OPINII Codul CAEN 0000 - Industria de Şmecherie

Marius Alexe, investitor
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 octombrie

Sursa: captură South Park; prelucrare Marius Alexe

Sursa: captură South Park; prelucrare Marius Alexe

English Version

Marius Alexe, investitor

Pe bursa din Botswana, la secţiunea AeBO, s-au listat numeroase companii, toate prezentate drept un succes financiar răsunător. Însă, la unele listări, antreprenorii, brokerii şi PR-iştii au cules succesul financiar, iar investitorii au cules răsunetul. Aceste companii aveau rezultate mult mai bune înainte de listare, cel puţin pe hârtie, dar, după ce au atras milioane prin bursă, performanţele lor au scăzut vertiginos - clasicul "ghinion al câştigătorilor la loto". Pentru unii, listarea a fost ca un bilet norocos: o sumă atât de mare nu văzuseră în viaţa lor şi au cheltuit-o pe prostii şi fantezii, nu pe investiţii reale.

Modelul de business al acestor companii din industria de şmecherie? Conform definiţiei, un model de business ar trebui să fie ceva demn de urmat, iar un business ar trebui să genereze profit (pentru companie), nu? În cazul acestor companii, niciuna dintre aceste reguli nu se aplică. Modelul lor de business? Nu îl ştim, este secret! E un secret atât de bine păzit ca să nu îl afle concurenţa, încât nici cei din companii nu îl ştiu, dar, irefutabil, este un model futurist - acel profit mare va veni, la un moment dat.

Bugetele asumate? Singura asumare este a investitorilor, care şi-au asumat pierderile. Managementul fie nu înţelege propria afacere şi greşeşte monumental în estimări, fie ştie foarte bine ce face şi îşi calculează cu precizie fiecare minciună. Dar staţi puţin, sunt companii listate - deci nu este minciună, e doar ... PR! Iar pe bursă comunicarea trebuie să fie mereu pozitivă, nu-i aşa? Întrebare retorică: pe bursa din Botswana poţi să spui orice minciună, fără nicio consecinţă?

Se laudă continuu cu creşterea cifrei de afaceri, ajutată de inflaţie. Profitul scade, dar PR-ul ne spune că societatea este în plină dezvoltare, în căutare de oportunităţi care, negreşit, o vor transforma într-un unicorn. Preţul acţiunii nu va fi niciodată mai jos, aşa că ar fi mare păcat să nu investeşti. O asemenea ocazie nu ai decât odată în viaţă. Un management care ar fi fost dat afară în şuturi din orice altă companie, dacă nu erau şi acţionari majoritari, se plânge că investitorii nu înţeleg "valoarea reală" şi că succesul este după colţ. Managementul o înţelege, dar nici el nu cumpără acţiuni, deşi preţul poate fi la 25% din cel de listare.

După ce toacă banii, unele companii par să obţină rezultate mai bune şi te fac să crezi că se redresează, dar o fac doar pentru a cere alţi bani prin majorări de capital sau obligaţiuni, câştigând din nou la loto, de această dată la "categoria a doua". Astfel, fabrica de şmecherie are din nou bani de tocat.

Rezultatele cad iarăşi după ce se strânge capitalul, dar nimic nu se schimbă: acelaşi management ales pe pile, aceeaşi strategie care se bazează pe miracole. Aşa că nu e nicio surpriză când rămân din nou fără bani. De această dată, "şmecheria" produsă rămâne pe stoc - nimeni nu mai cumpără, sursele de finanţare s-au epuizat, iar sacul este gol şi girat la bancă. În ultima instanţă, se bagă mâna în sacul furnizorilor, a căror plată se amână până la prima întâlnire în instanţă. Apoi companiile se prezintă ca "victime" ale unui "şantaj", acuzând că, pentru o sumă ridicolă, furnizorii atacă imaginea unor firme care (încă) sunt listate pe bursă.

Toată lumea observă acest colaps iminent; la modul real, companiile nu au produs niciun ban de mult timp sau poate niciodată şi au fost asistate social de investitori. Dar cei care auditează companiile? Ei au avut profit. Ar fi trebuit de mult să ridice steagul de "offside" şi să exprime rezerve cu privire la gradul nesustenabil de îndatorare, neplata furnizorilor sau imposibilitatea continuării activităţii normale. Dar cum să facă asta când sunt aleşi şi plătiţi (în avans) de companii?

Pentru toate aceste companii din "industria de şmecherie", aduse pe bursă, vinovaţi sunt doar investitorii care nu au citit atent capitolul "Riscuri" din Memorandumul de listare. Să le fie ruşine! Chiar le este, şi de ruşine mulţi nu mai investesc în Botswana.

Noroc că nu suntem în Botswana - la noi, în România, totul este minunat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb