Acţiunile BRD cresc continuu de la începutul anului. Între timp, a avut loc şi AGA care a aprobat emisiunea de obligaţiuni de 1500 miliarde de lei. La adunare, o persoană a întrebat dacă acţionarii trebuie să se aştepte la o majorare de capital, iar răspunsul, deşi nu categoric, a părut mai degrabă negativ. Cu toate acestea, preţul acţiunilor creşte. Nici presupunerile legate de intrările periodice de capital străin, nici existenţa unui acţionar străin interesat expres de BRD, nici rezultatele preliminare, mai mari cu 9% decît cele de anul trecut, nu justifică aceas-tă creştere permanentă.
Circulă zvonuri cum că salariaţii BRD deţinători de acţiuni au fost sfătuiţi să nu vîndă. Aceasta mă duce cu gîndul că, în urmă cu aproape doi ani, un oficial al băncii mi-a spus personal că a fost sfătuit să nu-şi vîndă acţiunile, iar adunarea generală din 2002 a decis dublarea capitalulului prin acordarea de acţiuni gratuite, pentru ca înainte de sfîrşitul anului să mai crească cu 20%. De aceea, zvonul nu mi se pare lipsit de logică.
Pînă în prezent, BRD nu a introdus în capital sumele rezultate din reevaluarea activelor, înregistrate la bilanţul din 31 decembrie 2002, nici valoarea investiţiilor puse în funcţiune (sediul central din Piaţa Victoriei şi nu numai), realizate din alocarea unei părţi din profit. Încă de anul trecut, după AGA, un membru al Consiliului de Administraţie mi-a declarat că rezervele la data aceea ar fi permis o majorare cu pînă la 50%. Întrebările concrete ale acţionarilor despre introducerea investiţiilor în capital au primit, atunci, răspunsul că problema urmează să fie reglementată de către BNR. Nu ar fi exclus ca problema să fi fost rezolvată.
În fond este vorba despre pes-te 40 milioane dolari (poate chiar 60), cît se pare că a costat noul sediu, sau poate toate celelalte la un loc. Chiar dacă reevaluările de pînă la 2001 s-au utilizat la majorările din 2002, iar cele din 2002 sînt prinse în bilanţ, rămîne în discuţie prelevarea din profit destinată investiţiilor care s-a făcut în fiecare an şi care nu a fost încorporată niciodată în capital. Dacă zvonurile sau presupunerile se vor adeveri, fapt pe care îl vom afla cu toţii atunci cînd va apărea anunţul privind adunarea generală, inclusiv ordinea de zi, atunci sînt de acord că se justifică majorarea pre-ţului acţiunilor, care mai are un pas pînă la 28.000 lei, mai mare cu 76% decît minimul de 15.900 de lei din ultimul an. Dacă totul va fi un vis şi singurul cîştig al acţionarilor va fi dividendul, care nu are cum să fie mai mare de 1.000 - 1.200 lei, cumpărarea acţiunilor BRD la actualele pre-ţuri va fi un fiasco. Se va repeta la o altă scară, mult mai mare a situaţiei din 2003, cînd preţul înainte de AGA a fost de 22.000, iar după aceea, a scăzut pînă la valoarea amintită de 15.900 lei, plus 863 lei dividendul brut. Părerea mea este că nu trebuie să ne luăm după zvonuri pentru că este periculos şi că este mai bine să aşteptăm anunţurile oficiale.
Nota: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere.