OPINII Industrialexportimport-ul din curtea SIF Banat-Crişana

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 septembrie 2020

Cu ani în urmă (peste 20), sursa creşterilor galopante ale activului defunctului FNI se datora unei evoluţii excepţionale a acţiunilor Industrialexportimport. Fondul nu avea cine ştie ce plasamente pe bursa locală (şi, oricum, era o perioadă de declin după 1998 la BVB), avea nişte depozite mari la bănci (în special la BCR), dar avea şi acţiunile astea de aur, cum le spunea Maria Vlas, acţiunile la purtător de la Industrialexportimport. Şi mai avea ceva FNI-ul, avea marele noroc să rămână fără depozitar în ultima perioadă a vieţii sale, adică nu mai răspundea nimeni din exterior dacă îşi umfla singur valoarea activului net, cum de altfel s-a şi întâmplat.

Păţania SIF Banat-Crişana care a decis brusc în august să îşi reevalueze deţinerile la SIF Imobiliare (SIFI) mi-a adus aminte de răposatul Industrialexportimport. Corecţia de peste 30% a activului net, de la aproape 4 miliarde lei la 2,62 miliarde lei între iulie şi august la SIF Banat nu s-a datorat evaluărilor din burtă ca în cazul Petrolexportimport, ci trecerii de la marcarea la piaţă în conditiile unei lichidităti modeste la o evaluare contabilă mai aşezată, care să excludă umflarea cotaţiilor SIFI pe fondul unei lichidităţi neglijabile.

La bursă, capitalizarea SIFI era joi de 2,3 miliarde lei (vă daţi seama, aproape cât activul SIF Banat după reevalulare), o sumă exorbitantă pentru piaţa locală.

Cine se uită însă pe evoluţia preţului acţiunilor SIFI în ultimii 5 ani, pe site-ul BVB, vede cum în 2018 acţiunile au făcut un frumos platou la 90 de lei/acţiune pentru a începe să urce apoi precum Rasdacele în 2007, când se specula că au terenuri bune. Astfel încât preţul a ajuns în prezent la 520 lei, cu o creştere de "numai" 30% la ultima tranzacţie (de altfel are peste 130% avans numai în 2020). După reevaluare, o acţiune SIFI a fost prinsă în august în portofoliul SIF Banat la 69,9 lei, o mică-mare diferenţă faţă de cotaţia de 400 de lei la care se calculase VAN-ul în iulie. Activul net al SIF-ului s-a corectat cu 1,3 miliarde de lei din pix, dar întrebările rămân.

Ce se întâmplă cu cei care au cumpărat acţiuni mizând pe marea lor subevaluare, adică pe raportul preţ/valoare a activului net unitar? Se vor considera prejudiciaţi, fiind induşi în eroare de aparenta subevaluare a SIF-ului şi se vor întoarce împotriva conducerii SIF care a permis astfel de raportari?

Altfel, este de discutat cum SIF Banat poate avea o capitalizare similară cu SIF Oltenia, având în vedere că portofoliul Oltenia include deţineri la 42 de societăţi din care 15 nelistate, iar la Banat-Crişana, din 122 societăţi unde are participaţii 76 sunt nelistate. Or, cu nelistatele astea mereu e rost de speculaţii, uneori poate fac mai mult decât sunt prinse în portofoliu, dar alteori pot fi şi semnificativ mai ieftine, vezi SIFI ca să nu mai pomenim iar de răposatul Industrialexportimport.

Şi poate în aceste nelistate mereu surprinzătoare stă şi una dintre explicaţiile pasului pe loc pe care îl bat cotaţiile SIF în ciuda elilminării pragului de deţinere. O subevaluare de 30-40% nu ar avea sens de vreme ce majoritatea covârşitoare a companiilor unde există participaţii SIF se regăseşte la bursă, nu?

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Industrialimportexport, petrolimportexport, fni, vlas, 1997, rasdaq, nunmai si numai aberatii prafuite scrisecde un tembel ce nu mai stie ce sa inventeze ca sa faca niste paralele fara logica. Sa va fie rusine la toti rahatii de la acwast fituica nenorocita condusa de un escroc batran si jegos, santajist nenorocit, evazionist, gunoi. Asta esti make si take si toti cateii morti de foame pe care i ai pripasit aici. Retardati si murdari si la propriu si la figurat. Huooooooo huoooooo!!! Huooooo!

    Cit de retardat si in afara societatii esti tu ,bolnav incurabil

    1. Acesti cretini de la fituica cu nume aiurea : bursa vor plati pentru toate mizeriile pe care le scriu.

    Ce-mi place cand rasar floricele puturoase, care privesc cu seninatate si imbecilitate spre BVB. Moama, ce frumos este!

    Cand decizi sa cumperi un emitent, eventual pe multi bani, adica hotarasti sa-l incluzi in portofoliul tau de investitor, niciodata nu cumperi orbeste. Il analizezi, te uiti pe raportari, dai search pe google, vorbesti cu broker ul tau, etc. Te documentezi. Daca te documentezi, descoperi foarte usor povestea SIFI chiar in raportarile emitentului, deci nu esti in necunostinta de cauza.

    Dar sa zicem ca esti cretin si bagi o suta de mii fara sa stii in ce. Si dupa aia constati ca esti pagubit si ii reclami pe administratori: foarte bine, foarte frumos. Dar neaparat sa chemi in solidar ASF, complice si instigator al acestei dezinformari. Gata, ai solutia la dilema ta. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb