Au apărut amendamentele PNL la ordonanţa privind schema de compensare a preţurilor energiei electrice şi gaze pentru consumatorii casnici. Cu menţiunea că amendamentele PSD pot înclina balanţa mai mult în favoarea consumatorilor în final, să vedem de ce în actuala formulă sunt penalizaţi producătorii şi li se lasă mâna mult mai liberă furnizorilor.
Pe site-ul ANRE, la comparatorul de tarife pentru gazele naturale, cea mai bună ofertă pentru Bucureşti la clienţii casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWH este cea a E.ON Energie România, care oferă un preţ de furnizare total de 303 lei/Mwh la un preţ al gazului natural de 265 lei/Mwh. Cum eu în prezent am din partea Electrica Furnizare un preţ final de 140 lei/Mwh, spectrul scumpirilor viitoare este îngrijorător, chiar şi în ipoteza în care se va menţine o compensare a statului cu până la 25% din preţul facturilor în cazul unui anumit consum.
Deocamdată, guvernul PNL se gândeşte să plafoneze preţurile gazelor la 250 lei/Mwh, deci sub valoarea pe care o propune cea mai bună ofertă din piaţă pentru Bucureşti, iar pe cele de furnizare la 360 lei/Mwh ceea ce este totuşi cu 20% peste cea mai bună oferta din prezent. Cu alte cuvinte, se taie din marja actuală de profit a producătorilor şi se tolerează marje bune de furnizare, deşi creşterea speculativă a preţurilor este o realitate pe care nu o contestă multă lume.
Aici s-ar putea replica din partea furnizorilor că au nevoie de o marjă apreciabilă de profit care să le permită să lanseze oferte cu preţ fix pentru 12 luni, în condiţiile în care pieţele sunt volatile, dar o strategie mai eficientă pentru consumatori ar fi limitarea acestor marje din start şi compensarea din partea statului a unor eventuale pagube pe care le-ar suferi furnizorii dacă preţul gazelor din import creşte prea mult în intervalul în care se aplică îngheţarea preţurilor. Până la urmă, costurile cu extragerea gazelor din producţia internă nu a crescut spectaculos, iar în condiţiile în care producţia internă acoperă 70-80% din consumul intern n-ar avea sens să tolerăm dublari ale preţurilor. Lucrurile stăteau diferit dacă nu aveam resurse dar nu este cazul.
Dacă tot am vorbit de Electrica Furnizare mai sus, am avut o mare surpriză văzând că în comparatorul ANRE pentru Bucureşti societatea are cea mai bună ofertă abia la poziţia 41, cu un preţ de furnizare final de 576 lei/Mwh şi unul al gazelor de ...536 lei/Mwh. Cum se face că E.ON prinde în ofertă gaze la 265 lei/Mwh iar Electrica doar la 536 lei? Nu cumpără fiecare din aceleaşi locuri, în special OMV sau Romgaz?
Dacă te uiţi la preţurile la care se tranzacţionează gazele la BRM pentru clienţii de retail, găseşti şi preţuri de 500 lei/Mwh la care a cumpărat recent Tribunalul Vrancea, dar şi cotaţii de 400 lei/Mwh la licitaţia prin care a făcut achiziţii Spitalul de Urgenţa Arad. Or, una e forţa de negociere a spitalului din Arad şi alta e forţa de negociere a Electrica, cu duopolul Romgaz/OMV Petrom.
Până la urmă, dacă vrea să plafoneze mai eficient preţurile şi pe partea de furnizare a gazelor, statul ar putea să îşi transforme singura companie controlată din sector (Electrica) într-o pârghie de provocare a competiţiei prin cele mai competitive tarife, aşa cum a făcut Hidroelectrica pe partea de energie electrică.
1. I-a provocat Hidroelectrica
(mesaj trimis de Anonim în data de 19.10.2021, 06:38)
I-a provocat Hidroelectrica de i-a spart - toți au tarife de pornire cel puțin triple, iar la Hidroelectrica contractarea durează 5 luni, trimiți hârtiile și nu se întâmplă nimic.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 08:30)
dureaza mult deoarece daca ar da energia clientilor casnici ar obtine profituri mai mari,in schimb nu ar mai ramane nimic de dat pe piata baietilor...,nimic comisioane.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 09:22)
daca insisti rezolvi tot in 30 de zile nu in 5 luni!.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 09:43)
O lege economica simpla spune ca daca plafonezi pretul la producatori acesti vor produce ma putin. De ce sa arda SNP un gaz de 3 ori mai scump la centrala de 800 MW de la Brazi ca mai apoi sa vanda la un pret impus de dl Catu?
3. fără titlu
(mesaj trimis de Om în data de 19.10.2021, 10:05)
Stati linistiti ca vine d. nul Zamfir "economistul' si macelareste economia cu totul. Bancile si industria vor fi varza dupa ce ajunge el la butoane.
3.1. Aici greșești (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Alt om în data de 19.10.2021, 12:31)
Greșești fundamental. Nea Putere este specialist în instalații. Ei bine, energia vine prin instalații, astfel încât nu o să mai facă o varză (ceva totuși aranjat în straturi) ci o să facă o zarvă (ceva haotic).
Trecând la subiect, nu pot să înțeleg de ce avem furnizori dacă avem deja distribuitori ??? Sau viță versa.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 12:12)
Nu se gasesc oferte la preturi mici de la Hidroelectrica deoarece toata productia este deja vanduta pe mai multi ani pe contracte cu dedicatie la baietii destepti.Doar o mica parte revine pietei dar este foarte mica.Normal plafonarea trebuie sa se faca la toata lumea din piata pt. ca lantul de comercializare cuprinde mai multi participanti inclusiv STATUL cu taxe si impozite.,Nu este normal sa-l "pedepsim" pe cel care munceste cel mai greu adica producatorul si sa lasam pe cei cu un laptop si cu un birou gol(eventual cu secretara) sa castige cel mai mult facand ...nimic.Toate aceste verigi intermediare la un moment dat castiga mai bine decat cel care munceste cel mai greu....Nu este corect...dar.....
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 13:21)
Mai faceți și economii mai fraților! Văd numai comentariu referitoare la cat au crescut prețurile dar nu vad apel la responsabilitate și conștientizarea consumatorilor ptr a se face economii!
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 14:04)
Pai numai bine ne intoarcem la comunism daca tot vrei sa facem economii. De unde sa mai facem economii ca toate se scumpesc, acum sa stam si cu becul stins ca s-a trezit UE ca vrea energie verde si noi suntem mot primii la acest experiment. Ca de neica ne dau astea bani cu dobanda mica in PNNR si noi pentru asta distrugem tot. Economie la mancare, economie la combustibil, economie la apa, economie la tot asta trebuie sa faca romanul. Pai mai umplele ma frigiderul si la astea care tot scumpesc ca vad ca tot noi trebuie sa strangem cureaua, dar pentru ce nu imi dau seama ca suntem cu totul vanduti.
5.2. Ce economii? (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Anonim în data de 19.10.2021, 15:06)
Ce economii poate să facă un consumator cu 100 Kwh pe lună?? Crezi că lumea produce bitcoini în bucătărie??
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 17:50)
Deci Ceausescu avea dreptate ,iar prostimea la omorat degeaba,traiasca comunismu, traiasca dictatura
6. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 19.10.2021, 14:37)
inca o data , din nou ....si iar.... se verifica practic teoria ca oamenii ce guverneaza Romania , guverneaza pentru binele capitalului strain, nu pentru binele capitalului romanesc.... :)
schema e simpla :
producatorii de energie SUNT ROMANI
cei ce sunt in pozitia de furnizori de energie (enel, eon, cez, etc) sunt cu capital strain!
deci: in timp ce sa de la cap maxim producatorilor de energie (romani) .... sunt lasati cu mana libera furnizorii (capital strain) !!!
COncluzia?
Guvernul Roman guverneaza pentru binele capitalului strain si impotriva capitalului romanesc!!! QED!
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.10.2021, 17:52)
Bun venit in Romania normala
7. Pai normal
(mesaj trimis de Gogu în data de 19.10.2021, 22:11)
Pai normal, majoritatea producatorilor sunt de stat si atunci trebuie adusi la faliment. In schimb majoritatea furnizorilor (statul roman in maretia lui a dat furnizarea energiei la firmele staine si pe toti romani, asa sa aiba cine sa ne jupoaie), iar acum ii protejeaza din nou ca nu au curajul sa le reduca profiturile. Ce sa mai vorbim de distribuitorii de energie care au primit ca monopol distributia tarii (sarmele din orase) toate firme straine, unde nu exista concurenta, este o jecmaneala generalizata a poporului cu ajutorul tradatorilor. Acelasi lucru este la gaz. Furnizorii toti straini au primit gratis toti clientii, distributia fiind monopol ( nu exista concurenta) au primit-o si sunt monopol. Cine sa apere aceasta tara, tradatorii de politicieni din PSD, PNL si UDMR.