Opinii despre dezvoltarea pieţei noastre de capital

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 octombrie 2021

Articolul "Proiectul pentru simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital a ajuns în Parlament", publicat, ieri, 14 octombrie, în ediţia e-paper a ziarului BURSA, dar si pe site-ul www.bursa.ro (Proiectul pentru simplificarea impozitării investitorilor din piaţa de capital a ajuns în Parlament) a suscitat un interes deosebit din partea cititorilor, adunând o serie de opinii pe subiect.

Primul comentariu la acest articol subliniază: "Nu are nici o relevanţă. Ne trebuie emitenţi de calitate, banii vin singuri, deoarece avem zeci de miliarde care stau degeaba în bănci. După ce avem emitenţi atractivi, ne trebuie şi speculatori care asigură adâncimea pieţei. Deci comunitatea pieţei de capital trebuie să se preocupe de aducerea de emitenţi atractivi la cota bursei, iar autorităţile statului de crearea unui cadru de reglementare cât mai stabil şi prietenos cu investitorii, adică impozite rezonabile, uşor de înţeles şi achitat. Restul îl face piaţa liberă, mânată de spirit antreprenorial şi lăcomie. Nu avem nevoie de OUG114, emitenţi fără viitor, impozite de 20-30%, plus alte taxe şi reglementări pe care nu le înţeleg nici cei care le emit, dar le pretind cu obrăznicie şi tupeu".

MAKE

Accesul

Prietene, probabil că eşti cam a cincea generaţie de oameni ai pieţei care susţine aceleaşi platitudini simpliste, infirmate brutal de realitate.

Pentru prima generaţie şi pentru a doua am făcut efortul teoretic să prezint strategii de dezvoltare adecvate condiţiilor noastre specifice (să nu uităm distrugerea repetată, în 1996 şi 2000, a fondurilor deschise de investiţii), dar m-am izbit de aceeaşi idee repetată de alte voci care acum sunt răguşite de apropierea bă­trâneţei: "Avem nevoie de aducerea la Cotă a SIF-urilor; avem nevoie de bănci; avem nevoie de sprijinul statului, să-şi listeze marile companii precum Petrom, ....".

Spusesem şi argumentasem ca pentru copii, să înţeleagă tot ţăranul, că nu emitenţii lipsesc pieţei noastre de capital, pentru că, în 1996, statul ne-a vărsat 6500 de emitenţi - mari-mici-proşti-buni, la grămadă - ci ne lipseşte accesul la piaţă pentru cei 16 milioane de acţionari împroprietăriţi cu câte 40 de acţiuni fiecare, devenind campionii mondiali ai acţionariatului popular, întrecând SUA, Marea Britanie şi Japonia.

Chestia asta putea fi înţeleasă de orice prost, încă de la început, de atunci, din 1996.

Dar nu, "marii teoreticieni" ai pieţei de capital româneşti, în frunte cu aşazişii experţi americani de la USAID, urmaţi în patru labe de preşedintele CNVM de atunci Ştefan Boboc (cel care urma să intre la puşcărie, în anul 2000) şi după el de toată turmă, au fost de părere că pieţei nostre îi lipseşte "marfa de calitate".

Şi au venit SIF-urile la Cotă.

Şi nimic.

Şi au venit băncile la cotă.

Şi nimic.

Şi a venit Fondul Proprietatea la Cotă.

Şi nimic.

Şi a venit Petrom la Cotă (apropo, tocmai a aniversat 20 de ani de listare, la 3 septembrie).

Şi nimic.

Şi a venit Rompetrol la Cotă.

Şi nimic altceva decât că şefimea CNVM a fost condamnată la puşcărie cu suspendare.

Deci, amice, te privesc cu prietenie pentru că, în virtutea comentariului tău, pare că te frământă dorinţa dezvoltării pieţei, adică exact scopul pentru care am întemeiat acest ziar cu titlul BURSA, un scop căruia îi sunt fidel de 31 de ani.

Dar ceea ce spui era fumat de dinainte ca oamenii pieţei să o fi încercat, de-a lungul acestui sfert de veac de când func­ţionează Bursa noastră.

Îţi propun să cugeţi la subiectul accesului la piaţă.

Priveşte-l ca pe un concept complex: "Accesul la piaţă".

Asta include calităţile instrumentului de tranzacţionare, existenţa unor sisteme de tranzacţionare adecvate la segmentele de emitenţi pentru care sunt destinate, dar şi caracteristicilor investitorilor vizaţi, include şi detalii mărunte, precum orarul de tranzacţionare, eliminarea intermedierii tranzacţionării sau obligativitatea ei sau permisiunea funcţionarii amândurora în paralel.

Dar noţiunea de "Acces la piaţă" primeşte o determinare şi din partea nivelului de calificare a brokerilor (şi a celor­lalţi oameni implicaţi în instituţiile pieţei) şi, nu în ultimul rând, din partea integrităţii morale a cetăţenilor acestei infrastructuri a pieţei ca şi din partea hărniciei lor, a modului activ în care se raportează la piaţă.

Desigur, noţiunea de "Acces la piaţă" cuprinde şi integritatea şi profesionalismul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi, când am ajuns la asta, ni s-a rupt filmul.

Putem să facem orice în piaţa asta, orar de tranzacţionare 24/7, brokeri japonezi care să stea îndoiţi din şale când le intri pe uşă, putem să aducem la Cotă pe IBM şi buticul din colţ care vinde gumă de mestecat, putem să dăm o lege că băncile sunt obligate să verse în piaţa de capital 10% din economiile populaţiei, putem imagina orice fantezie, cât timp îi ai pe Grădinescu şi pe Marcu şi pe cum o cheamă şi pe ceilalţi, tot atât timp,...nimic!

Pentru că Lakis şi Cooperativa infractorului sunt creaţia lor.

ASF a blocat Accesul la piaţă.

Şi cu asta se încheie citatul, prietene.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. De acord cu ceea ce spuneti. De acord si cu afirmatiile despre cei mai slab pregatiti oameni care au condus vreodata ASF, Marcu si Gradinescu. Doi ageamii, doi ventriloci.

    1. Par ageamii dar au făcut bani cit toate neamurile lor în veac! Apropo! Banditii ,de ceva timp, îndeamnă frenetic la investiții bursiere. Au nevoie de bani căpușele!

      ai pus punctual pe i ! toti care spun ca sint incompetenti , de fapt sint complici cu infractorii si vor sa-i acopere , domle ! sint prosti saracii lasati-i in pace ! si cand te uiti in conturile lor , vezi ca nu sint chiar asa prosti .

    Situația pieței este strâns legată de conduita actorilor puternici din piața. Fiind o piata mica sifurile și conducătorii lor o controleaza si o caluseaza pana la epuizare. Actuala conducere a ASF a fost adusă special sa protejeze cooperativa iar singura soluție de ieșire din impas este trezirea la realitate a politicienilor care trebuie să modifice din temelii o instituție eșuată complet.

    Foarte bun articolul.

    Ideea ca tot ce ne trebuie sunt emitenti de calitate, iar banii vor veni singuri, este echivalentul abordarii "Construieste-l si vor veni" a unor creatori de produse (tangibile sau intangibile), care a fost invalidata de nenumarate ori.

    Asa cum s-au scris multe carti si articole care arata cate alte elemente sunt necesare pentru a dezvolta afaceri de succes pe baza unor produse de foarte buna calitate, la fel probabil ca trebuie sa se mai scrie despre elementele necesare dezvoltarii pietei de capital, pentru a-i convinge pe cei care vad problema ca depinzand exclusiv de marfa disponibila pentru tranzactionare. 

    Excelenta analiza. Probabilitatea ca ASF sa se însănătoșească și sa destructureze cooperativa este zero. Din păcate multe din companiile aero sunt controlate de cooperativa. Cazul SIFI este elocvent pentru cât rău face pieței megastructură zisa de supraveghere .

    1. ASF-ul este o componentă a ,,sistemului" care nu poate fi reformată sau eliminată decât odată cu ,,sistemul". Paradoxal, în 2004, când ex președintele chior spunea ,,Eu provin din sistem. Eu voi corecta sistemul." nu înțelegeam că vorbea despre fosta securitate și actualele ,,structuri de forță" care formează statul ,,profund". Exemplele Hong Kong și Singapore date în proiectul de lege sunt relevante doar din perspectiva statelor totalitare, iar evoluția HSI, care e cam la nivelul de acum 7-8 ani (plus minus 10-15%), este foarte relevantă raportat la evoluția BVB în următorii 7-8 ani. ,,Capitaliștii" chinezi, la rândul lor membrii ai sistemului lor, sunt obligați cu pistolul la tâmplă, la figurat deocamdată, să delisteze adr-urile vie și să le listeze în celebra bursă din Hong Kong. La așa exemple, rezultatele vor fi pe măsură!!!

      Hai sa stabilim, ASF face parte din Cooperativa sau doar o ocroteste?

      Eu cred ca face parte. 

      Face parte din coaliție așa cum a fost mereu cu “puternicii” zilei. Dovada ca toate reglementarile care ii priveau au fost făcute împreuna și la timp.

      Domnule Make, eu am certitudinea ca Gradinescu este parte a sistemului, membru si protector al cooperativei. Altfel nu se explica. Poate din prostie (este considerat ca fiind cu cel mai mic grad de inteligenta din ASF ca sa ma exprim elegant) poate la ordin, poate si din prostie si la ordin dar si ca sa-si tina o functie pe care altfel nu o putea primi pe forte proprii. Marcu este din aceeasi categorie si il sustine pe Gradinescu, se face ca nu vede cat este de…..stupid si pervers. Dv aveti sigur mai multe info despre cei doi perversi profesionali si ati scris mult.

    Prin anul 2000 aveam 100 de dolari, am intrat la gelsor sa cumpar niste actiuni, era la moda, reclama peste tot, a la caritas, era mare forfota cu actiunile gelsor. Era singura mea suta de dolari care am avut-o vreodata. Sediul firmei din localitate era o camera cu o tejghea asa ca de macelarie, cu 2 sau 3 fete in camera si 2 zdragoni ce pazeau cred. Cum merega treaba: stateai la coada ca la intrare pe stadion, era coada serioasa dar mergea repede, te lua una din fete in primire si intreba, cati bani bagi? xxx lei, dadeai buletinul te trecea intr-un caiet cam ferfernitit, iti dadea o chitanta de mana ca aia de la intretinere si aia era toata treaba. Erai actionar gelsor. Cand am vazut cat de credula era lumea, afara era o firma de carton vopsita asa in lelea cu numele de glesor pe ea si atat. Lumea dadea bani intr-o veselie si le ruga pe fete sa le ia banii. M-am inchinat si am plecat fara sa introc capul, zicandu-mi, atat timp cat va exista naivi pe lumea asta vor exista si bogati pe spinarea lor. Si suta aia de dolari o am si acum. Intrebare: BVB, SIF... sunt altceva decat gelsor de pe vremea aia? Nu de alta, dar ma tot uit la suta aia de dolari. :)))

    1. Mugur Isărescu ne-a vegheat Leul/RON devalorizat, economiile depuse în bănci, fonduri și Caritas.

      Hai să ne întâlnim... îmi dai suta aia de dolari (să nu fie mototolită! ) și eu îți dau veteranul certificat de acționar, din '90, la cele 5 SIF-uri și Zentiva. Nu l-am vândut ca să-i văd... erecția în timp ( și-l voi păstra până vor ajunge cerșetori, jefuitorii țării, ticăloșii roșii și patronul lor ,,bunicuța" ). Apoi îl voi dona săracilor (mai exact celui mai sărac... PF Dany).

      Gelsor...?, de ce nu ai încercat la FNI ?!  

      Cand am vrut sa ma duc la fni au tras obloanele! De ce gelsor? Pai asta fu primul, inainte de fni, apoi in fni sau invers, nu mai stiu bine. Lasa 100$ acolo, daca eram destept cumparam niste bitconini cu ea cand se vindeau la kil si eram miliardar acum. Asta e viata.

      Reportul acela la Joker, de peste 31 milioane RON, mucegăiește acolo, și așteaptă acea mototolită hârtie de 100$.

      Și evită îmbogățirea în viața asta, căci "dincolo" secția pentru miliardarii de carton, ( primitoare și de români) are un fochist-șef la cazanul cu smoală, f al dracului : a renunțat la lemne și s-a racordat Puțin la conducta Nord Stream 2.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb