OPINII "Codul lui da Videanu"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Editorial / 29 mai 2006

Daniel Bojin

De aproape două luni credincioşii şi opinia publică în general au asistat uimiţi la "scandalul Catedrala", un proiect mai mult decât ciudat pentru un Bucureşti şi aşa sufocat de o circulaţie imposibilă, praf sau parcuri tot mai înghesuite de clădiri benefice doar pentru proprietarii lor.

Pare că arhitecţii au murit în Bucureşti.

Iar administratorii publici sunt mai degrabă înclinaţi să ducă grija profiturilor antreprenorilor, iar nu grija cetăţenilor, cei care i-au desemnat să le gospodărească oraşul.

Aici de fapt este marea problemă a Capitalei. Cine îi reprezintă, în realitate, interesele?

Scandalul Catedrala a scos la lumină o întreagă viermuială de miniştri, primari, şefi din primării, arhitecţi care şi-au dat mâna să sprijine un proiect, în dauna intereselor bucureştenilor şi a Bisericii Romano-Catolice.

La Bucureşti, atitudinea autorităţilor noastre faţă de Biserică a fost privită ca un atac la morală, etică şi adevăr, valori supreme pentru credincioşi. Un fel de "Cod al lui da Vinci" românesc. Dar dacă acolo este mai mult o lovitură de marketing, aici un monument istoric, o bijuterie arhitectonică, printre puţinele din Capitală, primea lovitura în chiar temelia sa.

În plin scandal al Catedralei, ziarul Bursa a încercat să afle de unde vine comportamentul părtinitor al primarului Capitalei în susţinerea unui proiect controversat şi a descoperit că Adriean Videanu este asociat direct cu antreprenorul proiectului de lângă Catedrală într-o altă afacere. În loc să recunoască sincer că o astfel de asociere poate să apară sus-pectă (şi ridică semne de întrebare asupra modului în care Municipalitatea a concesionat în toamna anului trecut un teren fără licitaţie proprietarilor şi în aceeaşi zi l-au şi inclus în Planul Urbanistic Zonal, deschizând porţile pentru începerea lucrărilor), primarul Capitalei a reacţionat violent împotriva ziarului Bursa şi l-a jignit pe şeful Bisericii Romano Catolice. Poate că am fi fost tentaţi să-l credem pe Adriean Videanu că prietenul său nu l-ar fi informat că a devenit brusc antreprenorul proiectului, după ce Muncipalitatea i-a dat undă verde. Însă reacţiile primarului au părut mai degrabă ale unui om cu un interes direct în această problemă.

Adriean Videanu a declarat public că nu îi cunoaşte pe proprietarii proiectului, pentru ca în aceeaşi zi să declare unui ziar central că a înţeles de la proprietarii "pe care nu-i cunoştea" că şeful Bisericii i-a şantajat!, şi că, în opinia sa, Arhiepiscopul riscă puşcăria dacă este adevărat!.

Apoi, Adriean Videanu a continuat să fie purtătorul de cuvânt al proprietarilor, sus-ţinînd că Biserica Catolică şi-ar fi dat acordul în 1999 pentru acest proiect. Primarul a ascuns faptul că proiectul de atunci, pentru care Biserica îşi dăduse acordul, nu mai are nici o legătură cu cel de acum, cel sprijinit de Municipalitate, sub mandatul său. Şi nici că Biserica şi-a retras acel acord încă din 2001, când s-au dublat limitele proiectului.

Adriean Videanu a încercat apoi să paseze responsabilitatea concesiunii terenului exclusiv către Consiliul General al Capitalei, uitând să sublinieze că el este cel care aprobă ordinea de zi pentru şedinţele Consiliului, şi, mai ales că expunerea de motive pentru un proiect este întocmită de specialiştii subordonaţi primarului general.

Adriean Videanu ne-a mai reproşat că nu înţelegem cum funcţionează lucrurile prin Consiliul general al Capitalei, şi că "de ce ne dăm cu părerea dacă nu ne pricepem".

Poate că are dreptate, poate că nu prea ne pricepem... Dar, cu certitudine, pricepem.

Iată, de pildă, un episod interesant, care poate explica modul în care se votează prin Consiliul General al Capitalei.

În toamna anului 2004, Alianţa se străduia pentru un ultim asalt ca să promoveze proiectul pasajului Basarab, refuzat sistematic până atunci de către consilierii PSD, aflaţi în majoritate. Cel mai vehement oponent al proiectului era consilierul PSD, Stelică Barna. Brusc în şedinţa respectivă, proiectul este votat, consilierii Alianţei câştigând cu un singur vot, cel al lui...Stelică Barna. Colegii săi din PSD sunt uluiţi. Câteva luni mai târziu, Stelică Barna trece de la PSD la PD, iar după ce Alianţa cîştigă alegerile generale, domnul Barna este promovat de către AVAS drept preşedintele unei importante societăţi de stat bucureştene. Cel care se pare că l-a promovat este vicepreşedintele AVAS, Corin Lunganu, asociat cu Adriean Videanu într-o afacere din Videle, localitatea natală a actualului primar general al Capitalei. Asta-i povestea. Ce-i de neînţeles în ea?!

Consilierilor Capitalei nu li s-a explicat cum va arăta proiec-tul "Cathedral Plaza", după cum nu li s-a prezentat înainte de vot vreo machetă sau vreun studiu de impact asupra Catedralei Sf. Iosif. Dar decizia lor a fost fluturată drept lege în Bucureşti. Adriean Videanu a declarat că nu mai candidează pentru un nou mandat, dar că se va bate pentru proiectele sale pînă la capăt. Dacă tot nu mai vrea un alt mandat, atunci poa-te face un efort să-şi responsabilizeze subordonaţii să respecte un cod etic profesional. Iar el să renunţe la propriile "coduri", care am văzut ce rău pot provoca. Căci, degeaba ne avertizează că nu-l mai interesează un nou mandat dacă la sfârşitul actualului ne va lăsa să ne rupem gâturile uitându-ne la zgârie nori când ieşim din Biserică.

Răul pe care îl poate face un primar este, uneori, ireversibil.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb