OPINII Discret, fără focuri de artificii, se sparge şi bula NFT

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 aprilie 2022

Discret, fără focuri de artificii, se sparge şi bula NFT

Preţul mediu al unui NFT (non fungible token) a ajuns acum sub 2.000 de dolari, conform market tracker-ului de pe nonfungible.com, de la o valoare de 6.800 de dolari, în ianuarie 2022. Mă rog, unii ar spune că e oricum imens pentru o colecţie de pozuţe simpluţe, vândute ca JPEG-uri unice prin tehnologia blockchain.

Tranzacţiile medii zilnice au scăzut, la rândul lor, de la 160 milioane dolari în ianuarie, la 26 milioane dolari la începutul lui martie. Pe piaţa primară, vânzările zilnice au coborât de la 26.000 de dolari, la începutul anului, la mai puţin de 3.200 de dolari, iar pe cea secundară, de la vârful de 38.000 de dolari la 7.900 de dolari pe zi, conform fortune.com (vârfurile au fost în august 2021, pentru piaţa primară a NFT-urilor, unde s-a atins o valoare zilnică de 795.000 dolari, iar pe piaţa secundară în septembrie, cu 103.000 dolari).

Declinul se simte şi pentru NFT-urile vedetă, precum colecţia cu maimuţe Bored Apes (unde a investit şi Madonna), unde un NFT s-a vândut în martie cu 224.000 de dolari, vânzătorul asumându-şi o pierdere de 67.000 de dolari faţă de valoarea de achiziţie din ianuarie. De altfel, capitalizarea pieţei NFT s-a redus la mai puţin de jumătate, de la valoarea de 23 miliarde dolari, la numai 10 miliarde.

În medie, una din trei colecţii NFT a expirat, având o activitate de tranzacţionare redusă sau inexistentă, a constatat firma de analiză blockchain Nansen citată de Bloomberg. O altă treime este la tranzacţionare sub suma necesară pentru minarea jetoanelor. Nansen a analizat aproximativ 8.400 de colecţii compuse din 19,3 milioane de NFT-uri individuale pe blockchain-ul Ethereum.

Cauzele declinului sunt multiple, de la epuizarea numărului de visători interesaţi de un astfel de plasament de viitor, la trendul descendent al burselor care afectează activele unde percepţia asupra riscului este cea mai mare, creşterea inflaţiei (cu ameninţarea urcării dobânzilor) şi războiul din Ucraina care valorizează activităţile cu bunuri de larg consum în dauna celor speculative etc.

Abia acum apar analiştii care îşi amintesc de umflarea bulei ICO (Iniţial Coin Offering) din 2018, când tot soiul de investitori scoteau la vânzare tokenuri de noi criptomonede, multe decedate între timp din lipsa de interes a cumpărătorilor.

Până la urmă, ne confruntăm cu fenomene legate de expansiunea monetară şi de menţinerea dobânzilor aproape de zero o perioadă prea lungă de timp. Când banii nu au cost, apar tot soiul de exagerări, de bule care ameninţă însă să se spargă la inversarea trendului dobânzilor.

Cum inflaţia e o ameninţare tot mai serioasă, iar dobânzile au început să urce încet-încet, mulţi nu vor să fie prinşi cu banii băgaţi în tot soiul de pariuri riscante şi caută să iasă cât mai au contrapondere la cumpărare.

De remarcat că investiţia în NFT îşi găsise şi în România fani, mai multe podcasturi şi tutoriale apărând pentru "investitori" pe You Tube; ba, mai mult, am văzut şi un reportaj la una dintre televiziunile de ştiri despre un astfel de milionar făcut peste noapte din cryptomonede şi NFT-uri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb