OPINII Easy go

MAKE
Ziarul BURSA #Editorial / 16 martie 2010

Sorin Ovidiu Vîntu a spus, în decembrie: “Eu sunt cel care poate să-l cumpere pe Patriciu şi nu invers; eu nu sunt peştele cel mic.”

Asta, oare, ce vrea să însemne?

Că Vîntu nu are tablouri pictate de mîna paralizată a lui Luchian? Ci de Hieronymus Bosch, care avea certificat de nebun?

MAKE

Unul dintre sutele de tablouri "Car cu boi" pictate de Nicolae Grigorescu se află pe peretele reşedinţei lui Dinu Patriciu, la Si-liş-tea Snagov, unde "Realitatea" TV a realizat un interviu difuzat duminică seara.

Pe acelaşi perete se află "Trandafiri", de Ştefan Luchian, focalizat de cameraman, dintre numeroase alte tablouri expuse acolo.

Opulenţa afişată de Dinu Patriciu, despre care se spune că ar fi cel mai bogat român (avere estimată la 2,2 miliarde de euro), face să merite amintit că Grigorescu a pictat "Car cu boi" şi după ce a orbit, iar că Luchian ajunsese să picteze cu pensula legată de mână, pentru că îi paralizaseră degetele.

Dinu Patriciu a spus că averile clădite pe corupţie nu sunt durabile: "Englezii spun < easy come, easy go > la banii câştigaţi prea uşor; mai vedeţi pe vreunul dintre miliardarii din anii nouăzeci?!"

Ziarista care îi lua interviul nu a avut prezenţa de spirit să-i răspundă "da".

Sau ar fi putut să-i răspundă cu o altă întrebare: "La cine vă referiţi?"

Ori, direct: "Care sunt cei dispăruţi?"

În lipsa oricărei replici, ne-am mulţumit să privim cu gura căscată la masa cu optsprezece scaune, la încăperile cu bolţi, la tâmplăria de mahon cu termopan, la ţeava aurie a balustradei (asta, costă vreo treizeci de mii de euro, aşa simplă cum este), la sera cu plante din spate, la restul mobilierului scump şi al accesoriilor (sfeşnice, telefon alb cu auriu retro, etc.).

"West highland white terrier"-ul lui Patriciu (un căţeluş alb minuscul, foarte drăgălaş) a completat coloana sonoră.

Amenjarea interioară nu se poate spune c-ar fi de prost gust, e cam de nivelul Zambaccianului lui Adrian Năstase (totuşi, ne-am fi aşteptat la mai mult de la un arhitect).

Sigură, însă, este opulenţa casei, ilustrând exact acel "easy go", la care s-a referit Patriciu drept consecinţă a lui "easy come".

Cine nu este familiarizat cu marile averi, va interpreta observaţiile din acest articol drept otravă din invidie.

"Omul este miliardar", vor spune, "ce-ai fi vrut, să nu-şi facă viaţa plăcută?! Dacă-şi poate permite luxul, de ce nu?! Tu n-ai face-o în locul lui?!"

Să spun că prefer să fiu în locul meu, un mod prin care fiecare se poate apăra de ispita pizmei.

Dar, mai relevant ar fi să amintim că George Soros a fost aşteptat, într-o seară, în holul blocului în care locuia, de întreaga familie - soţie şi doi fii -, cu bagajele făcute.

Soţia i-a reproşat că apartamentul de două camere a devenit neîncăpător de când au crescut băieţii.

Multimiliardarul Soros a pus mâna pe telefon şi a rezolvat problema pe loc: a schimbat apartamentul de două camere, cu unul de trei camere.

S-au mutat în aceeaşi noapte. Şi toată lumea a fost mulţumită.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. prin '99 vantu afirma ca doar tigarile il costa un miliard! golaniile la care s-a dedat si "respectul" pe care si l-a cumparat de la autoritati (chit ca vorbim de cupoane, de FNI, de FNA, de Banca in care l-a atras inclusiv pe vacaroiu) au rezolvat restul! tot pe-atunci patriciu negocia in ape tulburi creanta libiana ca, ulterior, cu sprijinul "nevinovat" al perenizatului de la BNR sa intre-n randul lumii (pretzul de aproape 10,5$/actiune oferit de Akmaya pentru Petromidia a fost declinat, fiind preferat cel oferit de patriciu de doar 1,5$/actiune!) . sprijinul "dezinteresat" primit de la ex-ministrul tanasescu (care a preluat la datoria publica 603 milioane $ din datoria acumulata de rafinarie pana-n septembrie 2003!) si ingineriile financiare care au urmat (cea de pe bursa a insemnat un tun de aproape 900 miliarde in mai putin de 4'15") au facut restul! Dom' director, chiar n-ai simtit "boarea" de balega care se insinua in timp de urmareai interviul pe Realitatea? nici mirosul pestilential al pipi-ului pe care-l aseza cu ravna sub tablouri le de patrimoniu, terrierul ? nici macar izul cazon (de sri, de die) emanat de "bodigarzii"(sic!) naimiti (easy go, nu?) spre linistea miliardarului? Pacat! va semnalez totusi, pentru linistea d-voastra, trei din cei patru cavaleri (ai lui costache, ai apocalipsei?): tariceanu, predoiu si olteanu .

    MAKE, MAKE ! nu ai avut un concediu cam lung; zau ca mi-a fost dor de tine; de scripta, nu de barba ta. 

    Despre articol...... ai o singura scuza ; esti "nou sosit" si poate nu ti-ai intrat in mana, dar trebuie sa te ocupi de lucruri serioase; n-are rost sa "ravnesti" la averea lui Patriciu. Nu merita, crede-ma. 

    Pana ta valoreaza de foarte multe ori mai mult decat extrasele de cont ale magnatului.

    Sa nu uiti asta Make ! 

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb