OPINII Codul CAEN 0000 - Industria de Şmecherie

Marius Alexe, investitor
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie 2024

Sursa: captură South Park; prelucrare Marius Alexe

Sursa: captură South Park; prelucrare Marius Alexe

English Version

Marius Alexe, investitor

Pe bursa din Botswana, la secţiunea AeBO, s-au listat numeroase companii, toate prezentate drept un succes financiar răsunător. Însă, la unele listări, antreprenorii, brokerii şi PR-iştii au cules succesul financiar, iar investitorii au cules răsunetul. Aceste companii aveau rezultate mult mai bune înainte de listare, cel puţin pe hârtie, dar, după ce au atras milioane prin bursă, performanţele lor au scăzut vertiginos - clasicul "ghinion al câştigătorilor la loto". Pentru unii, listarea a fost ca un bilet norocos: o sumă atât de mare nu văzuseră în viaţa lor şi au cheltuit-o pe prostii şi fantezii, nu pe investiţii reale.

Modelul de business al acestor companii din industria de şmecherie? Conform definiţiei, un model de business ar trebui să fie ceva demn de urmat, iar un business ar trebui să genereze profit (pentru companie), nu? În cazul acestor companii, niciuna dintre aceste reguli nu se aplică. Modelul lor de business? Nu îl ştim, este secret! E un secret atât de bine păzit ca să nu îl afle concurenţa, încât nici cei din companii nu îl ştiu, dar, irefutabil, este un model futurist - acel profit mare va veni, la un moment dat.

Bugetele asumate? Singura asumare este a investitorilor, care şi-au asumat pierderile. Managementul fie nu înţelege propria afacere şi greşeşte monumental în estimări, fie ştie foarte bine ce face şi îşi calculează cu precizie fiecare minciună. Dar staţi puţin, sunt companii listate - deci nu este minciună, e doar ... PR! Iar pe bursă comunicarea trebuie să fie mereu pozitivă, nu-i aşa? Întrebare retorică: pe bursa din Botswana poţi să spui orice minciună, fără nicio consecinţă?

Se laudă continuu cu creşterea cifrei de afaceri, ajutată de inflaţie. Profitul scade, dar PR-ul ne spune că societatea este în plină dezvoltare, în căutare de oportunităţi care, negreşit, o vor transforma într-un unicorn. Preţul acţiunii nu va fi niciodată mai jos, aşa că ar fi mare păcat să nu investeşti. O asemenea ocazie nu ai decât odată în viaţă. Un management care ar fi fost dat afară în şuturi din orice altă companie, dacă nu erau şi acţionari majoritari, se plânge că investitorii nu înţeleg "valoarea reală" şi că succesul este după colţ. Managementul o înţelege, dar nici el nu cumpără acţiuni, deşi preţul poate fi la 25% din cel de listare.

După ce toacă banii, unele companii par să obţină rezultate mai bune şi te fac să crezi că se redresează, dar o fac doar pentru a cere alţi bani prin majorări de capital sau obligaţiuni, câştigând din nou la loto, de această dată la "categoria a doua". Astfel, fabrica de şmecherie are din nou bani de tocat.

Rezultatele cad iarăşi după ce se strânge capitalul, dar nimic nu se schimbă: acelaşi management ales pe pile, aceeaşi strategie care se bazează pe miracole. Aşa că nu e nicio surpriză când rămân din nou fără bani. De această dată, "şmecheria" produsă rămâne pe stoc - nimeni nu mai cumpără, sursele de finanţare s-au epuizat, iar sacul este gol şi girat la bancă. În ultima instanţă, se bagă mâna în sacul furnizorilor, a căror plată se amână până la prima întâlnire în instanţă. Apoi companiile se prezintă ca "victime" ale unui "şantaj", acuzând că, pentru o sumă ridicolă, furnizorii atacă imaginea unor firme care (încă) sunt listate pe bursă.

Toată lumea observă acest colaps iminent; la modul real, companiile nu au produs niciun ban de mult timp sau poate niciodată şi au fost asistate social de investitori. Dar cei care auditează companiile? Ei au avut profit. Ar fi trebuit de mult să ridice steagul de "offside" şi să exprime rezerve cu privire la gradul nesustenabil de îndatorare, neplata furnizorilor sau imposibilitatea continuării activităţii normale. Dar cum să facă asta când sunt aleşi şi plătiţi (în avans) de companii?

Pentru toate aceste companii din "industria de şmecherie", aduse pe bursă, vinovaţi sunt doar investitorii care nu au citit atent capitolul "Riscuri" din Memorandumul de listare. Să le fie ruşine! Chiar le este, şi de ruşine mulţi nu mai investesc în Botswana.

Noroc că nu suntem în Botswana - la noi, în România, totul este minunat.

Opinia Cititorului ( 39 )

  1. Bun articolul.

    Din pacate se intampla peste tot in lume 

    1. mai ales acum cand capitalul printat e pe toate gardurile, apar tot felul de petarde care gasesc finatare

      In America asta se numeste 'pump and dump' si la bursele lor s au inregistrat foarte multe astfel de cazuri .

      Promovare (mai ales pe retele de socializare ) ,sfaturi si ponturi pe site uri de specialitate sau de la consultantii financiari ai fondurilor de pensii sau pt particulari ,pretul creste mult si apoi ...o scadere brusca si conturile de pensii iar au pierderi uriase . 

      Bun! Intr-adevar, chiar e scris de un om cu experienta. Un mare "fondator".

    Articolul descrie foarte bine situatia majoritara,din pacate fara exemple.Autorul insa pare a se pozitiona intr-un turn de fildes,desi e administrator si sau actionar semnificativ la companii fix cu tipul de comportament descris.Nu am observat actiuni concrete de tipul opinie de la sedinta de consiliu sau din Raportul Administratorilor,ori punerea pe ordinea de zi AGA a unor puncte care sa chestioneze punctele nelegale sau neaduse corect la cunostinta actionarilor.

    1. Vezi la MAM dacă am contestat dividendele acum 2 ani, adăugând o altă propunere pe ordinea de zi la AGA.

      Verifică la Bonas dacă am contestat practicile de acolo, în calitate de membru în CA, inclusiv la Feel the Markets si daca am concediat CEO-ul 

      io la mam am vazut ca din banii atrasi glavan si-a cumparat o firma care era cu un picior in groapa si a dat ceva pe ea

      am citit cu dividendele,aia era chestie de oprtunitate,viziuni diferite pe management financiar,,nu sa atragi atentia la smecherii ca mai sus 

      nu stiu daca inainte sau dupa bagai in ele in interviu ca ai luat la 60 pret vechi si ca e foarte ieftin 

      60 ala parca e 11-12 de acum asa ca in conditiile de la mam parca trebuiau niste rezerve ,nu zgomote de pr la investitiile personale

      si Alexe trebuia sa protejeze investitorii aia? De ce mai avem BVB, ASF

      Culmea ipocriziei sa faci circ gratuit pentru naivi. Daca imi amintesc bine ai contestat acordarea unor dividende dintr-un exces de "grija" fata de viitorul societatii. Sa mor de ras! Va dati seama ce circ ieftin fac baietii astia? Ca investitor zici merci pentru orice distribuire de profit. Nu, un baiat de-al nostru contesta si are si succes. Voi ati innebunit? In toata lumea asta un actionar minoritar nu poate impiedica distribuirea de dividende decat daca e inteles cu actionarul majoriter. Imi amintesc de secventa asta de rahat ca prin vis, pentru ca eu am stat departe de societatile astora, dar circoteca asta m-a amuzat maxim. Un teatru de cea mai proasta calitate bai contestatar nereusit al lui Radu Beligan

    mi-am luat teapa cu bonas

    Chapeau bas!

    Am regasit la virgula situatia Norofert care a facut zilele astea PR. 

    Financiar sta foarte rau,pe termen scurt groaznic,tot cash atras topit fara aa avanseze rentabil firma. 

    In ianuarie scadenta obligatiuni nrf25 pentru rambursare trebuie 11.500.000 si cuponul semestrial de jumatate din 8,5%. 

    Sefii apar cu PR despre o noua emisiune de maxim 15.000.000 cupon in crestere 10%.Exact cum spune autorul,PR se refera la necesar de investitii si le descrie. 

    Nimic despre motivul evident pentru orice ageamiu-fara banii noi sau presupunand ca nu sunt atrasi,Norofert nu-si poate onora obligatiunile la scadenta si este deci insolventa. 

    Insa sefii ne insira motive care sa atraga ca un cantec de sirena.

    De aici probabil si lehamitea generala in legatura cu astfel de sefi care in trecut au clacat la credibilitate iar acum au de gand sa pluseze in atitudine. 

    1. Exact. Articolul asta arata fix situatia de la NRF, fara insa a da nume

      poate s in raca de a scris chiar 1:1 de problema de acolo

      Clientii NRF se confrunta cu seceta din 2020 si cu efectele razboiului din Ucraina: dezinteresul guvernului de a opri sufocarea pietei agricole cu produse ieftine si de slaba calitate si preturile uriase la fertilizatori in 2022. Si eu as fi vrut sa cunosc viitorul, dar nu am fost suficient de inteligent si ma costa. Daca NRF isi incaseaza banii de la clienti in aceste conditii, este o mare victorie nu incompetenta.

      vad cam la fel situatia: NRF "supravietuieste" in niste conditii aprige de piata.

      In schimb, actionarii NRF se confrunta din primavara lui 2021 nu cu seceta, ci cu multiple socuri cand se uita in portofoliu. Profit declarat de companie, care azi arata intr-un fel, iar dupa audit altfel, angajamente desarte referitoare la politica stabila de dividend, sperante ca ceva bun o sa se intample candva cu filiala din SUA (au trecut atatia ani de la listare si nu s-a intamplat nimic concret), samd.

      In loc sa isi calculeze cu precizie fiecare minciuna, actionarul majoritar / conducerea Norofert se incurca in minciuni, apoi se declara neintelesi sau neapreciati, asa ca mai trec repejor prin AGA un SOP pentru victoria din activitate. 

      Cred că și acționarul majoritar are interes să-și plătească dividende, daca se poate.

      Pana una-alta ne comunica o situatie nereala a societatii.Asta o face tot obligat sau e strict in interesul lui chiar daca o sa sufere restul actionarilor?

      Cu problemele pe care le invoca unii de ani de zile iar altii si in ceasul 13 il cautioneaza,totusi el alege sa comunice ca vrea bani ca are planuri mari de investitii cand efectiv bate vantul in bilantul lor!!!Asta e personaj caruia sa-i mai arati incredere,fata de care sa arati clementa,sa-i gasesti scuze?Situatia acolo e dramatica,sume colosale pentru capitalul propriu au scadenta la plata extrem de curand.El ne vorbeste despre planuri marete de viitor.Ghici ce?Aceleasi texte de multi ani deja,neacoperite de nimic.Nici macar scuze ca a prabusit credibilitatea companiei in piata cu sarabanda de erori contabile.Se certa cu auditorii,cu piata,cu toti pentru greseli pe care apoi le-a modificat tot el! 

      Acum spune aceleasi povesti de parca merge treaba unsa.Nu seceta e problema,ci fix ce descrie articolul si pentru care piata se vde ce incredere ii mai acorda.

      In cateva luni sparge buboiul,atunci sa vad scuze pe aici pentru comunicarile pe care le face azi compania! 

      Asta da performanata pentru care se premiaza cu actiuni.Model BNET.

      Cine se pricepe la financiar isi da seama ce politici se aplica pe acolo.Isi da seama care trebuia sa fie bufferul financiar minimal la un emitent cu grad de indatorare extrem de mare,mai ales ca buna parte catre investitori prin bonds.Numai pe astia nu trebuia sa-i pierzi.Pe banii lor au facut tot felul de aventuri desi nu au dovedit in viata lor ca pot risca si castiga la nivel mare.Proiecte fanteziste in loc sa pastreze bani pentru serviciul datoriei.Totul se baza pe bunavointa investitorilor de a baga in sacul fara fund.Si acestia au zis gata,pana aici,orice aventura are si final.S-a tras linia si da puternic cu minus.Astia au riscat totul ca la ruleta cand o firma expusa domeniului lor trebuia sa fie extrem de bine capitalizata permanent.Ceea ce presupunea sa investesti din aproape in aproape,dupa ce dovedesti ceva si apoi mai ai ce arata investitorilor cand ceri bani.NRF era firma sortita esecului fara capitalul investitorilor si in loc sa le arate prudenta si consideratie pentru capitalul mult adus,ei le trantesc baliverne. 

      las' ca revine la ei ala de la Chrd si le face preluare,mai intai vinde Facebookul fermerilor cu care tot asa pompau unii

      era melodia aia avioane de hartie,iata alt titlu de articol 

    ...

    1. doar crezi ca Marius A. a intrat in CA-urile alea ca totul mergea bine

      Hai ca aia cu Riscurile si investitorii e doar o ironie.Eu cred ca la NRF se anunta un mare deranj si el vrea un fel de- v-am avertizat cum am putut.Prea pare la indigo speta lor.

      Daca vorbim de Riscurile Investitiei as fi curios daca este trecuta situatia financiara reala a societatii NRF asumata de semnatarii NRF si Tradeville.Obligatoriu legal este sa scrie'In eventualitatea in care Subscrisa nu poate atrage finanatarea ceruta ,Oferta nu se inchide cu succes,Norofert SA va avea foarte probabil dificultati in onorarea obligatiilor fata de creditori.In sensul asta amintim emisiunea de Obligatiuni scadenta in 2-3 luni.' 

      Sau'Asiguram investitorii ca Norofert SA are suficiente resurse financiare pentru onorarea obligatiilor fata de investitorii NRF25 si alti creditori chiar si in eventualitatea incheierii fara succes a prezentei Oferte'

      In caz ca nu scriu clar pe subiect este caz penal si trebuie sa se investigheze ca la Nordis,Vivre.Desigur si altele unde nu exista inca plangeri penale sau zac in sertare. 

      doar hateri pe aici, datoriile sunt in scadere fata de anul trecut, profit au facut anul asta avand in vedere ce greu e sa faci profit in agricultura anii astia.

      e deranjant ca au preferat obligatiuni in dauna majorarii de capital, pretul unei actiuni e prohibitiv relativ la valoarea companiei, iar acordarea de dividende in locul actiunilor gratuite iara e regretabil pentru micii investitori. 

    lipsesc din toata sarabanda asta doar citatele din marii investitori ai planetei.

    1. Bravo! Lipseste legendarea primita de la sediu.

    Sunt și pericole pe bursa,mai ales pe AERO,dar eu am participat la Bucovina sa(bucs)la 2 majorări de capital social,și nu regret.Cifrele vorbesc de la sine...totul e sa ai încredere și rabdare(și oameni serioși în conducere)

    Bun articolul. In stil umoristic si o parodie. Cred ca v-ati prins ca nu e vorba de Botswana si de alta tara care are de asemenea o piata Aebo, dar cu alta litera.

    Din pacate desi prezentata in stil umoristic, cam asta e situatia, si nu numai pe piata Ae"B"o, dar au tras-o in jos si pe ceea a obligatiunilor. Companii ca Vivre si Elefant Botswana au trait din banii de obligatiuni, si acum nu mai au de unde sa ii dea inapoi.  

    Patronul Alser Forest Botswana a mutat banutii pe alte firme si nu cica nu are de unde sa ii mai dea inapoi. 

    Acum urmeaza " Norbert" care tot traieste din banii investitorilorin actiuni si obligatiuni. 

    E bine ca noi fiind tara memebra a UE, si protejati de bratul lung si vigilent al ASF si al BVB, autoritate si bursa foarte competente, si pe care ii intereseaza intai de toate interesul investitorilor si nu propriile salarii, pensii speciale, sau comsioane, nu putem ajunge in asemenea situatie. 

    1. Bine comentat!Si eu am remarcat ca parca e Cronica unei morti anuntate.O insolventa din care ne extragem ca sa ne protejam imaginea.Altfel,cam vag,dar nici nu merita sa te obosesti sa enumeri furtisagurile ca ar fi prea multe.Poate mai eficient societatile care au aratat respect fata de statutul de firma listata,dar sunt prea putine si prea ar suna a pumping.In tot cazul e de retinut ca Alexe a avut curaj sa demaste ceva care-l afecteaza direct la buzunar.A simtit ca-l fac partenerii la portofel.

    foarte bun, sa ma scrii!

    Toate aceste pocnitori cu nume englezite fondate de Marius Alexe si alti securistoizi de rotatie sunt exact ce descrie autorul articolului. Niste pocnitori care - prin campanii securistoide - de marketing schizoid le extrag bani din buzunare "investitorilor" onesti, dar cam naivi. Toti astia care nu au materii prime si nici produse,.. nenorocitii ei au doar imputuri si outputuri... citesti si nu intelegi nimic din ceea ce fac. De ce? Pentru ca nu fac nimic...mint si fura... atat... cu raportarile vopsite.

    1. La naiba, m-am dat de gol ca un prost. Am scris planul meu în ziar, crezând că îl scriu în arhivele secrete.

      Ma predau, stiti tot, ce am fodat si daca mai am erectie. 

      Ti-am spus ca societatile tale cunume englezite vor ajunge aici inca de acum cativa ani cand ai fost aruncat pe piata ca mare "investitor".. Dupa cum ti-am spus si atunci - esti mai degraba un front man, care o face pe nevinovatul dupa ce ii abureste pe toti cu asa-zisul optimism debordant - in realitate o cacelama dambovitzeana ieftina - pentru ca ulterior sa strige - hotzii!

      Nu degeaba ti-am spus ca ai o consistenta de molusca. Iti repeti replicile pana uiti cine esti, nu? De unde veneai tu "marele investitor din Iasi" cu zeci de milioane de euro fara sa fi facut nimic notabil in viata lui? Chiar ii iei pe tori de prosti, bai Nicuaita Minciuna?

      xxx

      Ai fost langa mine toata viata. Pai trebuie sa fii fie mama, fie tata.

      Eu nu ma cert cu parintii mei!  

      O seara buna!

      Bine... nu mai vorbesc despre cineva.anume... remarc doar un fenomen. Anturajul generalilor nostri de tip Coldea-Dumbrava (nu neaparat ei, dar unii asemenea lor) au descoperit ca Romaniei ii "lipsesc" fondurile de start-up sau firme mari deinvestitii, pentru ca chiar nu avem un Sequoia Capital sau un Francisco Partners si atunci au inventat un grup micutz de "entuziasti" care sa simuleze pe pietele din Romania ceea ce fac baietii astia cu cate 2-3 facultati din alea de Ivy League. Ceea ce a iesit e de un ridicol absolut. Un grup de fiirme romanesti cu denumiri englezite la maxim si cu activitati de te umfla rasul. De dragul lor am decis sa ma uit mai atent catre pietele de afara. Nu se poate sa ne lasam prostiti chiar de catre oricine.

      aceasta comentarii au fost inregistrate

    Misto exercitiul de azi.Articol +comentarii un adevarat indrumar pentru cei fara experienta.S-a facut exercitiu doar pe cazul norofert ca era prea strigator la cer.Sunt insa multe altele cu metehne similare.Bitnet naste monstri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb