OPINII Frustrare de moment sau război latent?

Mihai IORDACHE
Ziarul BURSA #Editorial / 11 mai 2010

Mihai IORDACHE

De curând au avut loc adunări generale cam peste tot. Inclusiv la SIF1 Banat Crişana şi Banca Transilvania. La ambele au existat frus­trări. Reprezentanta SIF1 în CA a pierdut locul în favoarea unor noi membri, mai competenţi, după părerea mea. BERD şi-a schimbat reprezentantul desemnat, dar fostul reprezentant, domnul Marzanatti a câştigat locul ca independent. Motivul principal că a câştigat este contribuţia sa dovedită în cele două mandate precedente. Un alt nou membru este domnul Cos­tel Ceocea, preşe­dintele SIF Moldova, singurul care nu avea anterior nicio reprezentare în CA, dar care s-a făcut remarcat mai ales prin contribuţia deosebită la schimbarea imaginii SIF2, din oaia neagră a grupului SIF-urilor într-una foarte performantă, cu toată moştenirea nefavorabilă de dinaintea sa, el fiind dealtfel cel mai nou preşedinte de SIF.

La AGA-TLV, SIF 1 a cerut punerea pe ordinea de zi a votului cumulativ, aliat cu SIF5, cu intenţia declarată de a obţine două locuri în CA din partea SIF-urilor. Asta ca un fel de contrareplică la cedarea către grupul contestatarilor din jurul TLV a trei locuri în CA. Deoarece nu i-a ieşit pasenţa, pe lângă concertaţii cunoscuţi, pe care îi redusese la 1 %, a mai adăugat doi, două fonduri off-shore, despre care nu există nicio dovadă că ar avea ceva în comun cu Banca Transilvania. Ca să fie tacâ­mul complet, a intervenit la CNVM ca domnul Horia Ciorcilă să fie obligat să-şi vândă acţiunile personale la SIF 1, pe motiv că acţionează concertat cu banca. El este, de altfel, singurul acţionar de la toate SIF-urile care a primit o astfel de somaţie. Mă mir de ce nu a fost obligată banca să-şi vândă acţiunile? Ca să nu mai spun că nimeni nu va îndrăzni vreodată să pună în aplicare o astfel de vânzare fără să plătească scump un astfel de abuz.

Personal, nu înţeleg deloc ches­tiunea cu concertarea. Dacă ar fi să luăm chestiunea ad literam, orice hotărâre luată cu mai mult de 1 % din voturi ar trebui anulată deoarece votanţii au acţionat concertat pentru ca votul să arate astfel. Concertarea a fost cerută de către conducerile SIF-urilor atunci când pragul a fost ridicat de la 0,1 la 1 % şi când s-au creat premisele ca acţionarii să aibă cu adevărat un cuvânt de spus. Sper ca odată cu ridicarea pragului să dispară şi concertarea. Dar mai înainte sugerez celor interesaţi să se adreseze Curţii Constituţionale care are căderea de a anula această aberaţie care neagă dreptul de a fi acţionari la un SIF numai pe motivul de exemplu că sunt membrii aceleiaşi familii sau rude de orice fel cu un acţionar care are acum 1%. Mă mir cum nu i-a trecut prin cap nimănui până acum să facă acest lucru. În acest an, adunările generale de la SIF-uri au fost fără miză. Rezultatele au fost cele care au fost, dividendele propuse au fost aprobate, când au fost socotite insuficiente s-a propus în timp util o altă variantă care de altfel a fost şi aprobată. Aşa că suspendarea dreptului de vot a fost numai o modalitate de a-şi arăta muşchii. Sper că aceasta se se fi întâmplat pentru ultima dată. Şi mai sper ca acest diferend să nu se transforme într-un război pe care nu îl poate pierde decât domnul Cuzman.

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb