OPINII Ocazia generaţiei noastre

Cristian Dogaru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 februarie 2021

Presate de un deficit bugetar greu de gestionat, alimentate cu lozincile statului minimal şi de resentimentele la adresa salariaţilor la stat, autorităţile vor încerca să listeze în acest an pe repede înainte tot ce a mai rămas valid prin economia naţională. Pe de-o parte, pentru a face rost direct de bani la buget, pe de altă parte pentru a face rost indirect de bani la buget - privatizările agresive fiind pe placul pieţelor financiare de care am ajuns să depindem în cazul refinanţării datoriilor noastre publice.

Cumva, suntem paraşutaţi în timp în perioadele 1996-1997 şi 2004-2006, când guvernările de dreapta privatizau intens şi încurajau piaţa de capital. Nu a ţinut mult, cumva crizele externe au venit peste noi în plin fuleu libertarian, şi n-ar fi exclus să se întâmple la fel peste 1-2 ani, pe fondul acumulării unor dezechilibre prin marile economii ale lumii odată cu banii pompaţi fără număr de către băncile centrale. Deocamdată este însă bine, lumea iese din pandemie, vrea să consume, pieţele vor să crească, investitorii cer marfă proaspătă.

Hidroelectrica, CEC-ul, Banca Românească, poate nişte pachete mai mici din Transelectrica, Romgaz, Transgaz, Salrom, aeroporturile pot fi listate cu relativ succes până la finalul anului. După care, Dumnezeu cu mila! Renunţarea la nişte deţineri ale statului va umple pe termen scurt o parte din găurile bugetului dar va crea pe termen lung o nevoie de bani mai mare, pentru că în contul acestor deţineri veneau anual dividende la buget. Iar impulsul iniţial de uşurare a schemelor de personal la stat va avea efectele ştiute asupra cererii din economie. Nici nu vreau să mă gândesc ce conjunctură nefericită am putea avea în câţiva ani.

Până atunci însă, e cazul să uitaţi un pic de depozitele la termen şi aşa au ajuns dobânzile de râsul curcilor, în linie cu inflaţia scăzută spre 2% din ultima vreme. Din 8 februarie de pildă, Ministerul Finanţelor emite 3 noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani şi dobânzi de 3%, 3,30% şi 3,45%, în scădere faţă de emisiunea din ianuarie, când randamentele erau de 3,25%, 3,5% şi 3,75%. Iar la bănci, cu greu mai prinzi o dobândă la termen de 3%.

Vor fi, însă, la vânzare în cadrul unor oferte publice pachete de acţiuni la ultimele noastre companii mari şi profitabile. Aţi fi vrut să cumpăraţi acţiuni la Enel, E.ON, CEZ, etc., monopoluri sigure şi profitabile,atunci când s-au privatizat? Ei bine, la Hidroelectrica e la fel de sigur şi poate mai profitabil. Ştiu, a fost la un moment dat căpuşată şi în insolvenţă, dar cu acţionari privaţi vocali va fi mai greu de repetat experienţa. Aţi fi vrut acţiuni la BCR în momentul privatizării? Acum veţi avea, poate, ocazia să luaţi la CEC. Iar astea sunt acţiuni de lăsat moştenire, nu doar o simplă speculaţie, deşi e foarte posibil ca preţul după listarea la bursă să fie semnificativ peste cel din IPO.

La Hidroelectrica e de folosit chiar orice pârghie găsim la îndemână, de la depozite lichidate înainte de termen la credit bancar pe termen scurt, aşa cum s-a purtat şi în cazul ofertei la Romgaz. Mai ales că apa cu care lucrează Hidroelectrica nu se va epuzia la fel de repede precum rezervele Romgaz.

Sfatul meu este să stăm cu ochii pe piaţa de capital în perioada următoare, ar fi păcat să ne treacă pe la urechi nişte oferte publice iniţiale cu care nu ne vom mai întâlni curând, şi să ne pregătim din timp rezervele de cash în acest scop. Probabil că înainte de finalul anului vom vedea astfel de IPO-uri la BVB, pentru că dacă vor rata trenul listărilor şi în 2021 şi 2022, e foarte posibil să nu mai existe condiţii de piaţă favorabile până la finalul mandatului actualei majorităţi parlamentare.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Inca un articol f bun.

    Un aspect de clarificat este totusi. 

    Daca consideri ca in 1 -2 ani va fi o criza (plauzibil si destul de probabil), investițiile in bursa nu sunt cele care ar suferi primele o corectie masiva ?  

    Pe termen lung poate si-ar reveni cotatiile (le poti lasa nepotilor) dar si tehnologia avanseaza rapid asa incat peste 20-30 ani e posibil sa avem fisiune (energie ieftina) si cu siguranta credite prin aplicatii it (gen revolut sau cripto, bazat pe scoring chiar si pt corporate, cu sursa crowdfunding). 

    In fapt cred k sunt 2 aspecte, primul legat de o potentiala criza: cum se va manifesta ? inflatie sau corectie de preturi ?

    al doilea este legat de evolutia tehnologica pe termen lung. 

    1. Fisiune avem si in prezent, la SNN.

      Fuziunea este sfantul Graal al energiei, dar pana atunci va mai trece multa apa sa raceasca reactoarele de la SNN :) 

      -

      Multumesc dlui Dogaru pentru un articol relevant si deosebit de util. 

    Are lumea rezerve de cash la saltele sau ce?

    1. Pai, Safe iti spune ceva?

    La Tel, Sng, Tgn nu mai putem vorbi de listarea unor pachete pentru ca sunt deja listate. Eventual vanzarea pe bursa a unor parti din detinerile statului la aceste societati, fara a scadea sub 50%, pentru mentinerea controlului, altfel ar ajunge sa mai ia praful de pe toba, ca la RRC.

    1. la Electrica statul roman are sub 50% si totusi nu "ia praful de pe toba"

      aceeasi situatie si la Petrom 

      Corect! Tot mai bine e insa cand decizia e in mana ta si nu astepti ca altcineva sa te recompenseze. Si in cazul rrc s-ar mai putea face cate ceva pentru sistarea drenarii profitului dar ... cine sa o faca. Doar pue monta sa mai rezolve ceva, ca e specialist in cazaci.

      Interesant e ca la Petrom ia acum div pe 20% mai mult decat lua inainte de privatizare pe 100%; atunci o luase puternic pe pierdere, cum s-a intamplat si la Hidro mai apoi, ajunsa pe buza falimentului. Romanul stie sa capuseze ca lumea, nu se joaca.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb