OPINII Impactul prevăzut de starea de urgenţă asupra procedurilor de insolvenţă

CIUCUR ANDREEA DANIELA- AVOCAT
Ziarul BURSA #Politică / 27 aprilie 2020

Ciucur Andreaa-Daniela

Ciucur Andreaa-Daniela

Măsura legală şi legitimă luată prin Decretul semnat de Preşedintele României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României este aceea că judecarea tuturor litigiilor care nu sunt considerate urgente se suspendă de plin drept, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop, deci fără a fi în vreun fel necesară intervenţia părţilor.

Amintim în acest sens, practicienilor, persoanelor implicate în cadrul procedurii faptul că dosarele de insolvenţă nu pot fi suspendate de plin drept, insolvenţa nefiind o procedură obişnuită, relaţia dintre practicianul în insolvenţă - instanţă - societatea debitoare - furnizorii, co-contractanţii societăţii debitoare care asigură desfăşurarea activităţii normale a debitoarei - creditorii societăţii debitoare este imperios necesară şi, potrivit legii nr. 85/2014, cât şi Decretului 195/2020 al Preşedintelui României, obligatorie, astfel nefiind sistată activitatea debitorului ori a practicianului în insolvenţă.

A se vedea în acest sens dispoziţiilor art. 42 alin. (3) reglementând faptul că toate măsurile întreprinse de practicienii în insolvenţă precum şi activitatea de publicare şi de furnizare a Buletinului procedurilor de insolvenţă se realizează prin mijloace electronice, activitatea de publicare şi de furnizare a documentelor în cadrul Buletinului procedurilor de insolvenţă realizându-se şi până la aceste momente tot prin mijloacele electronice.

Conform Decretulului nr. 195/202, activitatea ONRC continuă pe durata stării de urgenţă, în ceea ce priveşte

înregistrarea menţiunilor privind persoanele juridice şi persoanele fizice înregistrate în registrul comerţului şi se derulează prin mijloace electronice; precum şi activitatea de publicare şi de furnizare a Buletinului Procedurilor de Insolvenţă prin mijloace electronice.

Capitolulul V - "Domeniul justiţie" -, publicat la 16 martie 2020 în Monitorul Oficial al României în Decretul nr. 195/2020 al Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României ("Decretul"), ca urmare a evoluţiei situaţiei epidemiologice internaţionale determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 la nivelul a peste 150 de ţări, inclusiv la nivelul României reglementează, în cadrul dispoziţiilor:

"Art. 42 - alin. (6)

În temeiul prezentului decret, judecarea proceselor civile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), se suspendă de plin drept pe durata stării de urgenţă instituite prin acesta, fără a fi necesară efectuarea vreunui act de procedură în acest scop.

Alin. (1)

Pe durata stării de urgenţă, activitatea de judecată continuă în cauzele de urgenţă deosebită

Art. 45 - alin. (1)

Pe durata stării de urgenţă, activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului şi a oficiilor registrelor comerţului de pe lângă tribunale continuă în ceea ce priveşte înregistrarea menţiunilor privind persoanele juridice şi persoanele fizice înregistrate în registrul comerţului şi se derulează prin mijloace electronice, în baza cererii de înregistrare a menţiunilor şi a documentelor anexate la aceasta în formă electronică, având încorporată, ataşată sau logic asociată semnătura electronică extinsă.

Alin. (2)

Copiile de pe înregistrările efectuate şi de pe actele prezentate de solicitanţi, informaţiile despre datele înregistrate şi certificatele constatatoare se eliberează pe cale electronică.

Alin. (3)

Activitatea de asistenţă pentru efectuarea procedurilor necesare înregistrării prin mijloace electronice în registrul comerţului, din cadrul oficiilor registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi activitatea de publicare şi de furnizare a Buletinului procedurilor de insolvenţă se realizează prin mijloace electronice".

Procedura insolvenţei nu se rezumă doar la participarea la termenele de judecare a dosarului, procedura insolvenţei reprezintă regula specială în materia legislaţiei, în cadrul căreia există termene procedurale limită care, dacă nu sunt respectate, pot duce la decăderile din drepturi, cât şi sancţiunile reglementate de legiuitor, cu titlu de exemplu, termenele nerepectate de către un creditor, ce pot duce la excluderea acestuia de la masa credală sau la alte prejudicii importante.

Astfel, ceea ce se suspendă într-o procedură de insolvenţă este doar judecarea dosarului de fond, fiind suspendată participarea la termenele de judecată, însă procedura insolvenţei continuă, aceasta neputând fi suspendată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb