OPINII Cine mai îndrăzneşte, cine reuşeşte?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 31 martie 2010

Mihai IORDACHE

Se ştie că SIF-urile au înregistrat, în 2009, cele mai mari profituri din istorie, deşi a fost un an de criză. Aceasta în urma faptului că băncile din portofoliu, cu excepţia Banc­post, au avut cele mai bune rezultate, iar Bancpost a fost vândută la un preţ destul de bun. Ca urmare, dis­ponibilitatea SIF-urilor să dea dividende este maximă. Cu toate aces­tea, consiliile de administraţie nu prea sunt dis­puse să scoată bani pentru plata dividendelor. Totuşi, până la urmă, au acceptat să propună acţionarilor distribuirea de dividende, cam la nivelul anului 2008, cu excepţia SIF5 Oltenia, care a propus un dividend cu 33% mai mare, anume 0,08 lei. Aceasta şi de frica unei iniţiative de majorare din partea acţionarilor, asemănătoare celei din 2008, când propunerea de a nu se acorda dividende a fost contracarată de cea a acţionarilor care au cerut cei 6 bani pe acţiune.

Se credea că dorinţele acţionarilor vor fi satisfăcute, mai ales că perspectivele de profit din 2010 nu sunt la fel de roz. Cu toate acestea, la SIF1 a apărut propunerea să se repartizeze un dividend de 0,1 lei, în loc de 0,05, iar la SIF5 cererea este de 0,16 lei, în loc de 0,08 lei, adică dublarea dividendului propus de către CA. Aceste cereri nu sunt imposibil de plătit, ele reprezentând sub 50% din profitul net. Întrebarea mea este dacă la celelalte SIF-uri se vor găsi iniţiatori care să se pună de acord şi să ceară majorarea dividendului propus de către administratori şi, mai ales, dacă la vot se va putea aduna un număr destul de mare de susţinători pentru a se reuşi un vot favorabil. În principiu, nu cred că, în sinea sa, există vreun acţionar care să nu vrea să primească un dividend mai mare. Asta cu atât mai mult cu cât dividendul, actual sau cel majorat, nu reprezintă mare lucru ca randament al unei investiţii în acţiuni SIF. Dacă ne raportăm la închiderile de joi, dividendele propuse reprezintă, după impozitare, 2,61% la SIF1 "Banat-Crişana", la SIF2 "Moldova" 3,38%, la SIF3 "Transilvania" 2,93%, la SIF4 "Muntenia" 3,71%, iar la SIF5 "Oltenia" reprezintă 3,75%. Comparativ cu dobânzile ce pot fi obţinute la cele mai zgârcite bănci, reprezintă chiar şi sub jumătate, iar la cele mai darnice, uneori şi sub o treime, sau un sfert la SIF1. Suma alocată din profitul net pentru plata dividendelor este de maxim 33 % la SIF2 "Moldova" şi un sfert la SIF "Oltenia", care dă totuşi cel mai mare dividend.

Despre randamentul din dividende se poate face o întreagă teorie, pornind de la acţionarii care au cumpărat între 1999- 2002, cu 18 - 35% din valoarea nominală, până la cei care au devenit acţionari la preţurile maxime din anul 2008, dar o astfel de socoteală nu-şi are rostul acum. Dacă este să analizăm acţiunile SIF, acestea au fost mai mereu mai mult obiect de speculaţie, jucătorii din piaţă câştigând mai mult şi de mai multe ori pe an sau chiar pe lună mai mulţi bani pe acţiune din oscilaţiile de preţ, mai mult decât dividendul pe acţiune. Cei mai mulţi investitori au capitalizat aceste câştiguri în chiar acţiuni SIF, ajungând unii să deţină milioane sau chiar sute de milioane, folosind mâini moarte (rude, prieteni, societăţi comerciale sau SRL-uri înfiinţate ad hoc). Acestora nu le este deloc indiferent dacă suma pe care o pot primi ca dividende se poate sau chiar se va dubla. De aceea a şi apărut la SIF1 şi SIF5 propunerea de dublare a dividendului. Un amic, care a mizat pe o astfel de iniţialivă, deşi nu a participat la materializarea ei, a vândut mai multe acţiuni la societăţi foarte bune, dar care anul acesta nu pot acorda dividende şi a cumpărat acţiuni SIF5. Fiind oarecum cunoscut în anturajul unor membri ai CA, a fost întrebat ce părere are. A răspuns că, atunci când buletinul de vot va fi emis, va vota evident în favoarea dividendului mai mare, întrucât nu se poate declara propriul său duşman. Ca să fiu sincer până la capăt, înclin să cred că şi administratorii de la SIF-uri, care sunt şi acţionari, dacă ar putea să voteze fără ca votul lor să poată fi cunoscut post factum, ar vota pentru un dividend mai mare. Dar, cu siguranţă, dacă deţin cumva acţiuni mascate, vor vota acolo pentru majorarea dividendului, pe principiul că nu trebuie dată vrabia din mână pe cioara de pe gard. Aşadar, cine mai îndrăzneşte şi cine reuşeşte, that is the question ! n

P:S. Pentru mine personal, chestiunea nu are importanţă, neavând nici acţiuni SIF1, nici SIF5.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vorba poetului:  

     

    E usor a scrie versuri 

    Cand nu ai nimic a spune.... 

    Oare? o fi chiar asa?. 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb