OPINII Deşi taxează în euro, companiile telecom trec la indexarea cu inflaţia în lei

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Companii / 4 noiembrie 2022

Deşi taxează în euro, companiile telecom trec la indexarea cu inflaţia în lei

Telefonia mobilă se va scumpi la 3 dintre cei mari 4 operatori, riscând să facă inutilă migrarea la concurenţă pentru cei nemulţumiţi de noile valori

Primul pas l-a făcut deja Vodafone, care şi-a anunţat clienţii din septembrie de scumpirea abonamentelor de telefonie mobilă cu 1 euro începând de luna următoare, invocând iniţial în notificarea trimisă acestora situaţia din piaţa energiei. Ulterior, compania rectifica şi punea creşterea de tarife pe majorarea costurilor legate de furnizarea serviciilor sale, specificând că decizia să nu a fost influenţată de costurile energiei electrice.

Scumpirile de la Vodafone vizează şi taxa de reconectare în cazul suspendării serviciilor pentru neplată (urcă la 3 euro) şi la taxarea cu 1 euro a celor care primesc factura pe suport de hârtie "pentru a proteja planeta". O măsură ecologistă care se aplică automat chiar dacă abonatul are şi cont în aplicaţia mobilă Vodafone, unde ar putea primi automat factura electronică, urmând ca acesta să solicite explicit trecerea la factura electronică dacă nu doreşte să mai fie taxat pentru cea fizică.

Cel mai interesant pas venea însă din introducerea unei clauze speciale în contracte, prin care valoarea abonamentelor putea fi majorată anual "în conformitate cu indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflaţiei, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităţilor Europene, fără a putea depăşi, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor".

Odată ce clauza era acceptată tacit de câte abonat, acesta nu mai putea invoca ulterior majorarea preţurilor în urma indexării ca acţiune unilaterală a companiei asupra contractului.

Demn de subliniat este faptul că, deşi ne aflăm în România, iar abonamentele telecom se exprimă în euro, companiile vor acum să îşi oblige abonaţii să suporte indexări ale valorii abonamentelor raportate la inflaţia din România şi nu la cea din spaţiul euro, dacă tot taxează în euro serviciile prestate aici.

Orange şi Telekom preiau moldelul Vodafone

Recent, Telekom a început să trimită notificări către clienţi, după cum relatează gadget.ro, anunţând majorarea cu 2 euro a abonamentelor din luna decembrie şi indexarea valorii acestora la inflaţie, anual, cu până la 5%.

În cazul Orange majorarea va fi de 1 euro, aplicabilă din 19 noiembrie, şi nu se pomeneşte încă de indexare, în schimb creşterea preţurilor include şi abonamentele de intenet şi televiziune.

Clienţii care sunt nemulţumiţi de creşterea preţurilor ar putea, teoretic, să migreze la alt operator, deşi în condiţiile în care 3 din 4 operatori au anunţat deja majorări ale tarifelor, opţiunile rămân limitate la serviciile Digi.

Intrarea Digi în clubul celor 3 ar face inutilă migrarea în semn de protest a abonaţilor Orange, Vodafone, Telekom, dar ar putea deschide discuţia despre o eventuală cartelare (dacă politica de majorare este foarte asemănătoare în toata piaţă telecom), iar cazul ar trece spre Consiliul Concurenţei, ocupat în aceste zile cu verificarea suspiciunilor de manipulare a ROBOR.

Deşi nominal mici, procentual creşterile de tarife sunt apreciabile

În luna septembrie, inflaţia anualizată a fost de 15,9%. Preţul energiei electrice, cu o pondere de 4,7% în coşul inflaţiei, urcase în intervalul septembrie 2021-septembrie 2022 cu 25%.

Cum cele mai ieftine abonamente de telefonie mobilă la cele trei companii pleacă de la 8-9 euro pe lună, majorarea cu un euro echivalează cu o scumpire a lor de 11-12%. Adăugând şi ajustarea de 3-5% la inflaţie, descoperim că avem o majorare care poate sări de 15%, ceea ce nu este deloc de neglijat. E ca şi cum telefonia mobilă ar integra aproape complet rata inflaţiei în acest an pentru anumiţi clienţi, în condiţiile în care îşi taxează abonaţii în euro şi nu în lei. Dacă am avea şi o contribuţie a cursului de schimb în calculul valorii abonamentelor în Iei, am putea suporta în curând creşteri de preţuri care să concureze cele mai mari scumpiri din economie în 2022.

Rămâne de văzut ce decizie va lua RCS&RDS în această chestiune, valoarea abonamentelor în acest caz, de 2-5 euro pe lună, lăsând un spaţiu de manevră mai mic (o creştere de 2 euro precum în cazul Telekom ar dubla valoarea celor mai ieftine abonamente Digi).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asta, cu totul calculat in euro e cea mai mare miselie romaneasca!

    1. Sa vad cine are tupeu sa renunte la retele de telefonie si sa inceapa o retea pe wi-fi share. Nimeni! Astia ne pun sa platim desi ei folosesc VOIP ce nu necesita conexiune la retea 2/3/4/5G. Sustin cresterea abonamentului DIGI la 3 € dar in primavara. Bine ca nu au cumparat unul dintre cei 3 ca o sa il cumpere mai ieftin. Acelasi lucru face si Hidroelectrica cu CEZ, desi nu sunt la fel de baieti buni, ne-au furat ceva vreme. Si mai continua, multi nu au curaj sa reduca factura, sa mai stinga becul. Asta e cea mai buna cale sa protestezi la furtul lor, faci economie si ii doare ca nu pot taxa ce nu consumi. Mai rau e cu CET-urile, cum se pot apara pensionarii de hotii astia?

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb