OPINII Posibil slalom pentru dividende la SIF-uri

Mihai Iordache
Ziarul BURSA #Editorial / 8 martie 2012

Mihai Iordache

La fel ca şi anul trecut, cele cinci SIF-uri nu au aceeaşi dată la care ţin adunările generale ale acţionarilor şi, în consecinţă, nici aceeaşi dată de înregistrare, adică data la care trebuie să deţii acţiuni pentru a avea drept la încasarea dividendelor.

Teoretic şi practic, un acţionar mărunt poate încasa cu aceeaşi sumă investită de mai multe ori dividende dacă suma pe care a avut-o a inves-tit-o în acţiuni SIF. De ce numai micii investitori şi nu toţi? Este foarte simplu. Cei care au procente la un SIF sau altul au altfel de interese, pe de o parte şi pe de alta, piaţa nu permite astfel de transferuri în timp scurt. Şi aici sunt două cauze. Prima este că totalul sumelor vehiculate într-o zi la întreaga piaţă de capital, chiar dacă se concentrează pe un singur titlu nu acoperă nici măcar deţinerea unui singur acţionar concertat, aşa cum cunoaştem de exemplu Romenergo sau Banca Transilvania la SIF1. Cu atât mai puţin toţi acţionarii unui SIF. În al doilea rând, o presiune pe vânzare la un singur SIF într-o singură zi determină o scădere foarte mare a preţului de vânzare, iar cea de cumpărare pentru al doilea SIF, pentru a putea participa la încasarea dividendelor o foarte mare creştere a preţului de cumpărare încât tranzacţia devine oneroasă. Pentru sume şi cantităţi mici, se poate. Personal, în anul trecut, am încasat dividende de trei ori pentru aproape 90% din suma pe care o investisem la SIF-uri şi de la două pentru restul. La terminarea manevrelor de anul trecut, am rămas cu 160.000 acţiuni SIF4 şi 20.000 acţiuni SIF1, după ce am încasat mai întâi dividende de la SIF2 şi apoi SIF3. Fără să am nicio idee despre cum se vor planifica adunările generale anul aces-ta, orientându-mă după profiturile prognozate, funcţie de cum au încheiat tranzacţiile cu acţiunile BCR, mi-am convertit acţiunile SIF4 în SIF3, la un preţ care a acoperit comisioanele de tranzacţionare şi a asigurat un mic plus de acţiuni SIF3 faţă de numărul de acţiuni SIF4, iar la SIF1 am renunţat în favoarea SIF2, după ce am trecut puţin prin acţiuni Fondul Proprietatea pe care le-am vândut cu un randament mulţumitor. Aşa că, de aici, plec la atac. Dacă se poate şi dacă va merita. Oricum, acţionarii SIF2 Moldova, de acum, au cele mai mari perspective. Data de înregistrare pentru SIF2 este 26 aprilie, care cade într-o zi de joi. Următoarea dată de înregistrare este 30 aprilie la SIF4 Muntenia, care pică luni, astfel că cei care vor să vândă SIF2 pentru a cumpăra SIF4 au la dis-poziţie numai două zile, adică vineri şi luni până la încheierea zilei de tranzacţionare. În schimb, aceştia, adică acţionarii foşti înregistraţi pentru dividende la SIF2 Moldova şi/sau SIF 4 Muntenia, au tot timpul, până la 15 mai, să vândă pentru a cumpăra la SIF5 Oltenia, sau până la 18 mai când mai pot deveni acţionari cu drept de dividend la SIF1 Banat-Crişana, sau SIF3 Transilvania.

Acest slalom, ca să folosim un termen din sporturile de iarnă, este posibil şi recomandat cu o singură condiţie, aceea ca evoluţia preţurilor să o facă posibilă. Dacă, însă, după trecerea datei de înregistrare la un SIF, oricare ar fi acesta, preţul scade sub preţul de cumpărare minus valoarea dividendului net, mai bine ne abţinem şi aşteptăm să se termine toată furtuna preţurilor, să se ajungă din nou la un echilibru al preţurilor între SIF-uri, proporţional în cât mai mare măsură cu valoarea reală a acestora în funcţie de performanţă şi portofoliu şi atunci, dacă este cazul, facem schimbări majore de portofoliu între SIF-uri, sau poate, ne întoarcem de unde am plecat, anume la acţiunile de altă natură decât SIF-urile, pe care le-am vândut pentru a ne aventura în goana după dividende la SIF-uri. Perioada optimă după părerea mea pentru a ne fixa asupra unui portofoliu stabil este toiul verii şi începutul toamnei, între lunile iunie şi septembrie. Este drept, în acea perioadă, preţurile sunt cele mai mici, dar putem beneficia şi de lichiditatea conferită de dividendele încasate, pentru a le reinvesti la cel mai bun randament. Sau să stăm cuminţi în banca noastră şi eventual să facem calcule ce s-ar fi întâmplat dacă!

NOTĂ: Domnul Mihai Iordache, colaborator al ziarului "BURSA", este jucător activ pe piaţa valorilor mobiliare. Orice sugestie de investiţie s-ar desprinde din articolele domniei sale trebuie considerată din acest punct de vedere. Întreaga responsabilitate privind conţinutul articolului revine autorului.

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb