OPINII Cum interpretăm (citim) cifrele?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 22 mai 2012

 Mihai IORDACHE

Nu cu mult timp în urmă, pe măsură ce SIF-urile îşi anunţau rezultatele pe primele patru luni, au apărut şi aşa-zisele analize, care au preluat în titlu anumite cifre care au părut semnificative. Astfel am putut citi titluri precum: a) SIF4 a crescut profitul de două ori sau b) la SIF1, profitul este mai mare de 2,5 ori, sau c) la SIF2 profitul este cu 43% mai mare, ori ultima informaţie, preluată în titlu d) SIF 5 a înregis-trat un profit de 4 ori mai mare. Spectaculos, nu ?

De abia după ce au apărut datele complete la 30 aprilie, puse faţă în faţă, putem avea o privire de ansamblu, cu relevanţă semnificativă. Să luăm pe rând. SIF1 Banat-Crişana a făcut un profit de 83,7 milioane, de 2,5 ori mai mare. Cauza, evident, este vânzarea ultimei tranşe de acţiuni BCR către Erste Bank, aceasta constituind baza creşterii de profit. La SIF2 Moldova, rezultatul perioadei este de 54,9 milioane, realizat în special datorită speculaţiilor din piaţă, căci acţiuni BCR nu mai avea de vândut. SIF3 Transilvania are cu adevărat un profit spectaculos, de 85,4 milioane lei, fără aport BCR, dar se pare pe seama unei vânzări masive de acţiuni BRD. Nu că asta ar fi un lucru rău. Se pare că SIF3 are acum cel mai mic pachet de acţiuni BRD. Dacă şi-a propus să facă o speculaţie pe cădere, anume să vândă când acţiunile erau ceva mai bine cotate, înainte de dividend şi înainte ca piaţa în general să cadă, respectiv prin luna martie, este foarte bine. Căci dividendul nu a fost prea atractiv şi în plus acum ar putea să cumpere de acei bani mult mai multe acţiuni şi să reţină cu mult înainte, suma care ar fi încasat-o ca dividend. Sau să fi plasat o parte din bani în oferta Transelectrica, ori şi mai bine să cumpere acum acţiuni TEL, la un preţ sub 13 lei, în timp ce la ofertă plătea 14,9 lei şi primea un dividend brut de 1,1 lei pe acţiune. SIF4 Muntenia a raportat un profit spectaculos de 112,3 milioane lei, bazat pe vânzarea de acţiuni BCR, mai multe decât a mai avut de vânzare SIF1. Dar, dacă citim cu atenţie tot materialul, constatăm că faţă de 31 martie, profitul net a scăzut în aprilie cu 4% ( adică a cheltuit mai mult decât a încasat) evident pe cheltuieli de funcţionare, care sunt majoritatea pe comisioanele plătite către SAI Muntenia, dar şi pe comisioanele plătite la CNVM, BVB, Depozitarul Central, pe care le plăteşte toată lumea şi în plus pe chirii, căci SIF4 este singura care nu mai are sediu. În aprilie însă, profitul net a cres-cut la SIF1 cu 2 , la SIF2 cu 5,3%, la SIF3 cu 5,7%, iar la SIF5 cu 2,5%. Adică a crescut, nu a scăzut. În sfârşit, ultimul SIF, respectiv Oltenia, are o creştere care pare astronomică, de 4 ori faţă de 2011, numai că totalul profitului este de numai 17,7 lei. Dacă ar fi vândut BCR, SIF5 Oltenia putea înregistra peste 200 milioane uşor. A fost însă preocupată în special de investiţii, ajungând, aşa cum s-a arătat să deţină peste 5% din Transelectrica şi să fie al treilea acţionar după stat şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, când analizăm comparativ SIF-urile nu trebuie să scăpăm din vedere perspectivele. În afara vânzărilor care pot aduce imediat profit, indiferent de preţul la care se fac acestea (mă refer la restul de acţiuni BRD ), sau alte pachete pe care SIF-urile le anunţă la vânzare, cum ar fi micile societăţi exotice, la care SIF-urile sunt majoritare, sursa cea mai sigură o reprezinţă dividendele de încasat. Aici se detaşează evident SIF5 Oltenia. Aceasta are pachete importante la societăţile care acordă dividende mari sau foarte mari. În primul rând este vorba de SNP, unde are puţin peste 1%. Apoi are cele mai mari pachete la Transelectrica, Transgaz, Biofarm, Antibiotice, ca să mă refer la cele la care sunt prezente şi alte SIF-uri, la BRD are după SIF1 cel mai mare pachet, dar primeşte dividende însemnate şi de la Prodplast sau alte exotice. După o apreciere sumară ar urma să primească mult peste 30 milioane lei, în timp ce altele, cu excepţia SIF2 ( cu peste 1% din FP ), nu se ştie dacă primesc peste 10 milioane lei. Şi după cum merg lucrurile în justiţie, Cătălin Chelu şi ai săi vor trebui să facă oferta publică obligatorie la Argus Constanţa, la 7,5 lei pe acţiune şi SIF5 Oltenia se scoate cu profitul, fără să fie obligată să vândă vreo acţiuni BCR în acest an.

Cele de mai sus arată că ori de câte ori apelăm la cifre, acestea trebuie analizate în context. Aşa cum mi-au spus mie doctorii când mi-au descoperit o nouă boală. Unul a spus că, în context, aceasta nu reprezintă mai nimic, sau că în context este floare la ureche, a spus altul.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar des-prinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb