OPINII Consumul a dat, Consumul a luat, fie numele Consumului lăudat!

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 17 august 2016

Consumul a dat, Consumul a luat, fie numele Consumului lăudat!

Cică România iar a avut ditamai creşterea economică, dincolo de orice estimare, călcând triumfal în picioare până şi optimismul hazardat al prognozelor.

Lumea întreagă ne invidiază, Uniunea Europeană crapă de ciudă...

Parcă văd vameşii italieni, răscolind în sacoşele de rafie ale turiştilor români veniţi să viziteze straturile de căpşuni, sacoşe pline cu pate de ficat (cu doza maxim admisă de fainoşag) şi borcane cu zacuscă (încă neomologată pan-european)... "Lasă-i, bre, Giovanni, tu ştii ce creştere economică au avut ăştia în primul semestru?!?"

Parcă aud bâzâitul releelor GSM suprasolicitate de SMS-urile gospodinelor către soţii plecaţi la bancă... "Mitică, nu da casa în plată că avem creştere economică, au zis la televizor, într-o ediţie incendiară!"...

Mă simt mult mai tânăr... Parcă retrăiesc momentele când ţara toată era în sărbătoare la aflarea veştii că cincinalul a fost realizat în patru ani şi jumătate!

Pe vremea Ioanei Petrescu, mă contraziceam cu Make dacă se poate sau nu se poate mai rău, în privinţa unui ministru de finanţe... Acum văd că se poate...

Anca Dragu se pronunţă: "Creşterea economică este una sustenabilă!". Dezbaterea care urmează e halucinantă... Vorbim despre o creştere economică deja trecută. Limba noastră-i o comoară care şi-a pierdut proprietatea termenilor?

A se observa sufixul "-abilă"... "Sustenabilă" se referă le ceea ce s-ar putea susţine.

Despre un lucru trecut, consumat, nu te poţi întreba dacă e posibil. Te poţi chestiona dacă e sănătos, dacă e bine că s-a întâmplat, ce consecinţe va produce, etc. Dar, dacă ceva s-a petrecut, nu numai că a fost posibil, dar e chiar cert că s-a putut întâmpla, pentru că s-a întâmplat!

Că Ministrul Finanţelor Publice trebuie să explice cum de s-a putut întâmpla, asta e deja de speriat! Faptul presupune surpriza, accidentul, hazardul.

Eu credeam că Ministrul de Finanţe şi întreaga adunătură de tehnocraţi la asta lucrează, că există un plan... Acum văd că suntem cu toţii surprinşi şi că superioritatea calificării şefei finanţelor rezidă doar în aceea că poate găsi, mai lesne decât alţii, o explicaţie.

Lucrurile bune pot speria, câteodată, oricât de fericiţi am fi că ni s-au întâmplat.

Spre exemplu... Dacă găsesc pe stradă o punguţă cu doi bani, mă bucur. Nu-mi explic şi nu vreau să-mi explic cum a ajuns acolo. E un fenomen spontan, aleator, irepetabil. Înţelegerea mecanismului producerii evenimentului nu importă, foarte probabil nu va genera urmări.

Dacă merg la bancă să verific contul de economii şi funcţionarul îmi spune "Aveţi mai mulţi bani decât ne aşteptam, habar n-avem de unde provine suma în plus!", atunci o iau la sănătoasa cu cont cu tot. În matematică, în contabilitate, în economie, surprizele nu sunt niciodată prevestitoare de bine!

"Creşterea economică e bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investiţiile, cu 9% al construcţiilor (...) şi realizată în condiţiile unei reduceri a creşterii comerţului cu amănuntul", afirmă Dragu.

Deci, consumul, atât de lăudat şi de propovăduit, e acum dezminţit, au început guvernanţii să se ruşineze cu el...

Despre creşterea trimestrială, Anca Dragu spune: "Creşterea trimestrială este semnificativ mai mare decât cea aşteptată de analişti (...) influenţată de producţie, servicii, construcţii, agricultură, dar şi de dinamica consumului privat, susţinută de reducerea TVA şi de creşterea câştigului salarial mediu brut pe economie".

Aha! Comerţul cu amănuntul şi-a mai diminuat creşterea, noroc că dinamica consumului a crescut... E logic!

Şi cât e oare creşterea cu 15% faţă de zero? La un moment dat, investiţiile erau nule. De acolo s-au luat banii pentru "creşterea câştigului salarial mediu brut pe economie".

Şi scăderea TVA, nu tot pentru consum a fost gândită? Că ăia care au depăşit planul în construcţii, producţie şi agricultură n-au avut niciun beneficiu din reducerea taxei pe valoare adăugată, nici Statul n-a câştigat mai mult...

Măsura a fost luată pentru a stimula consumul, singura soluţie cunoscută de economiştii noştri de talie mondială.

Consumul creşte totul.

Am înţeles explicaţiile doamnei Dragu, creşterea care a avut loc e sustenabilă. Cumva a crescut economia, dacă a crescut...

Dar, dacă vestea bună v-a luat prin surprindere, stimată doamnă, dragi tehnocraţi, de unde ştim că prezenta prognoză e acurată? Că nu ne paşte o criză creată tocmai de politica voastră economică?

Dacă viitorul ne pregăteşte o nouă surpriză, una neplăcută de această dată? Suntem convinşi că, ulterior, veţi putea explica în detaliu, cu grafice şi caşcavaluri în Excel, cum era normal să se petreacă totul aşa, dar va fi cam târziu... E adevărat, pentru voi nu va fi prea târziu, sau, oricum, nu va mai conta, că alegerile vor fi trecut...

În modesta mea opinie, România e în constantă recesiune şi doar reaşezarea unor parametri de calcul salvează aparenţele.

Dar, o poveste frumoasă poate induce o realitate frumoasă... Cu condiţia să fie în limba română, să nu trebuiască iar să ne luăm la trântă cu sensurile...

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Vine sfarsitul lumii, in Romania. Nu, a inceput deja.

    Nimic nu ne mai multumeste. 

    Poate ca ar trebui sa ne gandim ca, e bine sa creasca consumul, muuult, macar pentru ca asta inseamna bunastare pentru romani. Daca a fost dopat sau nu, vom afla in anii urmatori.

    Mi as dori sa citesc mai multe articole in care lumea sa se bucure cand ceva merge bine, sa vada partea plina a paharului. Probleme exista tot timpul dar 6% crestere economica, in ziua de azi, deschideti sampania si apoi comentati problemele. 

    1. ... daca as fi convins de o crestere reala... Si daca n-am fi in an electoral si in situatia politica absurda in care sintem... Pe asta se si bazeaza astia, ca omu' crede cind ii convine, ca ii arunci o ciozvirta, o minivacanta si un spor salarial si orice scepticism ii piere...

      Nu are nicio legatura anul electoral cu subiectul. Mentalitatea dvs e de vina sau poate chiar reaua intentie. Ani de zile, toate masurile de crestere economica si relaxarile fiscale au fost puse pe seama bataliei pentru electorat, de catre critici. Nu contest ca este adevarat dar au functionat, nu au bagat tara in faliment ci au facut, intr-un final, ca minunata crestere economica din ultimii ani sa fie simtita si de catre oameni, mai exact de catre cei pe care ii reprezinta aceia care au luat masurile despre care vorbesc. Probabil Romania profita de un context geopolitic favorabil, inca.

      Cu o crestere de salarii care duce la o scumpire care impune o noua crestere de salarii si tot asa... luind bani de la investitii... in singura tara din UE care n-are tehnologie sa fabrice lame de ras... unde nici prognoza meteo nu e acurata... unde pamintul se crapa si iarba se usuca, desi umiditatea e de 80% si sint tintari dimineata...

      Scepticismul este sanatos, in general, dar sa fii sceptic in fata statisticilor unor mincinosi cu traditia minciunii inseamna sa fii realist.

      "Cine crede tot ce-i spui/Este vai de capul lui!" (Topirceanu) a fost sloganul meu electoral in 2012. Am candidat la insistentele lui DD in colegiul 2, impotriva lui Tariceanu, prieten cu Chiliman, cu un buget efectiv de campanie de 2 milioane. Am spus: ca nu votez, nu cred in democratie, nu ma pot trezi devreme, n-am idee ce s-ar mai putea face cu tara asta, nu pot trai din indemnizatia de senator, nu stiu sa fur de la stat, toata viata am furat numai de la privati, detest partidul pe listele caruia ma aflu dintr-o prostie, am un profil moral discutabil... Colegiul 2 inseamna Kiseleff, Aviatorilor, Dorobanti... Am avut buget 0. N-am mers nici macar la lansarea candidatilor. Am avut 1542 de voturi...

      Noi restul suntem mai realisti.

      Creditul de consum este la nivelul anului 2008. Cheltuielille de consum au depășit bine nivelul maxim din 2008. Deficitul de cont curent crește, importurile cresc, exportul stagnează.

      Asta nu e creștere economică, ci debușeu consumerist al cărei consecință nu poate fi decât o ajustare de proporțiile unei crize sustenabile. :)

      Se măresc salarii relativ mari de la stat, nu crește inflația pentru că banii sunt cheltuiți în special pe produse care nu se găsesc în coșul de consum, dar pe produse din import. Totul se va rezolva cu o cădere a leului și o cvasi-eliminare a consumului. :) 

      Cam fals

      Uită-te pe valori, iar dacă vrei să mă contrazici argumentat, postează-le și compară-le.

      Raspunsul la toata aceasta crestere....economica:

      Statistica a fost luata...in ziua in care "azi am mancat bine" "...si nu s-a tint cont ca a doua sau a treia zi "am...ca..t totul" 

      Mai poti discuta de sustenabilitate ????

      Investitii....si productivitate acestea sunt elementele de sustenabilitate.....atunci intradevar poti "manca putin si azi" si ai o rezerva si pentru maine.. 

      vezi pe google evolutia creditului de consum, care este in scadere dupa 2008.

      deficitul comercial si cel de cont curent cresc dar sunt mult sub 2007-2008. 

      exporturile cresc, cam 4,5-5% pe an, nu stagneaza. 

      salariile la stat, in special in invatamant si educatie e normal sa creasca daca avem pretentii legate de calitate.

      corect era sa postezi tu date care sa-ti sustina aprecierile. 

      iar pibul a depasit nivelul din 2008 de ceva timp. cresterea consumului inseamna ca si populatia simte cresterea economica. e firesc si trebuie sa apreciem ca se intampla asa. ar fi rau daca s-ar sarii calul, pana acum nefiind indicii in acest sens.

    ... apoi cu industrie de subansambluri si constructii de refinantat credite! crez si io ca-i nevoie de vesti bune, sa nu mai vorbim de banci - cu "depozite" de-ncasat pe 30 de ani hehehe ... sustenabilitate?! probabil ca pan la alegeri, ca de-o lovi inc-o criza si scade iar cererea agregata (globala) sa vezi atunci presiune pe buget ... noroc ca somajul ii numa cateva luni ... apoi poate ne-om muta la tara si ne-apucam de agricultura poate chiar de cultura ;) ...

    1. Au bagat astia venituri estimate rezultate din contrabanda si prostitutie! Am intrebat ce baza logica exista, ca de cifre nu se poate vorbi, in Romania nu exista contrabanda si prostitutia nu numai ca nu e normata legal, dar nici o statistica social-judiciara nu e, nici veniturile din amenzi nu sint estimate... Se iau in calcul taxele rezultate din tranzactii imobiliare la pretul din anunt...

      ... amintiti-mi va rog, ce inseamna PIB?! probabila imbuibare?! c-apoi cu ajustari hedonice si "abdominale" sa nu ni se faca rau de atata bunastare ;) ...

      Abdominabile!

      ... sa-mi fie cu iertare, aveti dreptate!!! ... este fascinant cum omenirea a reusit sa perverteasca limbajul universal: matematica ... cum inflatorii isi fac de cap sa creasca porbabila imbuibare iar deflatorii nu mai fac fata inflatiei de utilitate ... pentru ca excluderea utilitatilor din cos ascund exact esentialul: nivelul de trai ;) ...

    In urmatorul cincinal ajungem Japonia!

    Crestere economica ca au venit romani acasa la parinti, au mers in concediu, au renovat un cotet, au schimbat un frigider. 

    Specialisti nu stiu daca au observat ca nu avem drumuri, Cfr imediat e tras de cal, ca la inceputuri in tarile nordice.

    Untolf a adus sfantes in tara prin tva la Bucuresti bani plecati din Cluj inima Ardealului. Cand vezi ca si olandezi sunt zgarciti inainte si dupa festival au fost 3 microbuze de tineri la o baie gratis la Laguna Albastra, 55 km de Cluj cu toate ca sunt amenajate doua stranduri frumoase au preferat aceasta ca e mare, e sarata si cel mai important gratis. Din aceasta baie gratis au trimis tva pe motorina la Bucuresti sa creasca economia pe hartie. 

    1. E cumva punctul ala mic, in urma noastra?

      Japonia este o inventie a securistilor, ca sa poata fi premiat "Surasul Hirosimei" al lui Eugen Jebeleanu.

      Poemul a fost, de fapt, scris la Copsa Mica. La mica distanta de drumul national unde s-a filmat aselenizarea din '69...

      Pardon; pe vremea aceea era Copsa Neagra nu Copsa Mica. 

      Japonia era pomenita la adunarile Pcr din cate stiu.

    Titlu corect: 

    Consumul a dat, Consumul a luat, fie numele Consumului binecuvantat! 

    1. ... in aramaica, e un singur cuvint. La "Dragu" tribul Veniamin ii zicea altfel... De aceea, cind ICR a lansat la Ierusalim o biografie a doamnei ministru, editie bilingva, siriaca-ivrit, unii cititori au cumparat din greseala "Pupaza din Tei" si si-au format o opinie eronata...

    Ei, a facut si Ciolos o crestere economica asa, sa-i faca in ciuda lui Ponta.

    1. cred ca gresesti. asta cam e cresterea lui ponta ;)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb