revenim la preţul reglementat al gazelor?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Miscellanea #Energie / 9 martie 2022

Ce mai aşteptăm să revenim la preţul reglementat al gazelor?

Preţul gazelor la deschiderea burselor din Europa era, ieri, de peste 3.000 dolari/1.000 mc. În lei, ar veni cam 13.700 lei. Eu, care am văzut o factură de 2.000 lei pentru 500 mc în ianuarie, la casă, mă gândesc cum ar fi să dau aproape 7.000 lei dacă nu ar fi preţul plafonat, plus tarife de distribuţie, transport şi TVA. Adică vreo 10.000 lei, cum s-ar petrece lucrurile ca persoană juridică. Adio agricultură (preţul îngrăşămintelor e corelat foarte bine cu cel al gazului), adio mamă în general. Spectrul foamei e tot mai palpabil, în condiţiile în care, mai nou, ruşii ameninţă să închidă şi conducta Nord Stream 1.

Intrăm într-o lume dementă, în care Europa se împuşcă în picior doar pentru a pedepsi agresorul rus care stă bine mersi şi cu energia şi cu independenţa alimentară. Şi, mai nou, şi cu cea financiară, pentru că se fac paşi pentru o colaborare tot mai strânsă China-Rusia şi pe acest plan. Să murim de foame pentru Ucraina, iată o perspectivă interesantă pentru statele europene, cele unde dependenţa de gazul şi petrolul ruseşti este maximă, spre deosebire de SUA care alimentează prin declaraţii belicoase conflictul, în loc să medieze cât mai repede pacea.

Ok, preţul gazului a explodat, ce facem mai departe ca ţară producătoare în care dependenţa de gazul rusesc e de numai 15-20%? Prima măsură pe care orice minte limpede ar lua-o ar fi să revenim la preţurile reglementate. Acum, statul acoperă furnizorilor diferenţa dintre preţul plafonat şi cel facturat, dar cât o să mai ţină şi asta (să nu uităm că vrem brusc mai mulţi bani pentru apărare - 2,5% din PIB). Preţul reglementat dublat de interzicerea exporturilor e singura soluţie care poate fi luată, în condiţiile în care războiul se prelungeşte şi preţurile din energie rămân în stratosferă. Cum a făcut Ungaria cu cerealele.

Populaţia trebuie trecută de urgenţă în contul de furnizare al Romgaz, care trebuie să copieze modelul Hidroelectrica. Putem oferi gaze ieftine populaţiei din producţia internă, unde preţul de extragere este nesemnificativ raportat la cotaţiile actuale. Similar, segmentele esenţiale din economie pot beneficia de preţul plafonat. Nimeni nu poate compensa de la buget toate diferenţele de preţ dacă nu se adoptă noi preţuri reglementate şi nu facem decât să ne sinucidem economic dacă amânăm asta.

Ironia sorţii, statele care presează cel mai mult pentru un embargou total la adresa Rusiei sunt cele care stau cel mai bine energetic, precum SUA sau UK. Chiar şi gazele lichefiate care ne vin din SUA pot să pară ieftine la ce preţuri se tranzacţionează acum gazele ruseşti. Iar Europa iese pe un mare minus şi de asta încep să îşi dea seama şi economiile din Franţa şi Germania. Ca la un semn, încălzirea planetei poate să mai aştepte, Greta a fost trecută pe mute, iar încălzirea pe cărbune s-a înverzit din raţiuni geopolitice. După Covid, războiul ne scapă şi de schimbările climatice, flatulenţele vacilor sunt brusc mai puţin importante.

Cu foametea la uşa, cu sărăcia energetică în hol, poate lăsăm propagandă belicoasă pro-război şi ne apucăm de lupta pentru pace. Nu văd demonstraţii pentru pace în lumea liberă, nu văd editoriale furioase care să condamne declaraţiile de înarmare ale Ucrainei şi obsesia preşedintelui Zelenski de a lupta până la ultimul ostaş valid. E nevoie de toate eforturile diplomatice pentru pace, nu de noi piruete pentru a inventa alte sancţiuni (vedem pe bursă unde ne-au dus precedentele).

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Pana acum vreo 2-3 saptamani, COVID, poluarea planetei si ,,climate change,, erau subiecte extrem de fierbinti, piloni de baza pentru faimoasele ,,community values,, pentru care erai lesne cenzurat pe diverse platforme media sau in presa.

    Conflictul din Ucraina pare sa fi relegat instantaneu toate temele fierbinti de mai sus (si altele) catre irelevanta, probabil intrucat se considera ca mentalul colectiv al umanitatii nu poate procesa mai mult de o criza simultan. 

    Aceasta abordare secventiala a crizelor te face firesc sa te intrebi daca crizele respective chiar erau asa de presante precum erau descrise, din moment ce criza ,,du jour,, le poate asa de usor trece pe toate celelalte in fundal... 

    Intr-adevar o lume dementa (si atat de usor prostita), insa nu "intrăm într-o lume dementă", ci suntem in ea de cativa ani buni de zile.

    Excelent articol, domnule Dogaru! Omul de rand a ajuns sa traiasca din soc in soc din cauza speculatiilor financiare a unor diabolici! Soc la petrol, soc la alimente!

    Din pacate nu mai cred in piata libera si in stabilirea preturilor, pana nu se elimina monstrul derivatelor pe marfuri, ar trebui permise doar producatorilor si cumparatorilor de marfuri fizice, singurii pentru care se justifica economic restul sunt niste paraziti generatori de crize! Ori preturile la care marfa fizic vanduta sa fie nu spot ci o medie pe ultimele x luni. Nu sunt un adept al reglementarilor dar efectiv asa zisa piata libera si-a atins de mult limitele. 

    Concret, ca sa inteleaga tot poporul, speculatorul ce cumpara petrol futures ar trebui obligat sa i se livreze butoiul cu petrol fizic si sa nu-si poata instraina acest contract pana la scadenta la o alta parte!!! Acest lucru consider ca va asigura responsibilitate si normalitate intre parti! 

    Oare cand va intelege omul de rand unde e adevaratul balaur!

    1. La fel cel care vinde energie sa nu poata fi decat un producator inregistrat de energie si care sa nu poata vinde mai mult decat a produs in anul anterior +plus minus x%

      Cel care cumpara energie sa fie obligat sa o consume fara sa o poata instraina 

    Cine propune pret reglementat nu intelege nimic din cum functioneaza piata energiei ... nu poate nimeni sa impuna un anumit pret, cineva va trebui sa plateasca pentru diferenta aia dintre asa zis-ul pret reglementat si pretul pietei. Daca obligi companiile, vor declara faliment (cum au facut-o anul trecut) sau pur si simplu vor renunta sa mai activeze pe piata. Daca va subventiona statul, practic se vor folosi banii cetatenilor sau ai companiilor obtinuti prin taxe si impozite ... si vor avantaja producatorii si distribuitorii de gaze si electricitate care vor deveni mai lenesi (de ce existe competitie cand subventioneaza statul). Singura optiune e sa lasi piata libera si sa facilitezi contruirea de unitati de productie cat mai diversificate (eolian, nuclear, hidrogen, solar, etc.)

    1. Opinie de tipul asa am invatat la scoala. In toata Europa si Asia statele sunt in mod direct si indirect involvate in sectorul energetic. Lozincile de tip " hei rup " cu noile surse de energie se dovedesc inoperante. In Romania principalii producatori de energie sunt cu capital de stat. Daca macar profiturile de monopol ar fi folosite pentru realizarea unor proiecte de generare electricitate ( repararea capacitatilor existente, reluarea proiectelor

      hidro acolo unde se justifica economic, mentinerea in conditii tehnice normale a unor capacitati pe carbune, noi centrale in cogenerare pe gaze ect. E vorba de sume imense pentru Romania. De exemplu reparatia capitala a unui singur reactor la Cernavoda va costa cca 2 mld $ si va dura 3-4 ani. 

      Alternativa este un lock out energetic cu consecinte ireparabile pt tara

      Vezi ce am propus mai sus, nu propun pret reglementat dar o descoperire mult mai echitabila a pretului pietei, pret care acum este determinat doar de lacomia si frica unora si nu pe baza unor fundamente economice.

      Buna ziua.

      Pret reglementat=pret productie+marja de profit reglementata.ca la tigari. 

      Am avut pret reglementat mai bine de 10 ani si eu nu am auzit de niciun caz de faliment.

      De ce pret reglementat?Piața actuala nu functioneaza si genereaza preturi de tranzactie aberante.Restul sunt povesti si sloganuri. 

    Dupa ce statul ia mai mult de 95 la suta din cresterea de pret, acum cineva vine cu idea rasufla a plafonarii. Abia astept sa dau in judecata statul pentru prejudiciu

    Buna ziua,

    Eu ma bucur ca cineva mai scrie si depre problemele Romaniei.cele reale,nu cele generate de propagandistii razboiului.din pacate,aceasta propaganda ne afecteaza emotional si ne dezafecteaza rational.astfel,foarte multi romani sunt preocupati sa-l injure pe putin si sa planga de mila ucrainienilor,neobservand ca ei si firmele la care lucreaza vor da in curand faliment,din cauza facturilor la energie si gaze.  

    Ne vom trezi din betia asta emotionala,dar va fi prea tarziu.pentru multi.prea multi. 

    Politrucii care gestioneaza problematica energiei nu doresc sa introduca preturi reglementate si sa interzica exporturile la gaz deoarece ar afecta interesele stapanilor lor externi.simplu.este o naivitate sa credem ca acesti politruci sunt doar prosti si/sau incompenti.in primul rand sunt rau intentionati.raspund doar la comenzile stapanilor,ca asa e in colonie.

    factură vazuta de autor, la 2.000 lei pentru 500 mc în ianuarie, este acceptablila,

    am fost distribuit de ANRE ca FUI la ENGIE (fac parte din fraieri care au incheiat contract comercial in primavara 2021 asa cum ne indemna premieru Catzu) dar marele operatorul restart energie autorizat de ARNE a renuntat unilateral la serviciul de furnizare gaz,

    asa ca gazul facturat de engie in ianuarie este 2300 Lei pentru 210 mc 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb