OPINII Dacă înfrângerea Rusiei la Harkov a fost un soi de Maskirovka?

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Internaţional / 22 septembrie 2022

Dacă înfrângerea Rusiei la Harkov a fost un soi de Maskirovka?

Ofensiva ucraineană începută în regiunea Herson şi continuată mult mai spectaculos în zona Harkov, cu eliberarea unei suprafeţe de mai multe mii de kilometri (în general teritoriu slab populat) şi capturarea oraşului Izyum fără confruntări, deşi în primăvară se duseseră lupte grele acolo ,a înflăcărat imaginaţia celor conectaţi la propaganda occidentală de război.

Se părea că frontul s-a rupt şi că vor urma alte şi alte retrageri ruseşti, iar calea spre Moscova era deschisă. N-a prea fost aşa, ofensiva a stagnat, ruşii au stabilizat frontul şi am avut brusc, marţi, nişte referendumuri convocate pentru alipirea la mama Rusia a Donbasului plus Herson şi Zaporojie. Ba, mai mult, Putin a convocat ziua următoare şi o mobilizare parţială, cu ameninţările de rigoare la adresa celor care pun spaţiul rusesc în pericol, inclusiv prin apelarea la bombele atomice.

Ar mai fi avut loc toate astea dacă Ucraina nu intra triumfal în zona Harkov, dând peste cap cu o forţă de 15.000 de soldaţi forţele ruseşti de 2-3.000 de oameni de acolo? În primul rând, în regiunea Harkov ruşii nu constituiseră o administraţie precum în celelalte regiuni care fac acum referendum, cea mai mare concentrare a populaţiei era în oraşul Harkov sub control ucrainian, al doilea ca mărime al ţării, şi ar fi fost cam ridicol să pretinzi că organizezi referendum cu o mică fracţiune a populaţiei, dar şi a teritoriului din zona vizată.

Ruşii începuseră retragerea din Harkov chiar înainte de ofensiva ucraineană şi nu au făcut nimic pentru a păstra teritoriul, deşi mişcările de trupe se văd din satelit din vreme. E posibil ca planul de organizare a referendumurilor fără Harkov să fi fost deja creionat, iar sporul de forţe combatante care se obţine acum din mobilizarea parţială a fost mai uşor de acceptat în societate după şocul ofensivei ucrainene de săptămânile trecute.

Astfel încât n-ar trebui să excludem că retragerea din Harkov şi riposta timidă la ofensiva adversarilor să fi fost un soi de operaţiune de disimulare, celebra Maskirovka, specialitatea casei în Rusia. Operaţiunea specială se blocase din lipsă de forţe pe teren (e greu să controlezi o ţară ca Ucraina cu sub 200.000 de trupe, greul luptelor fiind dus de cei 50.000 de rusofoni din Donbas şi de ceceni), iar acum tocmai a primit un imbold mulţumită retragerii oportune din Harkov.

Spre surpriza mea, văd că noua desfăşurare de forţe din regiune şi-a găsit un ecou ciudat în România, site-ul unei agenţii de ştiri cunoscute găzduind marţi un articol intitulat "Vrei să pui capăt crizei energetice din Europa ce a fost cauzată de Rusia? Iată care sunt paşii pentru a te înrola în legiunea străină ucraineană".

Iniţial am crezut că este doar un advertorial plătit de amabasada ţării vecine, dar am identificat autorul şi există mai multe articole sub semnătura să în arhivă, nepublicitare, deci pare să facă parte din echipa redacţiei. Este, cred, prima chemare la luptă asumată în România printr-un organ de presă, ceea ce ar trebui să ne îngrijoreze, în condiţiile în care oficialii guvernamentali au păstrat discreţia până acum în legătură cu măsurile de sprijin pentru ucraineni, dincolo de dimensiunea lor umanitară.

Ca să nu mai spun că argumentul de a muri pentru scăderea facturilor la energie nu mi se pare foarte nobil, mai ales că o bună contribuţie la creşterea lor o are şi Comisia Europeană cu planul de zero emisii.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Rusii sunt genii la maskirovka, dupa ce si-au luat niste bombardamente de le-a sunat apa in cap au parasit Insula Serpilor in semn de bunavointa dar apoi au mai bombardat-o cateva zile ca n-au apucat sa le spuna la toti militarii ce gest minunat au facut. Dupa ce s-au intins pe un front imens si au mutat trupe din est in sud si-au luat o bataie in care au pierdut cateva mii de oameni si au abandonat cantitati mari de munitii si echipamente, evident tot din bunavointa, iar apoi ca sa nu strice tiparul, in urmatoarele zile a continuat bombardamentul dar au adaugat si o mica noutate, tintirea infrastructurii pe care nu au apucat sa o denazifice in cele 6 luni de ocupatie; ii intelegem, bolovanii de beton pricep mai greu. Vor urma si alte retrageri ale armatei ruse, toate in semn de bunavointa, toate urmate de bombardamente in teritoriile abandonate, asta e, in armata rusa informatia circula greu dar, tot raul spre bine.

    Urmatoarea mare miscare de geniu a rusilor in care vor utiliza maskirovka va fi ca dupa ce vor fi scosi din Ucraina sa ii convinga pe rusi ca totul a fost o mare fenta strategica, doar o etapa intr-un proces prea lung si complex sa-l priceapa cineva in afara de initiatii care stiu planurile, ca de fapt a fost doar o etapa initiala din razboiul binelui rusesc cu raul occidental, ca e drept ca au pierdut batalia dar scopul ei a fost sa faca occidentalii sa isi arate armele iar adevarata batalie va fi mai incolo, candva intr-un viitor indepartat dincolo de orizontul limitat al vietii oamenilor din prezent. Ar trebui sa le uram succes, n-au decat sa-si spele oamenii pe cap cum doresc dar sa o faca in limitele Rusiei ca e destul de mare si bogata dar n-are parte de conducatorii care sa aduca prosperitate rusilor. 

    1. Minti. Dupa Herson, asta titra The Telegraph citand:

      "“The enemy suffers quite significant losses,” a spokeswoman for the Ukrainian military in the south said. “We continue to destroy the enemy in terms of its logistics, capabilities, capacities.”" 

      Prin urmare , nu vezi deloc "mii de oameni" pierduti de rusi. 

       

      Washington Post, sursa americana, dupa ofensiva din sud. 

      "Sep 7, 2022 — “We lost five people for every one they did,” said Ihor, a 30-year-old platoon commander who injured his back when the tank he was riding" 

      Minti in tot ceea ce scrii... ce rost mai are, mai bine citim presa americana decat prostiile tale. 

      Mobilizarea parțială era necesară din cauza crizei de cipuri. Spun asta ca să nu te superi. Sunt sigur că rușii fac minuni pe front. Vine iarna și ei continuă să sape tranșee în jurul unor centrale nucleare. Altceva în afară de furat și de făcut dume pare că le este peste putință.

      Sigur că-i posibil ca din "bunăvoință" rușii să fie scoși afară din Ucraina. Însă decât aia e mai probabil ca noi să vedem ciupercuțe atomice. Decât astea 2 variante însă e și mai probabil ca rușii să-și fi dat jos mănușile și să facă praf toată infrastructura civilă în Ucraina (lucru de care s-au ferit până când au șters-o din Harcov). Practic trimițând Ucraina în secolul 19.

      E însă și mai probabil ca după ce strâng o armată de 1 milion (probabil cei 300k recrutați reprezintă doar prima fază, urmează cu siguranță și alte pe principiul "2 weeks to flatten the curve"), cu care într-adevăr pot controla un front vast, rușii vor sfărma Ucraina. Spre exemplu americanii și vasalii au invadat Irakul cu o armată de vreo 600 mii de oameni. Iar Irakul e o țară mai mică decât Ucraina. 

    Si americanii si rusii stiu foarte bine ce au de facut pentru propriul interes.

    Problema e ca europenii sunt saraciti de sanctiunile birocratilor bruxellieni. 

    1. Sa se ridice sanctiunile si sa fie sfaramata marea sansa Rusiei de a-se desprinde de economia globala corupta a nazistilor occidentali.

      Noi am putea spune că democrațiile occidentale sunt subrede.

      Voi, prin Transnistria, sunteți cam în cea mai penibilă societate care a existat vreodată. Incompetența și amoralitatea sunt ridicate la rang de artă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb